První dny po adopci - je tu nějaká maminka?

zelenookajana
15. lis 2015

Dobrý den, milé dámy,
před 2 dny jsme si domů přinesly 6. měsíční princezničku, kterou adoptujeme. Ráda bych znala Vaše zkušenosti, pocity... hlavně v prvních dnech a týdnech po přinesení domů. Přijde mi, že nemůžu vypozorovat, kdy má malá hlad, kdy už se jí opravdu chce spát...

renca1978
15. lis 2015

Dobry den...2 dny je zatim hodne malo aby clovek miminku porozumel...chce to delsi cas a szit se spolu....Chce to zavest rezim kdy presne se bude jist i spat...

zelenookajana
autor
15. lis 2015

@renca1978 Dobrý den, Renčo, už režim měla zavedený od pěstounky, ale myslím, že by mohl být malinko jiný, tak uvidíme, jestli se nám podaří jí ho přenastavit. Ona je jinak hrozně hodná a většinu času vysmátá, ale jak začne plakat, tak mi to rve srdce a nevím.... tak snad to vypozoruji.

werumka
15. lis 2015

@zelenookajana Ahoj, to je strašně krátká doba. Zkus zatím jednat intuitivně a zkoušet postupně - když pláče - zkusit dát napít, nefunguje, zkusit dát jídlo, nefunguje, zkusit dát spát, přebalit. Ale ona sama z toho přechodu bude zatím rozhozená. Nejde to zvládnout v rámci dnů, ale jsou to spíš týdny a měsíce 😉 Nezoufej a buďte trpěliví. Každé dítě je jiné 🙂

zelenookajana
autor
15. lis 2015

@werumka Díky Veru, trpělivý se snažíme být, ale spíš jde o to, že je nám jí líto, když pláče. Hlavně já to nesu špatně, manžel je v poho. A tak si říkám, jak to bez něj dám, až půjde do práce. Malá byla u pěstounky moc spokojená, tak bych si přála, aby byla i u nás. Samozřejmě vím, že to nejde v rámci pár dní, uvidím co přinese čas. Ale moc díky za Vaše názory, jsem ráda, že to mám s kým probrat.

tulikiss
15. lis 2015

zkusenost s adopci nemam, ale vetsinou trva cele sestinedeli nez se maminka a miminko szije, dej tomu cas. kazda mama taky zezacatku nevi proc miminko place a tak zkousi az prijde na to proc. casem uz to poznas, ale tak to ma kazda a je jedno jak stare miminko to je.

irinka
15. lis 2015

Mám zkušenost s desetiměsíčním. Režim měl z kojeňáčku, takže jsem pokračovala stejně i já doma. Ale dva dny je opravdu málo, neboj se, ono to tak nějak přijde samo 🙂 A gratuluji, je to nádherný pocit 🙂

smallinka
15. lis 2015

@zelenookajana Když malinká brečí tak má většinou hlad, moje děti vydržely po UM tak 2,5-3 hodiny....záleží kolik vypije mlíčka. Když je najezená, odbrkaná, přebalená....tak už ten pláč může být třeba zoubkama....to byste poznala, že si strká do pusinky všechno možný včetně pěstiček a slintá...Když by chtěla spinkat, tak bude uplakaná bez důvodu.....a bude si třeba mnout očička....nám třeba holky dobře usínaly v autosedačkách nebo v tom houpátku (jestli máte).....nebo nejlépe vycházka 😀 Je to náročné pro každou matku, ale přece jen vy nemáte tu zkušenost od narození, ale dávám vám tak 2 měsíce a budete s miminkem v tomto zaběhlí 😉

evulina77
15. lis 2015

@zelenookajana pořiď si manducu nebo jiné ergonomické nosítko nabo šátek a hodně nos. Malá potřebuje kontakt. Potřebuje vymazlit, potřebuje dohnat to, co nedostala, když měla. Možná se jí tam nebude ze začátku moc líbit, ale pomůže vám to. Mimčo nepláče jen hlady, nebo když potřebuje přebalit. Pláče protože je mu smutno, chci pochovat, je unavené, bojí se apod. Nošení může od nepříjemných pocitů pomoci, bude vědět, že má někoho blízko, naučí se tvůj pach, tvůj hlas apod. Doporučuji si přečíst třeba knížku Princip kontinua, né všechno se dá aplikovat a něco je až moc, ale hodně věcí dává smysl. Malá má za sebou docela krušné časy, není se svou biologickou matkou, nebyla chtěná a milovaná už v bříšku, po porodu byla separovaná od matky, nepila její mlíčko, pak byla u někoho, na koho si zvykla a je teď nakonec u vás a moc vás nezná a je potřeba se sžít. Věřím, že ji budete milovat a ona vás, ale nic není hned, všechno se teprve musí stát. Přeju hodně štěstí a posílám hodně sil...

