Antikoncepce a její neplodnost. Může mít na to vliv?

houskan
31. črc 2021

Ahoj holky, je mi 18 a zacala jsem brat v dubnu antikoncepci kvuli cystam. Rodice na me zacali ted kricet ze kvuli tomu pulka Ameriky nemuze otehotnet a ze to mam okamzite vyhodit. Myslite, ze 3 mesice brani HA muze mit nejaky vliv na neplodnost do budoucna??

ivya
31. črc 2021

Ne.

te_reza
31. črc 2021

Já brala antikoncepci v kuse 12 let. Výsledku neplodnosti táhne na 6. Byla jsem v tom na hned.

jako_mala_holka
31. črc 2021

To fakt ne

inkheart
31. črc 2021

Ne, ale po vysazení jsem otěhotněla a měla zamlkle těhotenství. Nejspíš to s tím nesouviselo, ale dodnes z toho nemám dobrý pocit. Pokud je to to ale antikoncepce nebo potenciální potrat (interrupce) , stejně bych raději doporučila hak

jana_zofie
31. črc 2021

Vklidu. Kratkodobe to neni vubec zadny problem. Ty neplodne pribehy vetsinou vznikly z toho, ze tu HA nasadili jako nevhodnou "lecbu" nejakeho problemu, ktery to pak maskovalo (nepravidelna menstruace, problemy s ovulaci). Stejne tak, kdyz ji holky zacnou brat hodne mlade, protoze nektere veci se nemusi jeste projevit a ten pravidelny cyklus s HA pak vsechno maskuje a pak se to zacina resit az strasne pozde. Kratsi uzivani z duvody lecby neceho je naprosto cajk. Bud vklidu. Horsi je, ze me snad zadna nevyhovuje (nalady, brek, vztek, tloustnuti, u nekterych vsechny, ale to uz je jina story a ja jsem v tomhle asi dost citliva,.v okoli to moc nevidim...)

jancazao
31. črc 2021

@jana_zofie taky jsem nemohla brát žádnou antikoncepci. Pokaždé jsem celý měsíc krvácela...

hejluc
31. črc 2021

Nech si vyšetřit krev, zda nemáš leidenskou mutaci. Pak ji nesmíš užívat.

konidana
31. črc 2021

@houskan Ano, hormonalni antikoncepce neni dlouhodobe prijatelna pro zivotni prostredi. Uz je i ve vode a ovlivnuje i volne zijici zivocichy... Nicmene i ja jsem ji za mlada brala asi 2 roky jako prvni volbu. Tvoji plodnost pravdepodobne neovlivni. Ja ale uz radsi volim jinou formu antikoncepce. Je na kazdem jak to bere ...

cherie24
31. črc 2021

@houskan já jsem třeba měla problémy po vysazení. Trvalo mi více než rok, než se mi nahodil zpět cyklus. Musela jsem chodit na vyvolávací injekce a měla jsem to pak hooodně nepravidelné. Někdy třeba po měsíci jindy po 2,5 měsících. Nicméně teď jsem těhotná po druhé a pokaždé to vyšlo na první dobrou.

zelenaesmolda
31. črc 2021

@houskan
a rodice maji lekarske vzdelani?jsou genetici?gynekologove?pracuji na vyvoji leku?protoze pokud ne tak jsou jejich rady naprosto bezpredmetne a vubec bych se jejich nazory neridila.
A jestli nekdo tyhle zarucene pravdy hleda v bulvaru coz bych podle "pulka Ameriky je ted neplodna" tipla,tak to (bez urazky) nebudou nejostrejsi tuzky v penale a nema smysl se tim zabyvat.

littlebee124
1. srp 2021

Neboj se ničeho, brala sem antikoncepci 11 let v kuse. V únoru vysadila a v červnu už byla těhotná 🙂

levandule_k
1. srp 2021

Asi tak hormonální antikoncepce nejsou lentilky. Nemyslím si, že způsobí neplodnost nicméně, některé uživatelky měly problém s cyklem po vysazení, jiné naprosto v pohodě.

Gynekologové ji rádi předepisují na různé ženské potíže, protože je to jednoduché a poměrně efektivní řešení, ale měla bys vědět, že antikoncepce tvůj problém nevyřeší, pouze ho překryje.

