Dobrý den. Mám mitroděložní tělísko mirena, asi 2 roky. Chtěla bych ho vytáhnout, na vlastní náklady, aniž by o tom kdokoliv věděl (manžel, můj gynekolog atd). Můj dotaz zní: Jaké mám možnosti? Dalo by se třeba zajít na ambulanci do nemocnice, veškeré úkony a péči si zaplatit sama s tím, že zprávu bych dostala do ruky a gynekologovi bych to dala sama, až uznám za vhodné? A jak by se případně pohybovala částka za péči? Opravdu mi na tom hodně moc záleží…Je to možná má jediná šance, jak počít potomka. Velice děkuji za rady a pomoc..A prosím, nechte si zlé reakce o tom, jak je tohle nefér vůči parterovi…
PS: Omlouvám se za anonym, ale je to docela citlivé téma…
No, z jiného soudku...........nechci moralizovat ani kázat.....a rozhodně toto prosím neber jako nějakou kritiku.......názor každého vždy plně respektuji..........jaký si člověk život udělá, takový ho má. Jenom nabízím pohled z druhé strany. Moje nejlepší kamarádka byla léta vdaná, manžel od začátku děti nechtěl. Ona na to přistoupila, ale časem, když roky přibývaly, si to rozmyslela. A udělala jako že selhala antikoncepce. Manžel zuřil, když nechtěla na potrat, rozvedl se s ní. Už léta je sama s dítětem, otec se o něho vůbec nezajímá. Neznám Tvoji situaci a nevím, proč to chceš udělat bez vědomí manžela, ale píšu to aby sis uvědomila, že pokud něco uděláš "za manželovými zády, může se Ti to vymstít. Aby jsi později nelitovala...
@verusa110 muzes se na tento zakrok objednat kamkoliv - podle mě. Vyndani tělíska je záležitost na par minut. Zkus obvolat nejbližší gynekologie a někde te určitě objednají.
Nechci moralizovat, jen podpořit. Nedělej to. Tohle je strašná věc. Představ si, že by takhle partner lhal tobě. To je normální podvod. Neskutečná lež, která může zcela zničit váš vztah. Pokud tak moc toužíš po dítěti, tak to řeš jinak. Nejdřív si dlouze promluv s mužem, vysvětli mu jak se cítíš, jak tě to bolí, jak si nešťastná. Pokud bude třeba, dojdi si k psychologovi, do manželské poradny. Běžte tam spolu a řešte to jako dospělí - nikoli jako puberťáci. Pokud i tak partner nebude svolný a ty budeš nešťastná, tak od něj odejdi. Tohle není správný, je to na úrovni krádeže nebo podobného zločinu. Je to naprosté narušení důvěry. Už vím, k čemu bych to srovnala: představ si, že tvůj muž půjde na vasektomii a neřekne ti o tom. Ty si maluješ, jak budete mít další dítě ale on už nechce. A tak si vesele dojde na vasektomii a nebude nic. Po pár letech snažení se to nějak dozvíš.... jak ti asi bude? Když tě takhle strašně zradil? Když rozhodl sám o něčem o čemu byste měli rozhodovat spolu? Tohle není dobře. Pokud ti na tom mít dítě záleží víc, než na udržení rodiny a partnera, tak ten vztah nestojí za to - opusť ho a najdi si dárce spermatu a budeš mít klid.
Co se týče vyndání antikoncepce. Klidně můžeš jít tady ke svému gynekologovi - ve chvíli, kdy to řekne manželovi tak bych ho dala k soudu a z výhry žila po zbytek života. Tohle nesmí nikomu říct. Pokud si nepodepsala papír, že mohou sdělovat informace o tvém zdravotním stavu tvému muži (já to třeba podepsala). Jezdí ten tvůj doktor na nějaké dovolené? Pokud ano, musí za sebe mít záskok - pak stačí zajít za záskokem, až bude na dovolené. Jinak ano, mohou tě vzít kdekoli, i když nejsi registrovaná u toho doktora, ale jen když je to akutní. A tohle fakt není akutní. Spíš bych ti doporučila prostě přejít k jinému doktorovi. Obecně je divný chodit s někým kdo se kamarádí s mým mužem. Takže bych to neviděla jako problém a šla bych jinam a rovnou se přehlásila.
