Chci být náhradní matka, ale nemám vlastní dítě. Je to překážkou?

10. čer 2024

Dobrý den,

mojí sestře se nedaří otěhotnět, resp. má za sebou jedno nepovedné těhotenství a teď se bojí dalšího. Vzhledem k jejich věku mě napadlo, že bych jim dítě odnosila, dokud ještě nemám sama vlastní. Všude čtu, že náhradní matkou se mohou stat ženy co už rodily. Nemá někdo zkušenost, zda se můžu stát náhradní matkou i přesto, že jsem nerodila? Všechna rizika a psychickou stránku mám zvážená, jde mi čistě jen o ten proces, zda je to možné. Druhá věc, beru slabá antidepresiva, není to případná kontraindikace? Mám je pro sichr a tak nějak už ze zvyku, reálně si myslím, že bych teď už zvládla bez problému fungovat i bez nich...

Díky za zkušenosti

irmamala
10. čer 2024

A jako jaky proces jestli jde? Odnosit nekomu dite u nas prece neni legalni, takze zadne podminky splnovat nemusis. A fakt si myslis, ze jsi natolik psychicky odolna, kdyz beres antidepresiva? Nebo to uz je dneska tak bezny? Jako projit si tehotenstvim, porodem a pak dite odevzdat a celej zivot se na nej divat jako teta, to je teda hra pro drsnaky. A to clovek leceny psychiatrem asi moc neni.

autor
10. čer 2024

nahradní mateřeství je u nás legální. Jsem lecená kvůli syndromu vyhoření, nic co by souviselo s psychikou jako takovou. A proto to chci udělat ještě dřív, než budu mít vlastní děti, pak bych to už nezvládla

michaela666
10. čer 2024

Ač je to od tebe hrozně hezké gesto vůči sestře, tak na tvém místě bych do toho nešla. Už teď nezvládáš psychickou zátěž, takže nevěřím, že bys jen tak zvládla miminko porodit a odevzdat. Tohle ustát je fakt extrémně náročné. Vůbec nemáš představu co s tebou porod prvního dítěte udělá...

irmamala
10. čer 2024

U nas myslis kde prosim? V čr je matka ditete zena, ktera ho porodi.

autor
10. čer 2024

např. tady https://www.ivf-zlin.cz/nahradni-materstvi nebo si dej do googlu náhradní mateřství

autor
10. čer 2024

v našem městě je podmínka, že náhradní matka musí být po porodu. Tzn, tady se ptám na zkušenosti, zda je to opravdu nutné. JIné názory jestli vy byste to zvládli nebo ne mě moc v tuto chvíli nezajímají 🙂 já si na to teď v tuto chvíi věřím a jsem odhodlaná to podstoupit, pokud to bude nutné

michaela666
10. čer 2024

Pokud jedeš podle toho odkazu, tak neřeš jen jestli musíš mít své dítě. Co to psychologické vyšetření? To myslíš, že ti nějaký psycholog napíše když už teď máš léky a diagnózu v papírech? 🤔

autor
10. čer 2024

@michaela666 troufám si říct, že napíše

martiina_k
10. čer 2024

Podle mě to není nutná podmínka, ale vždycky je lepší, když daná žena ví, co s ní hormony v těhotenství (resp. po porodu) udělají.
Jinak náhradní mateřsství u nás nelegální není, jen není zákonem nijak vymezeno.

ai30
10. čer 2024

Tady dostanes jenom sodu od matek, ktere ti nutne musi sdelit svuj nazor. Obrat se rovnou na to ivf centrum a zjisti, jake jsou moznosti. Nebudu psat podrobnosti (a taky jsem je temer neznala), ale pamatuju pripad spoustu let zpatky, kdy to v ramci rodiny bylo mozne a jsem si jista, ze pro tu nahradni matku to bylo prvni tehotenstvi (tehdy to byl pripad matka-dcera). Provadeli to na klinice Unica v Brne, ale od te doby se tam uz vymenili skoro vsichni doktori a mozna i majitel, tak to asi nebude relevantni.

mydlova
10. čer 2024

A už sestra zkoušela všechno? IVF? Nestačilo, ze bys ji darovala tvoje vajíčko? Já bych svoji sestře nebo dceři taky klidně odnosila dite. Ja jen žijí v domění ze to v ČR není legální. Ofiko to bude tak, ze budeš jít s jejím partnerem do IVF centra, tvoje sestra daruje vajíčko. Po porodu se na dite zbavis práva. Ono hodne záleží jaký mate vztah, a jaký mate intelekt.

martiina_k
10. čer 2024

@mydlova určitě ne, lze to udělat oficiálně, CAR bude vědět, že je to náhradní mateřství, gynekolog to bude vědět, v porodnici také a k soudu sestra podá adopční návrh a poté bude v RL dítěte. Nelegální je pouze náhradní mateřství za peníze - to by byl obchod s dětmi a to je trestné.

elesse
10. čer 2024

V cr to zakon vyslovne neupravuje, jako matka budes v rl ty, pak se bude resit vzdani se a osvojeni. Pravem proces nijak upraven neni, zalezi na klinice, ani nemusis hlasit, ze si nahradni matka,… bez zkusenosti s tehotenstvim a porodem do toho klidne jdi. Ale nedokazes si to predstavit. Pravem se v zahranici vyzaduje od nahradni matky mit vlastni deti

autor
10. čer 2024

díky za poslední komentáře. Mají zmražená vajíčka a IVF ještě nezkoušeli. Sbírají odvahu a psychické síly po sp. potratech z přirozeného početí. Kdyby IVF nevyšlo, nebo odvahu nesebrali, já jsem připravena do toho jít. Zatím jen zjišťuji informace. Vím, že kdybych měla vlastní dítě, už bych to nezvládla. Musela bych to udělat před vlastními.

