Společné rodičovství namísto adopce

avri
1. únor 2016

Zajima mne nazor nastavajicich maminek ktere si nemohou ci nechteji nechat dite, ale zaroven ho nechteji dat k adopci ani jit na potrat. Premyslely jste o spolecnem rodicovstvi s clovekem, ktery nemuze mit deti a rad by se o dite postaral, s tim ze vy by jste zustala v zivote toho maleho? Dite by vyrustalo u toho druheho 'rodice' a vy by jste nadale mela s malym kontakt podle domluvy- dopisy, navstevy atd.

kytka12
2. únor 2016

@avri Asi by šlo o pěstounskou péči. A ta je asi celkem normální v ČR... No pokud máš představu, že třeba sousedka se ti postará o dítě a ty si s ním jen budeš hrát a přijdeš kdy chceš, tak tohle by nefungovalo asi nikde.

lv
2. únor 2016

nemyslím, že by to dělalo dobrotu, matka, co se rozhodne pro adopci - důvodem může být její závislost, sociálně neutěšený stav, který by ovlivňoval negativně dítě i ji, nebo se dá dohromady a jako matka bude míc vždy víc práv, třeba si ho vzít a už ho neukázat..

avri
autor
3. únor 2016

@kytka12 Nemluvim tady o hlidani sousedkou. Tady v Anglii se deje bezne ze se spolu daji dohromady dva lidi (napr gay a lesbicka, nebo heterosexualni muz a zena,kteri chteji zit sami) a maji spolu dite, ale nejsou par. Delaj to kvuli tomu aby dite melo mamu I tatu. Zajima mne jestli by se takhle I dalo pomoct zenam ktere uz dite cekaji ci maji a z nejakeho duvodu neni tata. Ze by se dohodly na spolecne peci, tak aby dite melo 2 rodice, ale bez toho aby ti dva byli partneri. Jsou matky ktere to samy tezko zvladaji, ale dite k adopci dat nechteji ani si nechteji hledat noveho partnera. Jsou muzi kteri deti chteji, nemuzou mit, ale nechteji zit se zenou, nebo treba zenu maji ale ta nechce mit deti a nevadi ji kdyz pomuze nekomu jinemu s vychovou.
Nikde tady nepisu ze ja chci nekomu sverit sve dite. Naopak pomaham ostatnim a i sponsoruji nekolik deti. Jde o to dite, aby nemuselo skoncit nekde v ustavu a navic aby melo dva rodice.
Tady se to da I pravne osetrit dohodou- kde bude dite zit, kontakt atd, aby treba ta matka nedala nekomu mimino, aby se staral a pak mu ho nevzala po par letech.
Jsou tu lidi kteri se takhle spolecne staraji o deti aniz by spolu zili a kolikrat to funguje lepe nez v nekterych rodinach kde jsou dva co maji spatny vztah, nebo kde je jen jeden rodic, ktery je na vsechno sam.

ivular
3. únor 2016

@avri Já tomu dotazu příliš nerozumím.. Jsem si prakticky jistá, že pokud mají muži na výběr, preferují ženy bez závazků, či alespoň s menším počtem dětí. No ale pokud tedy o danou ženu vlastně ani zájem nemají, proč by dobrovolně řešili její děti? Vždyť muži zpravidla mají problém platit alimenty na vlastní potomky, tak proč by platili na děti nějaké cizí ženě, o kterou nemají a ani nikdy neměli zájem? To už spíš tedy mohou něco poslat na charitu (např. Klokánek), čímž pro ně žádný jiný závazek nevzniká.
Něco jiného je dítě vzešlé z páru gay a lesbička, nicméně takto zplozený potomek je samozřejmě jejich vlastní, takže to není ten případ, který jste asi myslela..

lv
3. únor 2016

@avri nerozimím právu, ale ošetřit, aby vlastní matka vzala dítě a odstěhovala se jinam, utla kontakty s odobou, co se o dítě stará - to jí asi nikdo zakázat, upravit nemůže. A to "vzít po letech mimino" - to se přesně může stát.

