Sport v těhotenství, jaký?

arny100
10. lis 2016

Ahoj. Je tu někdo kdo sportoval před těhotenstvím každý den ( běhání cca 1 hod- 10 km) Můžu běhat do doby např. 8 tt ? A jaký sport v těhotenství jste měli,aby jste se cítíli dobře a také jste nebřibrali např. 30 kg. Mám také pravidelnou stravu cca 2,5-3 hod. tak doufám, že i pravidelná a zdravější strava bude plusem 🙂

endys876
10. lis 2016

Ahoj,behala jsem do čtvrtého měsíce,pak jsem střídala běh s rychlou chůzi a v sestem,sedmem měsíci už jen chodila.Podle doktorů naprosto v pohodě, i mi doporučovali neprestavat..K tomu stále cvicim podle videí,nejoblibenejsi mám Bodyfit by Amy.Pokud jsi zvykla a nebudeš mít žádné problémy,muzes dělat cokoliv,pri čem není velké riziko pádu nebo urazu,tak to aspoň mě bylo řečeno.Sama jsem navíc poznala,kdy už mi tělo řeklo,ze běhu uz stačilo😀

arny100
autor
10. lis 2016

@endys876 A kolik jste přibrala ?

endys876
10. lis 2016

Teď v 31.tydnu mám 11 kilo nahoře.Dva z toho jsem si "vyjedla" v prvním trimestru,kdy jsem musela pořád něco jíst,jinak mi bylo zle.To přibírání podle mě úplně ovlivnit cvičením nejde,telo si samo řekne,zalezi i na původní váze před tehotenstvim...

arny100
autor
10. lis 2016

@endys876 Já mám ted 52 , tak doufám ze neskončím na 80 kg 🙂 děkuji za reakci

e_v_k_a83
10. lis 2016

Já si myslím, že běhat můžeš i déle, četla jsem, že zpočátku, má miminko dost místa, tak je to ok. Ale myslím, že záleží dost na pocitech. Já běhala cca do toho 3. měsíce, ale omezeně, 1x týdně. Pak jsem měla pocit, že ty otřesy by třeba vadily, nevěděla jsem, jak to může působit na miminko nebo co se tam při běhu děje🙂 tak sjem skončila. Běh mi chybí trochu, ale nevadí. Mám doma takový ten eclipticer, na něm cvičím tak 2x týdně 30min, 30min posiluju záda, nohy, ruce, zadek a občas jdu palvat🙂 O víkendech se snažím procházkovat či lehčí výlety. Nedávno jsem objevila http://www.onlinefitness.cz/, tak když ne teď, tak po porodu možná využiju🙂 K tvému každodennímu běhu bych řekla asi tolik, že sama uvidíš a ucítíš, co ti tělo dovolí. Když jej budeš opravdu poslouchat, si myslím, tak to bude ok. Ono si řekne, jak často a jak moc chce sportovat🙂

hankaros
10. lis 2016

Behala jsem do 7 mesice, pred tehotenstvim tempo 5.30/km. Pak jsem presla na indiansky beh a samotnou chuzi. V devatem mesici jsem nachodila 100 kilometru. Sportuj co to pujde, poslouchej svoje telo, samo ti rekne, kdy bude mit dost. Vyhnes se krecovym zilam, otokum, budes mit fyzicku na porod a celkove ti bude lepe. Ja pribrala 12 kilo a z porodnice jsem sla na sve vaze. I poporodni rekonvalescence je ryhlejsi.

hankaros
10. lis 2016

Jo a mala se narodila jako vysportovana atletka, ono pri sportu s tebou trenuje i to mimino.

hop_ita
10. lis 2016

A uz jsi tehotna nebo teprve planujes? Dost zalezi jak s tebou tehu zacvici. Ja jsem byla pred tehu hodne aktivni - vysokohorska turistika, skialpy, lezeni v lete v zime, samozrejme celorocni spani venku a vse s +15kg batohem. Pak jsem otěhotněla a cca v 6tt jeste na skialpech v zime dobyla dachstein a pak prisel zlom-nevolnost a strasna unava. Nedokázala jsem nic. Cca od 4.mes se to lepsilo a ja zase zacala lezt po skalach a chodit po horach, ale uz min - neprepinala jsem se, driv mi nedelalo problem jit s unavoz nekolik dni po sobe na max pak den dva regenerace a znova. Tomu jsem se v tehu vyhybala a sportovala uz jen na pohodu. Kolem osmeho mesice dalsi zlom a uz chodim jen na procházky nebo plavat. Musis se ridit sama sebou..

