Adopce a vše kolem

luminex
6. pro 2017

Ahoj, je tu někdo kdo se rozhodl pro adopci ditete? Ať už dítě máte nebo ne, pojďte si popovídat o všem úskalí a trápení. My jsme dnes podali žádost. Máme dcerku vlastní 4.5 letou. Vymodlenou po dvou letech a druhé dítě se nedaří už víc jak 3.5 roku. Manzel má blbe spermie. Zkusili jsme 2x IUI. Brala jsem clostik a bylo mi po něm šíleně. A trpím na závratě. Takže bohužel nesnáším stimulaci hormony a ivf nepřipadá v úvahu. Tím, že jedno dítě máme, tak to nechci hnat do sebezniceni. Rozhodli jsme se pro adopci. Informace z úřadu mě rozsekali psychicky. Potřebuji uklidnit, že se dočkáme. Když jsem slyšela, jak tam bezdětny páry čekají tři roky! Prý se nemusíme dočkat a nebo já nevím kdy. Je mi hrozně z toho. Jak je to možné? Je málo děti a bohužel změna občanského zákoníku všechno jen dokurvila. Nechápu to. Bože můj chceme dítě, chceme pomoct dítěti bez domova a takhle je to těžké? Jsem tak naštvaná. Doložili jsme všechny papíry a budem teď čekat na návštěvu sociálky u nas. Tak uvidíme. Jo a jsem z Plzně.

ariadna12
6. pro 2017

My mame jedno dite, je mi 38, dlouho jsme se snazili a zvazovali adopci. Nakonec se zadarilo, ale chteli bychom jeste prckovi poridit sourozence, jen nevime, zda a jak rychle to pujde. At to jde rychle a socialka neni neprijemna. Pry hodnoti, zda jsou u zadatelu podminky pro dite, prostor, finance, jak se stavi k adopci zadatel a jeho rodina, atd. Jinak kamoska dostala cca v 23 letech verdikt od lekaru, ze nemuze mit deti, adoptovala s manzelem dvojcata a pak prirozene zplodila dcerku. Hodne stesti. Chcete uplne male miminko nebo uz vetsi dite, treba tri/ctyrlete? My uvazovali spis o triletem.

vikca85
6. pro 2017

ahoj holky, resim neco podobneho ! zatim si s myslenkou adopce jen pohravam..dcera 7 let, otehotneni po 3/4 roce snazeni. druhe dite se nedari uz nekolik let a letos v lete koooonecne a potrat. bojim se toho cekani, tak zatim vyckacam.... trapeni dcery jakozto jedinacka me ale nici !!!

werumka
6. pro 2017

@luminex Ahoj, taky jsme žádali v době, kdy jsme dítě měli. Čekali jsme od podání žádosti skoro na den 3 roky 🙂 Chce to připomínat se - čas od času napsat na kraj, poslat vánoční přání a tak 😀

petrapetule
6. pro 2017

Mě se tohle teda netyka, ale dostava me ta byrokracie.. detske domovy jsou plne! Proč trva tak dlouho, než jednomu z těch drobecku daji domov 😧?!

ariadna12
6. pro 2017

@petrapetule jen doufam, ze takhle dlouho netrva dite odebrat z nevhodneho prostredi, kde je treba tyrano, do detskeho domova. Nez to nekdo zjisti, oznami, prosetri, kona....

werumka
6. pro 2017

@petrapetule Protože děti, kterých jsou dětské domovy plné, jsou děti jiného etnika nebo nemocné, nebo mají sourozence, kteří by museli být adopotovaní také. Zdravé dítě, majoritního etika, právně volné se v kojeňáku neohřeje.

petrapetule
6. pro 2017

@ariadna12 obavam se,ze i to trva...Kdyz se podivam okolo sebe

petrapetule
6. pro 2017

@werumka no..ne uplne kojenci,ale deti 2-5let treba si myslim,ze jich neni uplne malo :(

petrapetule
6. pro 2017

Jinak nevim podrobnosti, ale moje znama,co nemohla mit deti,to kdysi vyřešila tak, ze mela pani, ktera cekala ctvrte a nechtela ho..domluvily se spokululu, nevim, co bylo treba vyřídit, ale miminko si odnesla uz z porodnice

werumka
6. pro 2017

@petrapetule Přímá adopce je urcite také cesta, ale velmi nejistá a riskantní. Vetsinou se to řeší tak, že se adoptivní otec zapíše do rodného listu jako otec biologicky, což s sebou nese rizika, pokud by si to tema rozmyslela. A stává se to.
Děti starší nejsou právně volné. Tj. jejich rodice nepozbyli rodičovská práva. U nich přichází v uvahu pouze pestounka.

