Jsou kondomy dostatečná antikoncepce?

junomcgaff
10. zář 2024

Zdravím,
z mnoha důvodů teď opravdu nechci otěhotnět, máme jedno roční dítě. Chci se zeptat na zkušenosti dalších lidí s kondomy jako jedinou antikoncepcí. Tedy spíš kondom + přerušovaná soulož. Je to něco na co se dá spolehnout dlouhodobě? V rámci let? HA brát nechci, jediné nad čím jsem ještě uvažovala je nehormonální tělísko ale tam bych se asi taky bála ho mít jako jedinou antiko, spíš taky v kombinaci s kondomem.

lencaa11
10. zář 2024

@junomcgaff každá sem napiše svou volbu třeba u nás kondom + přerušování bylo 5 měsíců před hysterektomii a i když manžel byl hodně důsledný a dával si pořádný pozor tak občas jsem měla cervika i když jsem věřila že manžel v tomhle ohledu byl zodpovědný před tím jsem měla 8 let nehormonalni tělísko a šla bych do něj dál to jsme nic jiného nepoužívali ...

junomcgaff
autor
10. zář 2024

@lencaa11 jo nad nehormonálním tělískem taky trochu uvažuju, ale nějak se toho bojím, jestli bych ho dobře snášela a jestli je to dost spolehlivé no..

miryp
10. zář 2024

Kondomy používáme léta letoucí. Praskl nám pouze jednou a k těhotenství to vedlo. Teď už ve svém věku další dítě nechci, takže to kombinujeme s dalšími nehormonálními metodami.

lencaa11
10. zář 2024

@junomcgaff tak dneska není nic 100% ani kondom ani přerušování a ani žádná forma HA a chce to vyzkoušet no zda sedne já byla s manželem spokojená a jak se říká 100 žen 100 zkušenosti ...

konidana
10. zář 2024

@junomcgaff my rok praktikovali prerusovanou souloz (mezi detmi) a vse v pohode, pak jsem mela celkem 12 let dve nehormonalni teliska s drahymi kovy po sobe. Fungovaly naprosto spolehlive. Neotehotnela jsem😁 Jinou antikoncepci jsem k tomu nepouzivala.

te_reza
10. zář 2024

A chceš být ještě těhotná? Já vyzkoušela kde co a vychází mi z toho jen HA. U té jsem byla nejjistější.

konidana
10. zář 2024

@te_reza jako pilule? Tak u tech jsem si fakt moc jista nebyla, kdyz jsem je kdysi v mladi par let brala. Obcas jsem zapomnela, a prujem nebo jine travici potize taky tu hladinu mohou dost narusit.

te_reza
10. zář 2024

@konidana no tak něčí zapomínání není problém prášků. A průjem a trávicí potíže - to nevím, jak dlouho by musel člověk 💩 aby nepůsobila.

kolunka
10. zář 2024

ze zdravotních důvodů je to u nás jediná antikoncepce už 10 let a vše ok

prejeta_zaba
10. zář 2024

Jestliže chcete jeste další deti, kombinovala bych aspon 2 metody. Jestli už další fakt ne, pak je trochu otázka, co dál, protože uplne spolehlivé není nic, neco je dost nepohodlne...jako to, že ti tu 5 holek napíše, že jim kondom stačí jeste neznamená, že bude stačit u vás. 🤷‍♀️

junomcgaff
autor
10. zář 2024

@prejeta_zaba to je mi jasný, jen mě zajímají názory ostatních. Je mi 23, momentálně další dítě nechci, ale co bude za 5 nebo 10 let nikdo neví..
HA brát nechci, vím co to dělá s tělem a ráda bych se tomu vyhnula, ale samozřejmě lepší než řešit neplánované otěhotnění. Takže nevím.

martinka_33
10. zář 2024

Když je umíš používat tak jsou 😉 Proste správne nasadit a hned po vyvrcholení vytahnout. Muze k tomu pouzit spermicidni gel, kdyz na nej nejsi alergická (jako já) a zadbiu divocinu v posteli. No a kontrolovat jestli nepraskl a kdyby jo, tak mit v zaloze pilulku po (nemi žádns terno, rozhodi cyklus atd., ale lepsi nez nežádané tehotenstvi).

martinka_33
10. zář 2024

@te_reza HA je peklo, uz jsou i studie ze krom budouci neplodnosti, umi i rozjet raka... ne dekuju, to riskovat nechci (tu neplodnost ted uz klidne, ale to ostatni ne). To se snad radsi smirim se ctyrma detma, kdyby nahodou (zase) selhal kondom.

cherie24
10. zář 2024

Moje nehoda přes kondom bude za pár dní slavit 5. narozeniny. 😁 Takže za mě ne. Kombinovala bych určitě kondom ještě s další nehormonální metodou antikoncepce. Na samotný bych se nespoléhala pokud opravdu víte, že mimi teď prostě nepřichází v úvahu.

lauriak
11. zář 2024

Ja bych sla do kombinace dvou antikoncepcii. Napriklad nehormonalni telislo + prerusovat, kondom + pharmatex,...

me_druhe_ja
11. zář 2024

Jediná 100% antikoncepce je nesexovat. Jinak u každé, jakékoliv, se může stát nehoda i přes správné užívání. 🤷

te_reza
11. zář 2024

@martinka_33 mě už taky žádná nesedí, ale i tak ji beru jako nejvíc spolehlivou 🤷 všechno má své pro a proti.

martinka_33
11. zář 2024

@te_reza ja uz o tom kolikrat premyslela, ze by to bylo pohodlnejsi nebo i levnejsi (kdyz si vezmes telisko za 4 tisice na 5 let, tak to za kondomy dame vic), ale prave ty zdravotni rizika me vzdycky odradi.

prejeta_zaba
11. zář 2024

@martinka_33 Hele, to je takový výkřik do tmy, že HA je peklo a umí rozjet rakovinu. Nerikam, že je to to nejlepší pro zdraví. Ale nekterá HA dokonce riziko nekterých nádoru snižuje. 🤷‍♀️No ale hlavne všechno dnes muze prispet k rozvoj rakoviny - veškeré potraviny, znecisteny vzduch, naduzivani leku, málo pohybu, stres, dedicnost. Že ti HA potenciálne prida nejake procento (víc než treba 2 % to nebudou) je v tomhle kontextu už jedno. Kdežto mít další dite cloveku ovlivňuje celý budouci život a fakt se to nedá podat, že prece další už je jedno. (Btw. Kdybys mela to 4. budeš to samé tvrdit i o 5. a dalším? 😁). On ten stres okolo více deti, více tehotenstvi taky nebude uplne paráda pro zdraví... Takže to je fakt na zvážení každého, jestli mu stojí za to riskovat potenciální další dite nebo radši pár let riskovat vedlejší účinky HA (nikde není psano, že to musí brát od ted až do smrti).

martinka_33
11. zář 2024

@prejeta_zaba pokud by se nedalo chránit jinak (jakože dá), pak byxh s tvým tvrzením souhlasila. Ale tech možností a zdravějších je víc, jen ne tak pohodlných, ale to je každého volba... Jediný co me vadí, kdyz máma nechá dceři hned k patnáctinám napsat pilule, jednak v te dobe holky kolikrat nemaji dovyvinute organy a hned v zacatku se tomu zatne tipec (pak z toho jsou ty co bulej jak nemuzou ve třiceti počít). Já vim, ze nechceme žádná být mladou babičkou 😃 Ale v tom se víc přikláním k osvětě, než k zobání pilulek... Já jsem byla hodne aktivní v tomto smeru, od 14ti let jsem zacala laškovat s klukama, ale pohlavnimu styku jsem se trpelive vyhybala az do 18ti 🤣 A v jedne z mala veci musim moji mamince dát za pravdu "kdyz s tebou nebude chtit chodit protoze nebereš prásky/nechces sex, pak ti za to nestojí". Sex neni jen o zásunu....

prejeta_zaba
11. zář 2024

@martinka_33 No já se HA dlooouho bránila. 2 ze 3 kousků neplánovaný přes jiné metody a už jsem nadobro vyléčená. 🙈 Ono těch možností není zas tak moc, spolehlivých už vůbec ne...sama nevím, co budu jednou svým dětem doporučovat. Zodpovědnost samozřejmě, ale ta bohužel nestačí (viz osobní zkušenost). 🤷‍♀️

exbordelar
11. zář 2024

Ja teda take patrim do dkupny HA uz nikdy. Nejak nemam potrebu do sebe prat umele hormony. A pak jsem videla spoustu mladych zen, co skoncily na JIP s plicni embolii, ktera vznikla diky tromboze v noze, kterou prave casto (hlavne v kombinaci s kourenim cigaret) zpusobuje HA.
Tim nerikam, ze vsechna HA je zlo a vsechny zeny musi mit kvuli tomu zdravotni potize, jen ja to citim tak, ze ji nechci uzivat. Kazdopadne patri bezesporu nezi ty nejspolehlivejsi metody.
My pouzivame kondom, plus si hlidam jeste plodne a neplodne dny. Uz na sobe poznam, kdy se blizi ovulace, tak tam vse krutoprisne hlidam, bo ctvrte decko teda taky nechci 🙏🏻😅
Jinak vsechny deti jsou planovane. Nikdy jsem nebyla tehotna omylem.

svha
12. zář 2024

Deset let jsem brala HA a neotěhotněla. Po prvním porodu jsem na půl roku měla injekce a poté jsem si nechala dát nehormonalní tělísko. Neotěhotněla jsem. Poté kondomy a plodné dny a nevyšlo to 😁, nevadilo. Teď mám hormonální tělísko a jsem šťastná bez menstruace. Moje zkušenosti posledních dvaceti pěti let 😂.

sasanka88
12. zář 2024

S kondomeme mám jen ty nejlepší zkušenosti. Používáme ho s manželem už 17 let a nikdy to nevedlo k těhotenství. Na začátku vztahu nám ale kondom jednou prasknul, manžel to poznal.... šla jsem si pro tabletku po a těhnotná jsem nebyla.

konidana
12. zář 2024

@exbordelar já jsem z různých průzkumů vyčetla, že nitroděložní tělíska jsou minimálně tak spolehlivá, jako pilulky HA. Spíš spolehlivější. A to jak hormonální, tak i to nehormonální.