hop_ita
10. lis 2016

Ad pribirani-podle me to sport v tehu moc neovlivni, telo sistejne vezme, co chce/potrebuje. Takze ja i pres me vykony jsem pribrala 20kg. I behem expedic do hor, kdyse nirmalne vzdy vracim o par kg lehci (celodenni pohyb+mene jidla) tak vtehu jsem pribrala i tak 😀

krtikkrtovaty
Autor odpověď smazal
Zobraz
arny100
autor
10. lis 2016

Děkuji za Vaše nárory a zkusennosti.. Těhotná ještě nejsem, ale plánuji tak se informuji co a jak...

ivikak
19. lis 2016

Já jsem trenér sálových lekcí, cvičím 5x týdně a lékař mi řekl, že cvičení není důvod pro ukončení těhotenství. Ledaže bych zvedala 200 kg. Nejvíc mi doporučil poslouchat tělo. Nedělám to, z čeho mám obavu nebo mi nedělá dobře. Neposiluji přímý břišní sval, ale vzpory, kliky, dřepy, dělám pořád. Střed, pánevní dno, posiluji, ale chvíli vynechám a koukám na klientky, jestli nešidí 🙂 (nedělají to špatně) Omezila jsem výskoky a prostě to, co cítím, že mi v bříšku nedělá dobře. Ctím pravidlo, že psychická pohoda je moc důležitá. A taky před těhotenstvím jsem měla výbornou kondici a snažím se ji udržet. Do 3. měsíce jsem téměř denně jezdila na kole, ale pak se pokazilo počasí. Lékař mi řekl, že kolo je fajn, jen s bříškem pozor na změnu těžiště. Myslím, že pro pohodu, kondici, zdraví je tělesný pohyb moc prima. Ale asi bych nezačínala s ničím novým, netroufnu si na squash či lyže. Ale cvičení s menšími činkami /3kg/ je úplně v pohodě.

klaudyse
28. únor 2017

ahoj, ráda bych, kdyby se toto téma opět oživilo 🙂 Jak jsem před otěhotněním byla taky velice aktivní, každodenní kardio či HIIT, do toho vycházky s pejsky kolem 10 km, před zimou také běh kolem 10 km denně, jinak taky posilovací cvičení a přechodové týdenní treky s 13 kg báglem... V těhotenství jsem přešla na nižší intenzitu kardia, hlídám tepovku, jinak vycházky zůstaly, zapojila jsem taky spinning a dočasně vyřadila výskoky, angličáky, běh apod. skákací ... Nicméně s přicházejícím jarem bych ráda aspoň do pohody jogging, tak nevím kdy začít? Počkat až na 2. trimestr? Sport je droga a nelze jej zrušit po čas těhotenství 🙂 Jak jste na to vy, ostatní? 🙂

adrianaklicova
28. únor 2017
Uživatel adrianaklicova je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od adrianaklicova.

Kočandy, nezkoušela jste některá jídelníček pro těhotné? Ne, že bych těhotná byla, ale snažíme se a mám teď jídelníček od Nutrizone v Brně (www.nutrizone.cz pro brňačky) a nabízí i spešl jídelníček pro těhotné, ale trochu se bojím, aby tím dítě netrpělo, kdyby na to přišlo, radši ať vím, co ano a co ne, když na to přijde. Vím, že to není úplně do tématu, ale nemáte s tím některá zkušenosti?

klaudyse
28. únor 2017

@adrianaklicova Já myslím, že zásady správného stravování rozhodně neuškodí, spíš naopak... já tedy osobně jsem byla zrovna v období největšího zaprahu na kondici současně s dietou pro úbytek tuku a zrovna tehdy se otěhotnění zadařilo. Je v něčem jejich jídelníček jiný, co ti na tom přijde, že bys stradala v případě těhotenství?

thez
28. únor 2017

@klaudyse před otěhotněním jsem taky dost cvičila - HIIT, TRX, posilování, cviky s kettlebelly, s osou, prvky z crossfitu... ani jedno z toho teď nemůžu a i bych se bála. Tak přemýšlím co budu dělat 🙂 Zatím chodím na HEAT a plavní. Taky bez sportu nedokážu být, je to droga - přesně jak píšeš 🙂

klaudyse
28. únor 2017

@thez já jsem tedy z toho mého předešlého cvičení vypustila skákací cviky apod. Úplně bych vypustit nemohla, mě to pak leze na hlavu a to bych nebyla psychicky v pohodě 🙂 ty máš nějaké potíže, že jsi vypustila? Nebo spíš to tak pociťujes, že je to pro tebe lepší?

