Ahoj holky. Mám tří měsíční miminko. Po šestinedělí jsem začala brat antikoncepci cerazette. Plně jsem kojila. Ale necelý měsíc už nekojím a tuhle antikoncepci jsem normálně brala. V září mám jít na kontrolu, tak jsem poslala mamku pro recept na tuhle antikoncepci,ale mudr. už předepsal jinou. Tu, co jsem měla před těhotenstvím. MS stále nemám. Plnila antikoncepce svou ,,úlohu,, i když jsem už nekojila? Nebo je nějaká šance,že bych mohla být těhotná? Je to docela brzo. Ale nikdo mě neupozornil, že to musím honem vyměnit hned jak nebudu kojit. Moc děkuji za odpovědi
Antikoncepce,která se předepisuje normálně,když žena nekojí,se nesmí užívat při kojení,protože přechází do MM a je nebezpečná pro dítě.
Naproti tomu těch pár preparátů na trhu(antiko Azalea,Cerazete apod,),které se předepisují k ochraně při kojení,může klidně nějaký čas užívat žena,která nekojí(po skončení kojení)než si dojde pro jinou.
Ta antikoncepce prostě nemá vliv na to zda kojíš nebo ne,účinek má stejný.Pouze je šetrná k miminku.Takže chráněná jsi byla,neboj. 🙂
@pepina123 Ano, i po skončení kojení jsi byla s touto antikoncepcí chráněná. Lékař ti napsal novou už s obsahem estrogenů,protože je účinnejši ( ale samozřejmě lze za určitých podmínek otěhotnět i přes antikoncepci). A není potřeba hned po skončení kojení utíkat k lékaři pro jinou antikoncepci. Normálně douživáš zbytek léku a pak si teprve necháš předepsat jinou.
@pepina123 Bude lepší když si to ještě ověříš u lékaře. Já si myslím,že se s užíváním zacne hned po dobrání Cerazette a nečeká se na menstruaci. Ale je mozné,že se dá začít užívat i v jiný den nového cyklu. Mrkni do příbalového letáku,možná to tam máš rozepsané ( pokud se v tom zorientuješ).
@pepina123 Je to úplně jedno jestli jsi kojila nebo nekojila, to nemá na antikoncepční účinek vliv. Asi je normální že po ukončení kojení ti doktor předepíše jinou antiko. Já brala Azalii a po několika měsících jsem jí musela vysadit, protože jsem stále špinila nebo mírně krvácela. Po vysazení jsem zatím MS nedoslala, jednak stále kojím a jednak po vysazení antiko cyklus nemusí být pravidelný. Po vysazení antiko se mi stávalo že MS vůbec nepřišla a musela jsem na injekci. Takže těhu nejspíš nebudeš a ohledně toho cyklu se poraď s doktorem.