Když jsem byla naposledy u nové gynekoložky tak se mě ptala, jestli tam jdu jednorázově nebo se chci přeregistrovat. Takže to nějak lze. Ale podmínky přesně neznám, mělo by to být jen akutní. Spousta doktorů dneska normálně funguje na mejlech, tak zkus pár lidem z okolí napsat, jestli by mohli udělat tento zákrok. Měla by sis asi vymyslet nějaký důvod, jakože tě to tam tlačí a tak, a tvůj gynekolog má dovolenou nebo se k němu z nějakého důvodu nedostaneš.
Znovu tě ale prosím o zvážení celé té situace. Na vyndání máš absolutní nárok. Klidně to udělej. A pak běž za mužem a řekni mu to. Hned. Pokud nebude chtít mít děti, tak ať se chrání on. A diskutujte o tom. Řešte to spolu. Dojděte nějakému kompromisu, nepřivádějte na svět nechtěné dítě, které dost možná rozboří váš vztah, protože takovouhle lež jen tak nějaký vztah neunese...
Zkus si zajít za psycholožkou a popovídat si o tom. To že ze zoufalství chceš udělat takovouhle věc, už značí o něčem co se v tobě děje špatného. Držím palce
Asi každá soukromá ordinace má ceník výkonů pro samoplátce, tak si trochu zagoogli, koho máš v okolí. Ale jako chodit ke gynekologovi, co je kamarád s manželem, to bych teda nedala.
@verusa110 ale tak to telisko zase samo od sebe jen tak úplně nevypadne, to doktor proste pozná, jestli se jen nějak uvolnilo a nebo bylo někým lékařsky odstraněno. Navíc v případě selhání Mireny po 2 letech, máš nárok na finanční kompenzaci, tak bacha aby to ještě manžel nechtěl nějak řešit a ty jsi se úplně neztrapnila.
@michaela_2 taky mě napadlo, jestli to doktor nepozná, ale je pravda, že někomu fakt vypadne, mě třeba vylezly vnitřní stehy, tělo je vypudilo.
@michaela_2 Kamarádce tělísko vypadlo úplně, asi při menstruaci...Šla k lékaři na běžnou prohlídku a tělísko nikde...Tak se pak raději nechala podvázat...
@verusa110 aha, tak to je mazec. No, já měla Mirenu par měsíců a věřím, ze se muže uvolnit, ale těžko si představit, že to cele telisko ze mě vyjde, aniž bych si toho všimla 😁 ale technicky se to teda asi stát muže jak koukám
@michaela_2 může,ja byla po 10 měsících od zavedení na posunuti, protože mi doktor rekl ze jinak jsem do 3 měsíců bez něho 😏 Takze technicky to mozne je.
@michaela_2 ano, opravdu se to občas stane a těch těhotenství taky není málo...
@klea81 napadlo mě to samé 🙈
@verusa110 můj muž chtěl také jedno dítě, respektovala jsem jeho důvody. Po 2,5 letech přišel sám, že pokud chci druhé, půjdeme do toho. Ani jednou mě nenapadlo, že bych ho měla nějak přesvědčovat. Třeba by tvůj taky časem změnil názor a nemusela bys z něho dělat hlupáka. Že otehotnis ještě nezaručí, že s tebou zůstane...chceš to riskovat?
@verusa110 můj muž také s druhým souhlasil až byla dcerka větší a chodila do školky. Je nějaký důvod proč druhé teď hned a nechceš čekat?
@verusa110 No však já se ptám proč takový hry a manipulace, proč se nebavíte jako dva dospělí lidi? Složitá povaha není překážka pro upřímnost, spíš naopak. Dozvědět se tohle můj muž tak se rovnou sbalí a jde, protože bych se mu zhnusila. Stejně tak kdyby planoval nějaký podraz on na mě. Prostě je to lež ať s těhotenství nebo bez.
A proč cizí gynekolog? Ten tvůj přeci drží lékařské tajemství a může mu to snad být jedno jestli ho máš nebo ne. Nebo ono to jako bude pokračovat, že tam přijdeš za čas těhotná a má být překvapený i manžel i doktor? 🤔