thez
1. bře 2017

@klaudyse potize nemam, ale proste se bojim zvedat tezke vahy, a u treningu jsem nikdy nevedela jak konkretne ho trener sestavi, nemohla jsem si to sama korigovat. TRX mam doma, tak pokud mi bude dobre, tak ho zkusim opatrne zaradit. Jsem na zacatku tehotenstvi, tak moc nevim co a jak 🙂 vcera jsem byla na prvni kontrole u gyn. a ptala jsem se ji na to cviceni s tezkymy vahami, anglicaky atd a rekla mi, ze tehotenstvi neni nemoc, at se vubec v nicem neomezju, ale nezda se mi to...radeji ted, klidne zytecne, zvolnim, nez mit problemy. Doktorka se o tom se mnou moc nechtela bavit, vsecky me dotazy (nejen o cviceni) ji prisly zbytecne.

kituska20
1. bře 2017

Já ač závislák na sportu jsem se na to vyprdla 🙂 do 6.měsíce zvracení tak jsem byla ráda že vůbec funguju a něco nabírám :D ale po šestinedělí zase začnu. Hlavně běhat kolem dvouleté je dost sport sám o sobě..

cranbie
1. bře 2017

Já před těhotenstvím běhala tak 2x týdně 35min, chodila na ashtanga jogu a kruháč. Zezačátku těhotenství jsem byla dost unavená, takže max procházky a po dvou měsících bez běhu se na to už necítím a asi zařazovat nebudu. Doktor mi řekl, že kvůli otřesům to moc rád nevidí, ale přijde mi že co doktor to názor... Takže pomalu zařazuji těhotenskou jogu podle youtube, oblíbila jsem si třeba takovou ranní lekci na 15min. a těím se že s jarem přijde lepší počasí na výlety 🙂

cranbie
1. bře 2017

Akorát teď řeším problém, že nemůžu sehnat klasický kalhoty na cvičení, takový ty tenký 3/4ťáky. moje už mě tlačí :D nemáte tip kde sehnat? decathlon, hm?

ivikak
1. bře 2017

@cranbie Zkusila bych Litex, vím, že mají pro těhulky. Já jsem si koupila v akci větší velikost, normálně mám S/M a teď asi XL, protože i tak mi přijde, že M je hrozně malinké a mám tam rezervu. Pak je prodám. 🙂 Nebo schovám, kdyby náhodou podruhé nebo prostě tak, stály 399Kč ve Sportisimu.

klaudyse
1. bře 2017

@cranbie taky doporučuji Litex. Já si koupila i turistické kalhoty dlouhé i 3/4, ale mají i další výběr v legínách apod. A je to fakt příjemné na nošení, pohodlné.

adrianaklicova
1. bře 2017
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od adrianaklicova.

@klaudyse nemám s jídelníčky tolik zkušenosti, má se nějaká složka zařadit více a některá naopak méně?