lis6
11. čer 2024

To je fakt zajímavá představa, že po dětech už bys to nezvládla, ale před jo. Vidím spoustu důvodu pro opačný názor, ale pro tuto to nějak nechápu. Mohla bys to rozepsat, co tě k tomu vede?

xxx3d
11. čer 2024

ciutuji:
"Vím, že kdybych měla vlastní dítě, už bych to nezvládla. Musela bych to udělat před vlastními."

i kvůli tomuto je potřeba, aby náhradní matkou byla žena, která už rodila.
bez problémů a pokud císařem, tak proč

to, že uvažuješ nad tím, že bys pomohla sestře je hezké, ale nereálné.

ai30
11. čer 2024

@lis6 Protoze kdyz uz materskou lasku pozna, bylo by tezsi se od toho ditete disociovat. Nebo uz jen kvuli tomu, ze by tu situaci musela vysvetlit i vlastnim detem, ze mamince roste v brisku miminko, ale nebude jejich.
Vy to berete z pohledu toho, ze byste se nedokazaly vzdat vlastniho ditete. Protoze jste o nem uz 9 mesicu uvazovaly, ze je to vase dite. Ale ten pocit a pristup je jiny, kdyz uz od zacatku vite, ze to vase dite neni.
Kazdopadne ona se sem prisla jen zeptat, jestli ma nekdo konkretni zkusenost. Neprisla se ptat na to, jaky na to mate nazor. Tak by bylo fajn to tak nechat.

autor
11. čer 2024

@lis6 protože tady se líp odprostím od pocitu mateřské lásky. Vím, že to dítě nebude moje ani biologicky, budu pro něj jen jakásí schránka. Bude to první dítě v rodině, nebudu srovnávat se svými staršími dětmi. Odpadne vysvětlování dětem, proč mám dítě, které nebude s náma. NEvím, jestli až mateřskou lásku zažiju bych byla schopná jít do toho znovu a dítětě se vzdát

junomcgaff
11. čer 2024

"Blbý" je že spousta matek tu lásku přívalem hormonů zažije hned po porodu. A mít v takovou chvíli prázdné ruce může být zničující.

adula000
11. čer 2024

A jak víš, že se i v tomto případě neprojeví mateřská láska ? Nebudeš to třeba časem pak sestře vyčítat, že má teoreticky tvoje dítě ? Raději bych to pro někoho z rodiny nedelala. Nikdy nevíš

moudivlacek
11. čer 2024

@adula000 nebo varianta, že se narodí dítě jakkoli postižené a sestra ho nebude chtít, je to dost psychicky náročná situace pro všechny strany

junomcgaff
11. čer 2024

Jo taky bych ráda dodala že pro dítě je odloučení od matky (tedy od ženy, která ho odnosila) obrovské truma které si v sobě na podvědomé úrovni ponese do konce života. Novorozenec se narodí do úplně cizího chladného světa a to jediné co zná je hlas jeho matky, její vůně, bradavky voní jako plodová voda. Potřebuje teplo své matky, největší rozkoš je pro něj sát z jejích prsů.
Představ si ten šok když ho dají úplně cizí ženě. Bude mít pocit, že je v nebezpečí, že matka zemřela.
Novorozenci je fuk, že s tebou nemá stejnou DNA. Navíc pokud jdeme trochu do hloubky, DNA je jen "návod" jak něco vytvořit, ale ty bys byla "tvůrcem" toho dítěte, celé by pocházelo z tebe. Takže kdo je víc matka? Ta která dá návod nebo ta která dítě vytvoří?
Pokud se matce něco stane nebo v případě adopce se nedá nic dělat, ale dobrovolně "v rozmaru" traumatizovat své dítě v době kdy je nejzranitelnější, to nikdy nepochopím.

autor
11. čer 2024

@junomcgaff díky za rozbor, ale neptala jsem se na to. O tomto vše víme <)
@moudivlacek co by kdyby mám zvážené. Opravdu můj dotaz zněl jinak

ai30
11. čer 2024

Autorko, utikej, tady je to na podobne dotazy jako jama lvova, ozve se ti vetsi nez male mnozstvi expertek, ktere povazuji svuj nazor za vedecky fakt. ;)

moudivlacek
11. čer 2024

@ai30 ono žen, které by odnosily sourozenci dítě, tu asi mnoho nebude ;) nevím, že by tu někdo psal něco tak špatného, zase nepřeháněj, já osobně spíše než na net, bych se obrátila na to centrum a zrovna ty 2 dotazy z úvodního příspěvku (lze odnosit i jako bezdětná, můžu i když beru/brala jsem antidepresiva ) jsou opravdu spíše na dané zdravotnické zařízení než maminkovský web

michaela666
11. čer 2024

Jestli si uvědomuješ co všechno to obnáší, tak to proberte přímo v centru, kde bude celý proces probíhat s doktorem. Ten bude mít nejlepší informace.
Držím palce, ať všechno dopadne podle představ a ustojíš to ty i celá rodina.

mabs
11. čer 2024

@junomcgaff Trošku přeháníš ne? Znám holčičku, kterou rodině odnosila náhradní matka a spokojenější dítě neznám. A když zmiňuješ rozkoš z kojení, tak co děti, které vyrostly na lahvi? Taky mají trauma? Zase tolik to nehroť 😉

junomcgaff
11. čer 2024

@mabs z hlediska psychologie to takhle je 🤷‍♀️ to neznamená že člověk nemůže prožít šťastný a spokojený život. Traumat člověk zažije spoustu. Jen je dobré o tom vědět a ptát se sám sebe jestli to za to stojí a jestli to takhle chci.