Já tak měla kdysi nasazenou hormonální antikoncepci kvůli PCOS (syndrom polycystických vaječníků), později se mi samozřejmě hodil i její hlavní význam, že je chrání před těhotenstvím. Dneska bych si už antikoncepci na PCOS nenechala napsat.

cherie24
1. srp 2021

@levandule_k to je pravda s tím zakrýváním problémů, mě jí doktorka tenkrát předepsala na srovnání cyklu a já jí chtěla krom antikoncepce na akné. No pleť jsem měla krásnou a cyklus pravidelný, ale po vysazení to bylo všechno ještě 4x horší a ještě mi pilulky odrovnaly žaludek, ale já mám celkově problém s braním léků nebo vitamínů na žaludek. Trvalo to x let, ale s akné se mi podařilo něco udělat a cyklus prostě nemám jako hodinky, no co no 🙂

michaela666
1. srp 2021

Jenom antikoncepce nemůže za to, že půlka Ameriky nemůže otěhotnět. Musí to být souhra více faktorů a největší podíl má zdravotní stav.

inkheart
1. srp 2021

Jj s tou Amerikou jestli to nebude taky tím, že spousta lidi tam děti plánuje až po 35 nebo tak... Tomu se taky říká neplodnost, ale spíš je to už pak prostě věkem, no...

houskan
autor
1. srp 2021

Vsechny ktery jsem napsaly, moc vam dekuju❤️❤️❤️

houskan
autor
1. srp 2021

@zelenaesmolda hahaha dobre napsaný😃😃😃😃😃jakoby ja jim to rikala ze ta doktorka asi vi co dela a ze oni nejsou doktori zadny

lachtanice86
1. srp 2021

@houskan proc do toho rodiče tahají USA?

cherie24
1. srp 2021

@inkheart no já bych řekla, že tam taky bude hrát roli krom věku i jejich zdravotní stav a životní styl. Partner tam byl několik týdnů a říkal, že tam běžně viděl lidi na ulici šňupat, že to tam je naprosto běžná záležitost. Co se týká jídla tam všechno dělají ultra sladké a normální restaurace tam v podstatě nejsou. Jen rychlo bistra a fastfoody a na tom jsou všichni živí. Tak pak asi nemůžou očekávat, že budou fit a ultra plodný ...

levandule_k
1. srp 2021

@cherie24 Pleť jsem měla také příšernou, půl roku (možná rok) to bylo peklo, jsem zvažovala, že ji začnu brát znovu. (Je to nějaký ten pátek, co ji neberu, tak už si přesně nepamatuji za jak dlouho se to zlepšilo🙂 ) Mohla jsem používat jakoukoliv kosmetiku a nic nepomáhalo. Teď se mi před menstruací udělá pupínek, jinak je to v pohodě.
Nepravidelnost je nepříjemná v tom, když si chceš plánovat dovolenou, tak aby jsi se trefila do období, kdy menstruací nemáš 🙂 Pokud jsi otěhotněla bez větších obtíží, tak bych se tím nezatěžovala.

Kolem nás je spousta látek, které nejsou zrovna přátelské k našim hormonálním systémů a spermiím. např. ftaláty.

@lachtanice86 Protože USA jsou zlý, imperialistický a do morku kosti zkažený stát :D Když nemáš argument, tak tam hoď USA.

Já nemám s braním HA problém, ale já bych si ty cysty zkusila řešit pomocí bylinek, teda kdybych HA nepotřebovala jako ochranu před otěhotněním.

cherie24
1. srp 2021

@levandule_k s otěhotněním jsem fakt problém neměla. Malá je přes kondom i prášek po 😄 a druhé na poprvé i při kojení. Ale tenkrát jsem se fakt hodně bála, že nebudu moct mít děti. Je blbé, že si člověk nemůže nic plánovat, ale aspoň si poznám ovulaci, tak pak vím, kdy MS přijde a nejsem pak nepříjemně překvapená nečekanou MS. Neberu to jako obtíž i když na hormonální nerovnováhy trpím a občas to i vnímám na sobě. Možná, že by mi nějaké bylinky pak prospěly. Ale doktorka to chtěla pokaždé řešit hormony, asi jako velká část doktorů. Radši předepisují prášky, i když to mnohdy příčinu vůbec neřeší a člověk se pak futruje léky roky.

maxulekapcule
1. srp 2021

Ja po vysazeni mela vetsi cystu, otehotnela jsem za pul roku. Brala jsem ji cca 10let

levandule_k
2. srp 2021

@cherie24 Myslím, že určitý výkyv nálad je normální, ale nesmí to být extrém. Mně se líbí, přístup, že je žena cyklická. Jsou období, kdy má energie na rozdávání a kdy naopak potřebuje být v klidu a někam zalézt. (Jako s dětmi a prací je to těžké skloubit, ale když člověk aspoň ví, proč tak reaguje, tak si může říct stop, zpomal.)