jamia
3. únor 2016

V Anglii nežiju, ale velmi silně pochybuju, že je to někde opravdu běžné (dejme tomu u jednoho dítěte z dvaceti). Osobně znám jeden pár, kdy oběma bylo po 40, tak se dohodli, že si pořídí dítě "na střídačku". No a pak se stejně zamilovali a vzali 😀

Ten dotaz je položený divně. Nic jako sdílené rodičovství neexistuje, dítě není auto. Samozřejmě, že je možné, aby dítě splodili dva lidé nežijící v páru. Jsou-li oba zapsáni v rodném listu, mají stejná práva i povinnosti, a nikdo nezkoumá, jestli spolu ti dva bydlí nebo spí. Chtěla bych ale vidět jednu jedinou ženu, která nechce mít vlastní dítě, ale zároveň nebrání svému muži, aby si upletl dítě bokem a podílel se na jeho výchově 😕

Přijde mi, že mícháš dohromady několik zcela nesouvisejících případů.
a) Když si gay a lesbička pořídí dítě, tak moc dobře vědí, proč to dělají, obvykle jsou materiálně dobře zajištění a je velmi individuální, zda má biologický otec zájem v životě dítěte nějak figurovat a zda se dá zapsat do RL.
b) Velmi chudá samoživitelka, jíž hrozí odebrání dítěte. Je chvályhodné takovou matku s dítětem finančně či jinak podporovat, ale je absolutně špatně si na základě toho usurpovat nějaká výchovná práva, proboha.
c) Dohoda mezi dvěma lidmi, že biologické hodiny tikají, ale zrovna nemají partnera, tak si pořídí dítě spolu a výchovu nějak střídavě pytlíkují. Myslím, že takových případů přibývá, nebudu polemizovat, jestli je to správně, je to jejich věc. No tak to tak mají, a co?

Takže nějak nechápu, co vlastně řešíš.

avri
autor
4. únor 2016

@jamia
Co resim? Jde o to ze je tu spousta zen ktere se trapi nad tim ze zustaly samy s ditetem, ze dite nema otce nebo ze daly dite k adopci a potom toho litovaly. Podle Vas je v poradku platit zene penize ale pomahat s vychovou nikoli?!!! Takze vydelavat na diteti ano, ale dat diteti otce je spatne? Prekvapuje mne kolik je tady negativnich odpovedi. Muzi odchazi od rodin, nestaraji se o deti atd a kdyz se nejaky muz nabidne ze by naprosto nezistne pomohl matce v nouzi vychovat dite a postarat se o nej tak aby dite melo mamu I tatu, tak je za to jeste div neservan. Mam pocit ze toto forum je plne feministek ktere zkratka neveri ze se najde hodny muz a nebo si mysli ze deti nepotrebuji tatu. Smutne.

avri
autor
4. únor 2016

@ivular Nekteri muzi deti mit nemohou takze peferuji zenu s detmi a nevadi jim ze deti nejsou biologicky jejich. Ne vzdy se vsak zamiluji do te zeny. Nektere zeny si z nejakeho duvodu nepreji vztah s muzem a chteji byt samy ale nechteji odeprit detem tatu. Je to to same jako kdyz se nekdo stane otcimem, ale bez intimniho vztahu s tou matkou. Treba gay ktery zije v celibatu a nechce zit s zadnou zenou ale deti mit chce, tak pomuze zene ktera ty deti uz ma a do noveho vztahu jit nechce.

icharlie
4. únor 2016

@avri no upřímně nevěřím tomu, že by takových mužů bylo nějak povícero, max. výjimky. Muž prostě nemá v sobě se nezištně starat o cizí dítě k jehož matce nechová žádné city. Možná jsem mimo, ale podle mě je to sci-fi. Souhlásím s @jamia.