Dobrý den nechala jsem si napsat první antikoncepci bude mi 16 let. Chci se tu zeptat a uklidnit. Chtěla bych se o ní dozvědět co nejvíc s jak vlastně funguje. Kamarádka mi říkala že antikoncepci snižuje dlouhodobá bolet břicha a třezalka. Toto v příbalovem letáku není. Je to pravda? Vím ze pilulky snižuje zvracení, průjem a antibiotika. Můžete mi říci jak to funguje? Na gynekologii mi neporadí paní doktorka je velmi protivná. Budu od ní odcházet za jinou. Děkuji moc. A prosím za anonym
@ellyem byla jsem tam kvůli výtoku a poslala mě někam že tam nic nevidí. Ani neudělal odběr nebo něco. Aji když mě bolel podbřišek + bílý výtok tak mi řekla, že je to normální a ještě s tím mám problémy. Takže asi tak
Třezalka patří mezi bylinky, které snižují účinnost antikoncepce. (Třezalka se používá při depresích.) Účinnost antikoncepce mohou snižovat některá antibiotika. Vždy si přečti příbalový leták. Průjem, zvracení snižují účinnost antikoncepce. Záleží kdy po požití zvracíš a jak často.
Antikoncepce funguje tak, že dodává tělu hormony a díky tomu se neuvolňuje vajíčko z vaječníků. Krvácení je (pseudo)menstruační.
Bolest se může zmírnit, zmizet, nebo také může zůstat. Záleží na původu problémů.
Blbé je, že spoustu gynekologů bolestivou menstruaci neřeší, respektive řeší tak, že nasadí antikoncepci a tím překryjí původní problém.
Já bych si nenechala napsat antikoncepci pokud bych neměla pravidelný sex. Tj. nebrala bych ji kvůli bolesti nebo hezké pleti.
Jak píše @levandule_k . Nenechat si HA předepsat jen tak, aby něco nebolelo. A když už je třeba ochrana kvůli pravidelnému sexuálnímu styku, nechat si nejdříve udělat řádné vyšetření, jako jaterní testy a hormonální profil. Můžeš se do budoucna vyvarovat problémům, jako třeba potíže s početím, nebo vyšší riziko krevních sraženin...
@levandule_k já sexuální život provozuji a antikoncepci jsem si nenapsala kvůli bolestem při menzes. Ty jsem pořádně velký nikdy neměla. Napsala jsem si ji kvůli tomu, že chci být chráněna při sexu. A já se ptám jestli bolest žaludu nebo střev může snížit antikoncepci. Omluvám se, že můj dotaz nebyl srozumitelný
@amazonkajanik na jaterní testy chodím každý měsíc
Bolest žaludku nebo střev ne, ale případné zvracení nebo průjem ano. To může spolehlivost HA snížit. Zvlášť v některých týdnech braní. Třezalka taky. Jinak snad jen ty atb.
Jinak za mě je HA prostě nejspolehlivější, což mladý člověk potřebuje. Nic není dokonalost sama. Vždy je to něco za něco. Já HA nemůžu,tak kombinuji dvě metody, stm a kondom. Ale k tomu je zapotřebí zkušenost a spolehlivost uživatele,což po mladých mnohdy nelze reálně chtít. A když sexovat musí a chtějí,tak ať se chrání co nejlíp. Těhotenství v 16,17 je pro mě příliš velký risk a hazard s životy ostatních.
Trochu neco jineho.... Jestli chapu dobre, tak mas spatne jatra?.... Jestli ano, tak pokud tvoje gyndarka je jaka pises, asi bych si i precetla, zda ti napsala vhodnou antinu.
@zrzeckas já kvůli té antikoncepci a ještě jedním práškům chodím na jaterní testy. Vše ve v pořádku
@andelka já se snažím být co nejvíc zodpovědná je mi jen 15 a beru antikoncepci+kondom.. Někdy antikoncepci +přeruška takže doufám, že moje zodpovědnost nebude podceňená
To je fajn 🙂 tak at je vse v poradku i nadale.... A je videt, ze jsi zodpovedna
@zrzeckas doufám že bude.. Spousta lidí v mém věku to má na háku.. I přes prášky se dost stresuji. Můj mozek si dokáže vymyslet různé věci.
To je dobře. Já teda začínala s HA až v 18. V 15 mi to přijde strašně brzo, a víc rizikové. Ale když už,tak holt je to nejspolehlivější. Já teda věřila jen HA, k tomu jsme nepoužívali nic. Kvůli nemocem nebylo třeba a přeruška stejně není antikoncepce. Ale dávala jsem pozor při nemoci, při nevolnostech, to zas jo. Antikoncepce nejsou lentilky. Ale když se bere poctivě a člověk ví,co může spolehlivost snížit,tak je to ok.
Gynekoložka ti musí poradit a je jedno, jestli je protivná nebo ne. Je to v popisu její práce.