Antikoncepce po prodělané trombóze

dajuli
5. srp 2015

Dobry den, mnoho let jsem nebrala zadnou antikoncepci. Prodelalala jsem zanet povrchovych zil a pred dvama lety trombozu zil. Bohuzel kondomy se nam neosvedcily jako nejlepsi ochrana... Uvazuji o pilulkach ,proto me zajimaji i vase nazory a zkusenosti s HA versus tromboza. Muj lekar me presvedcuje na telisko, ale to se mi fyzicky prici, nesnesu ani tampon. Dekuji za vase zkusenosti.

lucykal
5. srp 2015

Rozhodně bych do HA nešla pokud nechceš riskovat svůj život, je pravděpodobnost, že máš nějakou poruchu srážlivosti krve. Divím se kdyby ti ji lékař napsal byl by sám proti sobě a je to na žalobu v připadě toho, že by se ti něco stalo.
Já bych do toho nešla vážím si svého života.

g_m
5. srp 2015

Souhlas s @lucykal, to je prostě nesmysl a doktor, pokud zná tvůj stav, by byl blázen ti HA předepsat...

dajuli
autor
5. srp 2015

@lucykal ja si tohle vsechno uvedomuju a proto uz roky nic neberu. Spis doufam v zazrak 🙂 Ze existuje neco pro zeny jako ja co nam pomuze a zaroven neuskodi.

dajuli
autor
5. srp 2015

@g_m dekuji za nazor

lucykal
5. srp 2015

@dajuli myslí, že to tělísko je asi taky možnost. Já brala antikoncepci a pak ě byla zjištěná mutace a od té doby nic neotěhotent se nám dařilo 5 let a poté již plánovaně, ale chápu, že na to nechceš spoléhat přeruševaně nebo s kondomem.

melodygirl
5. srp 2015

@dajuli žádná hormonální antikoncepce, která v tomto případě neškodí neexistuje. Myslím, že nejen v tomto případě 🙂. Já ji nebrala nikdy, je mi 38 a těhotná jsem byla plánovaně jen jednou. Kondom jsem s dlouhodobými partnery nikdy nepouzivala, chce to šikovnost těch chlapů a pokud na to nechceš spoléhat, tak koukni do Brány k dětem na eshop tam mají digitální antikoncepci na bázi zjišťování ovulace.

dajuli
autor
5. srp 2015

@melodygirl dekuji, podivam se

kacca11
5. srp 2015

Je to strasne individualni. Samozrejme, tromboza je obrovska kontraindikace, ale zase bych to uplne nezavrhovala a nechala posoudit tveho hematologa, zda HA ano nebo ne. Vzhledem k tomu, ze tehotenstvi je z hlediska trombozy daleko nebezpecnejsi urcite povazuji Ha za ne az takove zlo nez prave tehotenstvi bez pripravy. I proto mi rady ohledne sikovnosti chlapu prijdou zcestne, kdo ma trochu prehled v biologii musi chapat, ze se na to spolehnout neda.

Jako schudnou variantu bych videla telisko.

lucykal
5. srp 2015

@kacca11 v těhotenství mohou nasadit antikoagulační léčbu, která nemsuí být hned od početí, ale tuším, že stačí 6. týden.
Já osobně bych se antikoncepce bála hodně pokud je v anamnéze tromboza

veruska007
5. srp 2015

@dajuli Mám trombofilii, gynekoložka mi nepředepíše ani hormonální tělísko, natož jakoukoli HA. Mám nehormonální tělísko, když pominu bolest při zavádění a silnější MS, tak o něm nevím.

kacca11
5. srp 2015

@lucykal ja nerikam, ze HA je idealni volba, ale ze bych to uplne nezavrhovala a nechala posoudit stav lekare. Urcite ji nedoporucuji, jen ji vidim jako mensi zlo nez neplanovane otehotnet a prijit na to treba az kolem 10tt. Navic pri nekterych krevnich mutacich je vhodne se na tehotenstvi pripravovat uz predem.