zelenookajana
autor
15. lis 2015

Milé maminky, moc Vám děkuji za Vaši podporu, rady a nápady. Vím, že dva dny jsou málo a nějakou dobu bude trvat, než si s malou na sebe pořádně zvykneme. Já spíš nechci malou trápit svojí nezkušeností. Ale tak jak jste všechny psaly, nějakou dobu to bude trvat, než budeme sehrané. A až to nastane, tak to bude super. 🙂

anetka1701
15. lis 2015

@zelenookajana a nemáš možnost se zkontaktovat s pěstounkou a nechat si poradit? Ona určitě bude mít zkušenosti a řekně ti co a jak... Holčička bude taky rozhozená ze změny "maminky", ta by jí třeba ulehčilo, kdybys věci ze začátku dělala jak ona a později přešla na vlastní režim...

smallinka
15. lis 2015

@zelenookajana přesně jak říkáš tu nezkušenost já taky měla....začátky jsou vždycky těžký, ale zvládneš to stejně jako to zvládly všechny mámy 😉 jsem se v porodnici ptala tam holčiny jak patří plínka? člověk je ze všeho vydivenej, ale není divu, je to veliká změna. Přeji hodně štěstí a zdravou holčičku 🙂

zelenookajana
autor
15. lis 2015

@anetka1701 S pěstounkou jsem stále v kontaktu, píšeme si celý den, ale na dálku se těžko radí. Ale pomalu se do toho poznávání malé dostaneme a bude líp. Dnešek už byl zas lepší než včera.

renat
20. lis 2015

@zelenookajana Mám nedávnou zkušenost. Přivezli jsme si od pěstounů chlapečka v dubnu. Bylo mu 8 měsíců. Pro mě byly nejhorší 2 dny, když u nás ještě byla pěstounka (je fajn, pomáhala, ale prostě byla cizí). Když odjela, uvolnila jsem se.
Nevím, jak dlouho jste za holčičkou jezdili k pěstounům, my 2 měsíce, mezitím jsme si s pěstounkou řekly celodenní režim, který jsem dodržela. Děti mají v rutině a režimu bezpečí. Nemají rády změny. Syn si na mě zvykl opravdu velmi rychle.
Měli jsme štěstí na pěstouny, kteří měli zavedený režim, který mi vyhovoval, takže jsem neměla potřebu ho měnit. Syn má režim rád stále.
Když se budete chtít na něco zeptat, napište. Klidně i do zpráv.
Gratuluji vám. Je to nádherný pocit, užívejte si její blízkost 🙂

wrtulka
22. lis 2015

@zelenookajana Zdravím mám zkušenost 😉 Neboj ony ty mateřské instinkty naběhnou. Prostě když pláče jdi a řeš to..buď je čas na jídlo..když není vezmi ji do náruče a uvidíš..buď to bude o tom že potřebuje přebailit, nebo prdíky..kontakt..to poznáš rychle 😉 😉 😉 a hlavně si věř ono to fakt naskočí a není k tomu ten porod potřeba 😉 Doporučuji krmit UM na holé hrudi je to takové co nejbližší kojení a celkově to pomůže vám ten vztah rychleji prožít a znásobit ty pocity že jste spolu 😵 😵 Taky existuje adoptivní kojení víš o tom? 😉 Knihu Koncept kontinua za mě naopak nedoporučuji je to pro adoptiví mámy dost silné kafe 😉
ale doporučuji kontaktní rodičovství myslím že to adopčátkům jen a jen prospívá 😉

barmarks
1. pro 2015

Taky jsme si přivezli před pár měsíci půlroční mimčo,z KÚ jsme dostali napsný režim dne a toho jsme se drželi a vše bylo super.Přesně ty samé pocity co píšeš jsem měla u prvního a to je naše bio.Myslím že je to spíš o tom že je to první mimčo, člověk je z tohp trochu nejistý 😉 Taky nám říkali aby jsme se hodně mazlili a chovali ale zase to nepřeháněli 😉 Tak nějak rozumně aby jsme vše zvládli a nemuseli ho potom zase odnaučovat a nemohli se od malého hout.Přejji hodně štěstíčka a užívejte si 😉 😉

pjja
8. pro 2015

Ahoj holky, máme měsíc adoptovaného chlapečka,tedy v preadopční péči a ráda bych navázala s nějakou adoptivní maminkou kontakt.. díky za zpětnou vazbu..

barmarks
9. pro 2015

@pjja Ahoj máme v adopci pár měsícú také chlapečka,ráda navážu kontakt,písni mě soukromou zprávu jestli chces 😉

filija
16. pro 2015

@pjja ahoj, máme 5 měsíců holcicku v péči budoucích osvojitelu, ráda si budu psat, jana

filija
16. pro 2015

@barmarks máme nekolik měsícu oadpt. holcicku, radaq si budu psat, písni do sz, díky