Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak to vlastně je s těhu kurzama. Jako mamka to zvládla taky bez kurzů, je to 20 let a to byla doba za krále klacka..tak si říkám, jestli se o to mám nějak blíž zajímat, nebo jestli mi třeba budou stačit rady při samotným porodu a vlastně taky v knížce o těhu sou popsaný dýchací cviky, jiný cvičení atd. Jako určitě kurzy sou fajn, ale jako studentka SŠ na to nemám čas a asi ani peníze, určitě to něco stojí. Myslíte že je možný se bez kurzů obejít? Díky
Samozřejmě, že ano. Já taky nikde nechodila, protože jsem to měla daleko pět km, sice se dalo dojet autobusem, ale stejně se muselo ujít asi kilometr a já jsem s bídou ušla sto metrů, tak jsem se na to vykašlala a porodila i bez kurzu.
Ja tiez nechodim na ziadny kurz. Za prve je to daleko, mhd sa mi nechce ist cca 30 minut a za druhe som na PN, ked nemozem pracovat tak by bolo blbe pytat si povolenie od doktorky na kurzy. Budem sa spoliehat na personal v porodnice. Mnohe zeny porodili aj bez kurzov a maju krasne deticky. 😀
ahojky,určitě se dá porodit i bez kurzu,ale já jsem na kurz chodila a nedám na to dopustit a doporučovala bych ho každé prvorodičce a určitě i druhorodičce,která rodí za delší dobu např 5 let po prvním.Ale není kurz jako kurz,určitě bych se vyvarovala kurzům vedených lékaři,mají to moc odborné a málo srozumitelné (absolvovala kamarádka a nebyla spokojená).Já jsem chodila do kurzu vedeném porodní asistentkou a super.Dozvěděla jsem se vše o těhotenství porodu a péči o dítě velmi srozumitelnou formou a např. při porodu mi to velmi pomohlo,věděla jsem co se se mnou děje.Ale určitě se to dá vše vyčíst i v knížkách a časopisech,ale mě tohle dalo daleko víc,takže já jsem určitě pro kurz a ohledně financí,hodně zdravotních pojišťoven ho proplácí.
To je vlastne pravda - pojišťovny na ty kurzy přispívají, VZP třeba tisícovkou. Ale je dobré si zjistit, jaký název chtějí mít na dokladu o zaplacení.
Já se tedy na kurz spojený se cvičením taky přihlásila, ale mám zákaz se namáhat (víc chodit, cvičit, nakupovat), takže u nich mám kredit a doufám, že si ho zvládnu dovybrat. Ale zase díky kurzu vím přesně, jak je to se zkracováním čípku a otevíráním (o čemž jsem dříve neměla ani tucha).
Nezbytné to však není, spousta kamarádek porodila bez kurzu a měly dobrý porod.
Kurzy sou určitě dobrý, to vůbec nepochybuju. Člověk se tam asi doví víc než z knížek, a asi se to dá lépe pochopit. Já bych třeba i na pár hodin nějakýho kurzu zašla, ale jak říkám, vůbec na to nemám čas díky škole.
S tou pojišťovnou si to zkusím zjistit, já sem u OZP, tak třeba taky na něco přispívá.
Ale sem ráda že se to bez toho dá zvládnout. Já si právě říkala, jak to je, jestli můžu k porodu s tím, že sem nikde nebyla a v podstatě vůbec nic nevím..tak aby mi třeba ještě nevinadali že mi musí radit.. ale to asi né 😀
Deathy, kurzy určitě!!!! U nás v porodnici jsou dokonce zadarmo, procvičuje se tam mimo jiné hlavně jak dýchat u porodu (když se ví jak dýchat, určitě to porod hodně usnadní), teď když vím, co se v takovém kurzu všechno procvičuje, budu o kapku klidnější a asistentky také říkají, že je hned vidět že mamina, které tyto kurzy absolvovala je lépe připravená a lépe spolupracuje.... . Jinak dýchání procvičujeme i na plavání pro těhulky 😉 .
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Urcite ano! Podle meho staci procist knizky a doufat v dobry personal v porodnici.