ivikak
1. bře 2017

@klaudyse Hodně jsem se o to zajímala, i co se týče školního projektu, kdy jsem hledala studie o vlivu sportu na těhotenství, resp. na vývoj plodu. A potěšily mě závěry. Základní otázkou je, v jaké kondici je žena před otěhotněním. Pokud je zvyklá sportovat, může pokračovat podle toho, jak se cítí. V každém trimestru je to jinak. První by se to nemělo přehánět, je to nejcitlivější období. Druhý trimestr je nejpohodovější, bříško není velké a ustoupí nevolnosti a ve třetím podle toho, jak se žena cítí. Necvičit ve 3. trimestru vleže na zádech (všude píšou, že se to nemá, ale proč? Tak hlavně se brání průtoku krve do placenty a přímý břišní sval se stejně neposiluje), švihová cvičení, těžké váhy, a hlavně pozor na cvičení, u kterých může dojít ke zraněním a nechodit do extrémních poloh pro uvolněnější klouby. Hlavně se nepřehřívat, protože zvýšení teploty těla má vliv na plod! Stejně jako sauna. Na to pozor. Nicméně i tělo si postupně zvyká na zátěž. Pokud je žena zvyklá cvičit, může cvičit klidně 5x týdně, doporučuje se 30 min aerobní aktivity. Co se týče vlivu na plod. Nebylo potvrzeno, že by se děti rodily předčasně (pokud žena nedře jako kůň) a není zvýšený podíl císařských řezů. Navíc to má kladný vliv na cukrovku a vysoký krevní tlak (riziko preeklampsie) a otoky.
Osobní zkušenost: jsem ve 33+3, vedu cvičení 5x týdně. Netrpěla jsem teda žádnými nevolnostmi. Co mi nedělá dobře, nedělám. Břicho posiluji jen ve vzporech, chvilku, pak povolím a trošku šikmé břišní. Na zádech vůbec. Nedělám výskoky, poskoky, naznačím a nechám jet klienty. Zvedám činky 3kg, posiluji hodně prsa, paže, záda, stehna, lýtka, zadek. Občas se i potím, v zimě vůbec. Ale to bylo taky prostě okolní teplotou. V létě je člověk rozehřátý už zvenčí. K tomu chodím do cvičení a ze cvičení pěšky, cca 3,5km jedna cesta. Ale jsem zvyklá, takže si nedovolím nikomu radit. A cvičení mi dělá dobře. V prvním trimestru jsem jela naplno, i poskoky a tak. Ve druhém jsem lehce ubrala a teď pořád jedu tak na 50%, ale mí klienti si myslím pořád dost máknou. Takže držím palce všem!

klaudyse
1. bře 2017

@adrianaklicova jediné na co mě doktor upozorňoval, je sushi, příliš ryb, plísňové sýry ... jinak všechno záleží taky, jak se cítíš, jaké jsou případně těhotenské zažívací potíže, což se dá pak stravou taky ovlivňovat. Jinak já beru těhotenství jako jiný stav, ne nemoc, takže do pocitu, do pohody a tak, abych nenabírala příliš tukových vrstev navíc 🙂

klaudyse
1. bře 2017

@ivikak také jsem četla, že 2.trimestr je z hlediska sportu ten nejpříznivější. Tehdy asi zařadím nějaký ten jogging, nebo možná indiánský běh, těším se na to, mám puhyb v lese strašně ráda a neskutečně ovlivňuje moji psychickou pohodu. Já na VŠ si přivydělávala jako osobní trenérka, fitness instruktorka, vedla jsem lekce aerobicu jako učitel na fakultě, taky jsem dělala kruhové tréninky, aerobicy, letní výcvikové kurzy apod... Po škole jsem sice přešla do vlastního režimu, nicméně nepolevila jsem ve smyslu zátěže, spíš jsem netrávila 5 hodin denně v tělocvičně 🙂 A sport už mám zafixovaný, pomáhá mi pro pohodový pocit, pro ladění postavy, to jsou pro mě podstatné věci. Je fajn číst, že nejsem jediná a je více spřízněných duší. Setkala jsem se taky s tím, že necvičenkyně těhotenství prožívají hůře, trpí většími únavami, nechutí, bolestmi zad, je jim více špatně ... Nevím, napadá mě, zda i v tomto je prokazatelná souvislost?

lovely_creature
1. bře 2017

Než jsem zjistila, že jsem těhotná tak to byl kruháč, trx, lyže, běžky, trampolínky, Alpining ... Když jsem to zjistila tak jsem kruháč a trampolínky vyřadila a dělám už jen Alpining ( dělám lektorku 5-6x týdně ) a dnes jdu na první lekci pillates.

Řeším stejný problém CO NA SEBE ? Moje sportovní kalhoty mě táhnou přes pupík, větší velikost mi padá.

klaudyse
1. bře 2017

@ivikak Ještě mě zajímá, kdy vlastně dochází k přehřívání? Moje tělo se při každém tréninku automaticky nastaví na mód spalování, takže se i potím. Taky automaticky, když jdu do kopce výšlap apod ... Četla jsem a doktorka mi potvrdila to samé, že je důležitá ta tepovka, nemělo by se jít nad 140 tepů. Tedy stačí to jako jistota, že se nebudu přehřívat? Samozřejmostí je pak přiměřené oblečení, větrání apod, abych se nepotila příliš, což by k přehřátí vést mohlo ...

adrianaklicova
1. bře 2017

@klaudyse Takže prostě taková ta lehčí strava, aby se nenamáhal žaludek 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru