Dát nebo nedat dítě k adopci?

slavikova24
6. led 2016

Zdravím, jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství a přítel mě náhle opustil z nejasných důvodu. Já zůstala sama se svou čtyř letou dcerou s kterou jsem už tři roky vedena jako samozivitelka. Prosím poradte co mam dělat

maxinkaa
6. led 2016

A myslíte, že neuživíte druhé miminko? Můžu se zeptat, kolik vám zbývá peněz po všem (nájem,inkaso, poplatky) zaplacení?

slavikova24
autor
6. led 2016

Ted se samotnou dcerou po zaplacení 4000 a to nepočítáme kroužky ve školce a hlavně vypadá to na kluka a já nemám vůbec nic

andrejka3741
6. led 2016

@slavikova24 Sama nevím co bych v takové situaci dělala :( Nedokážu poradit.

bajana
6. led 2016

Zjednodušene povedané - vzdáte sa dieťa, aby staršie mohlo chodiť na kruzky a ako chlapec by nemusel chodiť v ružovom...
Ale zase bude oňho "bitka" - na bieleho novorodenca sú dlhé čakacie doby...

slavikova24
autor
6. led 2016

Nejde o to vzdát se aby me starší dítě mělo kroužky! Jde o to že nemám z čeho to dítě zabezpečit než přijde na svět

pavly
6. led 2016

Máte tak složitou situaci,že se dá hodně těžko poradit ☹. Sama určitě cítíte nejlíp, co dělat. Ani jedna varianta řešení mi nepřijde špatná. Věřím,že druhé miminko zvládnete,ikdyž lehké to mít nebudete:-/. Pokud se rozhodnete udělat radost někomu nešťastnému, tak je to také dobré řešení. Jen vy sama musíte vědět,zda toho ale jste opravdu schopná.
Kolik vám je let? Jestli chcete napsat..... Myslím,že i to může hrát svou úlohu při zvažování situace.

gabriiela
6. led 2016

@slavikova24 to nedělejte, hrozně byste litovala... celý život. Využíváte všechny příspěvky na které máte nárok na sociálce? co třeba najít levnější bydlení atd? co se týče věci pro chlapečka, tady na MK je spoustu úúžasných maminek, které Vám rády darují či zapůjčí své věci. Tím jsem si jistá. Je tady i skupinka určená přímo proto (pomoc konkrétním maminkám). Jen se nestydte požádat o pomoc. kdo ví, třeba si najdete nového tatínka a ten vám pomůže, těžko říct, co Vám život chystá. Ale jde o to bojovat, zbavit se miminka by bylo moc jednoduché. Přeju hodně sil

evaamy
6. led 2016

@slavikova24 zkus se přidat tady do skupiny Matky samozivitelky, jestli ti nějak neporadí. Záleží na tvém svědomí, jestli kroužky a oblečení uprednostnis před synem. Toho je mi uprimne hluboce lito, co ho čeká v ústavu ☹ třeba si najdeš nového tatínka? Rodina by tě nepodrzela?

gabriiela
6. led 2016

nebo mě ještě napadl azylový dům, vím, že to není nic, kam by se člověk hrnul.. ale alespon budete vědět, že jste udělala pro své děti maximum.

anetka1701
6. led 2016

Sama nevím co bych v této situaci udělala... Na druhou stranu si myslím, že než živořit a opravdu nemít peníze vůbec na nic - na úkor staršího dítěte, které to bude vnímat, tak je lepší se dítěte vzdát a nabídnout mu milující náruč rodičů, kteří po něm opravdu touží...

V dnešní době už docela funguje přímá adopce - dítě se dostane hned po propuštění z porodnice do rodiny, odpadne tam pobyt v kojeňáku, je to pro něj v rámci možností v pohodě a bude se mít dobře...

Držím palce v co nejlepší rozhodnutí...

slavikova24
autor
6. led 2016

Je mi 24 let ... Bohužel je to na mě až tak náročná situace už z toho důvodu že s přítelem jsme v srpnu čekali dvojčatka které bohužel zemřeli :( ... Musela jsem chodit na spoustu testu a vyšetření proto mám PP dceři nemocné ledviny snažily jsme se o tohle dítě opravdu moc... Jenže teď nevím co dělat nevěřím si natolik abych se do toho pustila po hlavě a nepremyslela nad tim ikdyz je to vysněné dítě hrozné mě mrzi a případam si strašně provinilé že na to myslim ale nevidím jiné vychodisko

apacheee
AMBASADORKA
6. led 2016

@slavikova24 já myslím, že v takovém rozhodnutí ti bohužel nikdo nepomůže, to budeš muset udělat ty sama. Já osobně si myslím, že bych to nedokázala, ale pokud to uděláš, určitě ti bude nějaký pár líbat obrazně ruce... Hodně sil

andrejka3741
6. led 2016

@slavikova24 Můžu se zeptat co na tu celou situaci říká přítel? Řekl ti, jak si to představuje do budoucna? Je to přece i jeho dítě.

shine2015
6. led 2016

@slavikova24 nechala bych pritele byt...treba se jeste vzpamatuje. Pokud chces tak mame ted 2 syna...muzu pak posilat obleceni....

maxinkaa
6. led 2016

@slavikova24 a máte nárok na nějaké příspěvky na bydlení, samoživitelka atd.? Zvážila bych to

gabriiela
6. led 2016

@slavikova24 a myslíte, že s přítelem to ještě nepůjde napravit? stalo se něco zásadního?

shine2015
6. led 2016

*2 mes

slavikova24
autor
6. led 2016

Přítel mi řekl že o něho nestojí a nemá zájem jestli chci ať si ho necham jinak ať ho dam k adopci víc ho nezajímá nehlásí se k ničemu ... Jsem vedena jako samozivitelka tři roky takže příspěvky mám všechny vyrizene ale bydlim s dcerou v bytě 1+1 a nemám na to abych si našla větší

milejka
6. led 2016

@slavikova24 Vtomto vám nikdo neporadí, to musíte sama. Zkuste si zažádat o příspěvky na sociálce, přítel by určitě musel platit alimenty a na bazárku se dají sehnat pěkné věci za pár korun. Držím pěstičky at se co nejlíp rozhodnete a nebudete nikdy litovat at je to tak a nebo tak. 😉

shine2015
6. led 2016

@slavikova24 nepotrebujes vetsi byt....a co tak najednou ze odesel nejak jste se hadali? Kolik mu je?

andrejka3741
6. led 2016

@slavikova24 Tak to je opravdu chlap k pohledání. Co rodiče? Nepomohli by?

slavikova24
autor
6. led 2016

Je mu 31 let...ano zjistila jsem že mi lze a podvádí začal to dělat až když jsem otěhotněla...tak poslední slova zneli neprijdu o svůj zivot a šel

veruska007
6. led 2016

@slavikova24 Náklady na malé děti jsou minimální. Oblečení na chlapečka lze jednoduše získat přes inzerát zn. "vyměním růžové za modré" 🙂. Případně se poptat v mateřském centru apod., kde bývají bazárky pro miminka - skoro všude zároveň sbírají oblečení pro potřebné nebo potřebným maminkám předávají to, co si prodávající nevyzvednou. Stejně tak bazárkový kočárek - viděla jsem i slušné kočárky okolo 300,-. Jediná citelná položka jsou plenky, ale i ty lze koupit levněji přes bazárky.

Adopci bych považovala za krajní řešení, nejen vy byste přišla o miminko, ale i Vaše dcera o sourozence.

makyssss
6. led 2016

@slavikova24 i když nemá zájem, tak na miminko by platit alimenty musel tak jako tak, takže aspoň nějaké peníze navíc bys měla. Jinak je těžké poradit, musíš si to sama dobře zvážit, co je v takové situaci nejlepší

gabriiela
6. led 2016

@veruska007 taky si myslím, že pokud člověk kojí, neočkuje zbytečně placené vaxíny atd, že malé děti nic nestojíl... a co se týče plen, člověk může používat i látkové... prostě když se chce, všechno jde.

slavikova24
autor
6. led 2016

@gabriiela víte co zkuste si tu situaci představit než začnete psát tyto nesmyslné věci má dcera se třeba narodila hodně nemocná měla zánět v celém těle a očkování nadstartni potřebovala ... Tak mi neříkej té že malé dítě skoro nic nestojí ano !!

veruska007
6. led 2016

@gabriiela Jj, počítali jsme, jak se nám změnily běžné náklady po narození nejmladší. Plenky jsem kupovala bazárkové nebo v akcích do 3,-/ks a denní spotřeba byla 3-4ks, po půl roce přibyly přesnídávky (ale i ty lze udělat za pár korun doma nebo dávat čerstvé ovoce), později jogurt. Jinak porce kaše, troška namixované zeleniny... to se v rozpočtu nepoznalo. A až bude dítko starší a bude mít větší náklady, dá se už hledat nějaká brigáda.

Jinak jsem psycholožka a v praxi se často setkávám s dospělými klienty, kteří řeší svůj vztah s rodiči... a v pozadí je často sourozenecká ztráta (narozeného či nenarozeného sourozence), o které byli rodiče přesvědčeni, že dítě nemůže vědět. Takže je třeba v potaz vzít i dopad jakéhokoli rozhodnutí na další dítě v rodině.

rousse
6. led 2016

@gabriiela a kolik si myslíte, že stojí výbava látkových plen pro jedno dítě? Myslíte si, že to seženete za 100Kč??? 🙂

@slavikova24 alimenty dostáváte? Já sama nejsem samoživitelka, ale mám známou, která měla miminka dvojčata, když se stěhovala od manžela.... zvládla to bez problémů, bývalý manžel platí alimenty spolehlivě. Do toho se stalo, že otěhotněla s ženatým mužem, takže taky řešila, co dál. Mimčo si nechala, od otce toho mimča taky dostává peníze a funguje. Základ je prostě to, jestli máte možnost aspoň nějaký peníze z těch chlapů vytřískat, když to řeknu takhle blbě. To, že se k mimču otec nehlásí, neznamená, že otec není....

milejka
6. led 2016

@gabriiela někdy prostě kojení nejde z nějakého důvodu 😢 placené očkování taky k něčemu je dobrý a co se týče látkových plen to taky není žádná výhra, taky to něco stojí, že? Elektřina, voda......atd. Děti nějaké peníze stojí a je na každým jak se k tomu postaví.

bledulka84
6. led 2016

@slavikova24 já bych se třeba dítěte vzdát nedokázala, takže pokud se k tomu otec dítěte nemá, nechala bych si soudně určit otcovství + stanovit výživné na dítě i na sebe jako matku (do 3 let věku dítěte na to máš právo)