sarkoc
5. srp 2015

Já mám trombofilní mutaci, ale nevěděla jsem o tom až do svých 19, kdy jsem prodělala trombózu, do té doby jsem si "vesele" brala HA...pak samozřejmě okamžité vysazení. HA už bych nikdy nebrala...ani kdybych tu trombofilii neměla... vzhledem k tomu, že jsem mezitím vystudovala obor Výzkum a vývoj léčiv a začala do toho trochu víc vidět, nešla bych do toho...a s trombofilií ani náhodou.
Teď jsem těhotná a od začátku (3.-4.TT) bylo nutné nasadit injekce nízkomolekulárního heparinu, díky němu žádné větší problémy nemám. To ale jde v těhotenství, které navozuje v těle podobné změny jako braní HA...ale myslím a doufám, že snad neexistuje lékař, který by někomu napsal HA a pro jistotu heparin proti trombóze.
Bývalý partner mě do braní HA i přes trombózu zkusil přemlouvat, po docela dost letech vztahu - řekla jsem mu, že jsem si myslela, že mu na mě záleží víc než na vlastním pohodlí a jestli to zkusí ještě jednou, tak je konec...naštěstí to skončilo z jiných důvodů a nynější partner, teď už manžel, má na HA stejně negativní názor jako já. Řešili jsme to pár měsíců kondomem a pak to nechali náhodě, teď už se nemůžeme dočkat naší holčičky. Pokud z nějakých důvodů nechcete kondom, je asi nejvhodnějším řešením nehormonální tělísko, vím o dost holkách, co tampon nesnesou a tohle jim nevadí.

melodygirl
5. srp 2015

@kacca11 já mám také přehled v biologii, dokonce ji vyučuji a chápu, že někdy dochází k úniku spermatu i před vyvrcholením. Mě přijde zcestné indikovat jakoukoliv hormonální antikoncepci ženě s touto diagnózou. A plně souhlasím s příspěvkem nademnou

lucykal
5. srp 2015

@kacca11 u jakých krevních mutací?

nnnadja
5. srp 2015

Mam uz cca 5 let NEHORMONALNI telisko a jsem naprosto spokojena. Kdyz jsem chtela otehotnet, jen jsme ho vyndali a pak znovu zavedli. Cena cca 1200,-Kc na 5 let!!!

lucykal
5. srp 2015

@sarkoc držím palce ať ti holčička dělá radost, také jsem si píchala LMWH přesněji Clexan.
V prvním těhotenství jsem nic nedostala a skončilo to ZT, dle několika lékařů k tomu došlo protože jsem nic neměla, Po této zkušenosti a názoru hematologa, že příště nic opět nedostanu a, že je to vše o náhodě jsem se rozhodla, že náhodě nic nenechám a změnila jsem hematologii, kterou mě doporučila imunoložka.
Sice jsem si prošla hematomem což někdo říkalže stím nemá nic společné někdo naopak krvácela jak z kohoutku hrozilo vykrvácení a šance na překonání byla 50:50, donosila jsem holčičku do 33+4

lucykal
5. srp 2015

@melodygirl souhlas:🙂

alkuska
5. srp 2015

@dajuli Holky ještě existuje čistě progestinová antikoncepce, která by měla být bezpečnější s ohledem na vznik trombů. Zkus se na to doktora zeptat, tato antikoncepce existuje i jako tablety, podkožní implantát, náplasti apod. a používá se i u žen, které kojí, a klasickou kombinovanou proto nemůžou. Nejsem si ale jistá jestli ti to doktor povolí i tak.

Jinak tělísko je něco jiného než tampon, to si nemyslím že by ti vadilo. Má své výhody i nevýhody, my tu na něj nejsme moc zvyklí, ale třeba v USA ho dokonce zavádějí i urgentně po styku (místo Postinoru a podobných věcí) a už nechávají nafurt i mladým holkám. Občas selže (jako každá antikoncepce) ale jinak je výrazně levnější a nemusíš se o nic starat několik let.

ducik
5. srp 2015

me mudr po tromboze doporucila jedine telisko, zadne prasky pry vhodne nejsou. ja uz bych do hormonu ale nesla ani kdybych trombozu nemela. 10 let jsem to do sebe cpala a najednou ta zmena, kdyz jsem "nucene" vysadila po tromboze.. zlepseni pleti, zastaveni pribirani, obnoveni chuti na sex 😅 proste za me HA uz nikdy vic.
zatim tedy nevim, do teliska se mi taky moc nechce. ale jeste to ma u me cas 🙂

ducik
5. srp 2015

@alkuska jestli se nepletu, tak ani tato antikoncepce neni vhodna u zen s nasi diagnozou

dajuli
autor
5. srp 2015

@veruska007
@nnnadja nehormonalni telisko se teda jevi jako nejlepsi mozna varianta. Popremyslim o tom a proberu to s lekarem.

dajuli
autor
5. srp 2015

@alkuska me vadi ten pocit ciziho telesa uvnitr tela. Pokusim se s lekarem probrat otazku nehormonalniho teliska a uvidim co z toho bude 🙂

smallinka
5. srp 2015

@dajuli tak máš několik možností :
- buď budeš spoléhat na plodné,neplodné dny
- nehormonální tělísko
- nebo existuje ještě nějaký gel, který se zavádí před sexem a zabíjí spermie (údajně prý spolehlivější než kondom)
- nebo kondom
Máš celkem na výběr, tak se stačí rozhodnout.....

krupinka13
5. srp 2015

Ahojky, mám po operaci křečových žil a už 5 let mám bezhormonální danu (funguje mech.), zavedení je trochu nepříjemné, ale jinak o ní od zavedení faaaaaaakt vůbec nevím 😉 a to jsem v sexu docela velká "aktivistka" a dračice 🙂 🙂 Je na 5 let a já jsem při svém docela zrychleném tempu při 3 dětech spokojená, že mi to neucpává cévy, nemusím hlídat tabletky, řešit kondomy. ...

nnnadja
6. srp 2015

@dajuli ujistuji te, ze opravdu nic neucitis... neni to jako tampon a navic telisko je uplne vevnitr delohy, ne nekde "uvnitr" jako tampon... trci jen vlakynko, ktere (pokud nepouzivas tampony) taky neucitis. mozna nekdy partner, ale to se da upravit. Za me opravdu super volba, uz bych do jine anti nesla a doporucuju i kamaradkam🙂

naxii
6. srp 2015

@dajuli Mám trombofilii - sklon k trombóze a nenapíše mi nikdo nic.. a nechtějí mi dát ani Mirenu- už jsem jí měla, zbývá mi Pharmatex - spermicid a nebo nehormonální tělísko. Není vůbec cítit a jsi bez stresu.

krupinka13
6. srp 2015

@nnnadja @dajuli Chci jen doplnit, že já používám JEN A VÝHRADNĚ tampóny (vložky fakt nesnesu)...a ani mne nenapadlo, že je nějaký problém DANA VERSUS TAMPÓNY..... a to vlákýnko je tak tenoučké a hodně uvnitř, že není vůbec možné ho cítit!!!!!! A partner danu vůbec nijak necítí, je fakt hodně hluboko.... A přitom - když jsem si ji nechávala před tímhle těhu záměrně vyndat - byla za minutku venku..... taky to beru jako super volbu, je mi líto, že jsem vůbec kdy před dětma brala hormonální antikoncepci, škoda neinformovanosti od mého tehdejšího gynekologa, který vůbec neměl zájem zjišťovat mou rodinnou anamnézu (babička trombofilik)..... Už navždy je tohle pro mne NEJ varianta. Taky doporučuji kamarádkám.....

nnnadja
7. srp 2015

@krupinka13 take pouzivam jen tampony... jak rikam ja toto telisko doporucuju vsem mym kamaradkam. A mas pravdu venku bylo hned.. Mela jsem jen jediny problem a to, ze jsem si jej nechala zavest velmi brzo po porodu (3 mes) a vypadlo. Vzhledem k cene, me to tolika netrapilo. Po delsim odstupu cca 6 mesicu uz je vse uplne ok..

kyspanek
22. čer 2021

Holky, kdo by potřeboval, mám Ayreen 2mg krom 9 tablet kompletní krabičku teď novou, napište zprávu, kdo má zájem