petrapetule
7. pro 2017

@werumka ahaa, tak dekuji za objasneni 🙂

bonulinka
7. pro 2017

Občas jsou děti vhodné k osvojení i tady http://www.pestouni.cz/deti-do-pestounske-pece-.... Tam by bylo asi vyřízení rychlejší. Většina je s handicapem, anebo jen do pěstounské péče, ale jsou tam i výjimky.

jezz1e
7. pro 2017

@bonulinka Na tuhle nabídku jsem narazila nedávno a těch "8 sourozenců většinového etnika odebraných postupně jedné rodině" mě fakt dostalo. My se snažíme několik let aspoň o jedno a někdo to seká jak Baťa cvičky a chudáci děti pak končí v DD ☹

luminex
autor
8. pro 2017

@ariadna12 no je to běh na opravdu dlouhou trať. Mám kamarádku co měla za rok a dva měsíce malou. Jenže to bylo ještě za starýho obč.zakoniku. Pak máme přátelé z Brna a ty už po novém zákoníku a bezdětny se dočkali po 2,5 letech. Hroznej rozdíl a taky je to kraj od kraje. Já se strašně bojím, že to nedám. Čekat víc jak dva roky. Je to strašný. Stát nam opravdu háze klacky pod nohy. Chceme samozřejmě miminko a majoritního etnika. Takže tzv. Top dítě. No uvidíme jak to půjde. Jestli chcete jeste jedno, tak to už si zazadejte. Odkud jsi? Tady v Plzeňským kraji je údajně nejvíc děti, ale nevím no.

luminex
autor
8. pro 2017

@vikca85 přesně, to jak naše malá potřebuje sourozence ničí i mě. A jsem smutná z toho jaký dlouhý proces ta adopce je. Držím pěsti, třeba se zadari vlastní 😉

jancip
8. pro 2017

@petrapetule To je mýtus, že jsou dětské domovy plné. Děti, co mohou být adoptovány, tam téměř nejsou, proto proces adopce trvá - protože nejsou děti. Miminka, které půjdou k adopci, se tam už téměř nedávají, bývají v pěstounské péči na přechodnou dobu, dokud se nevyřeší soudy.

jancip
8. pro 2017

@luminex Stát neháže klacky, jenže teď je prostě trend, že se musí hájit zájmy biologických rodičů, mnohdy dle mého názoru před zájmy dětí, proto ten proces trvá. Děti prostě nejde jen tak dát proti vůli rodičům do adopce, i když je zřejmé, že rodiče se o ně starat nebudou....

luminex
autor
8. pro 2017

@werumka ty jo tři roky, ufffff. Takže už taky dle nového OZ co? A z jakého jsi kraje? Každopádně super, že to vyšlo. 😇

luminex
autor
8. pro 2017

@jancip tím že změnily dle nového OZ to, že na prvním místě jsou zájmy bio.rodicu a ne dítěte nám nehaze klacky pod nohy? Upřednostňují neustále bio.rodice i když ty se nikdy nepostaraji. Děti živori, jsou ve hladu, ve špíně, vidí své rodiče fetovat. To přijde státu lepší asi. Ano je to už mýtus, že jsou plné DD a kojenaky. Respektive plne neadoptovatelnych děti, právě kvůli tomu, že nejsou právně volny. Sama soc.pracovnice mi říkala jak proti tomu vznášely vlny odporu a nikdy nebyly vyslyseny😔

luminex
autor
8. pro 2017

O přímé adopci defakto nic nevím. Jedine čeho bych se bála že bude manžel v rodném liste a ta žena si to rozmysli a bude platit alimenty. Bože to je svět. Jednou se rozhodne, tak proč pak ze zákona nejde to, že se z rodného listů zas ten chlap vymaže. Tohle mi hlava nebere. A vždycky to nejvíc odnáší ty děti a ty co chtějí adoptovat, jakoby tě bolesti že nemůžou mít vlastní bylo málo 😔

vikca85
8. pro 2017

@luminex i Tobe drzim palce! je to tezke.... u nas to trva uz 2 roky ! a nic !

luminex
autor
8. pro 2017

@vikca85 jakože 2 roky nemůžeš otěhotnět nebo jste v adopcnim procesu? Hele nám se druhé dítě nedaří už přes 3,5 roku. Je to fakt zoufalství. A chodíte do centra? My byly na inseminacich a nic. Ivf kvůli hormonům nedám 😕

jancip
8. pro 2017

@luminex

Ano, je to tak, momentálně se hájí zejména práva biol. rodičů, ale i ta soc. pracovnice je stát, proto bych netvrdila, že stát háže klacky. Těžko říci, kdo za to může…osobně si myslím, že velmi silné loby některých lidsko-právních nestátek, strach z evropského soudu, apod. ...těžko říci. Dětem to ale spíše škodí a na tom se shodnou snad všichni, co v této oblasti dělají. Co je ale fakt, že nejde a ani by jít nemělo v první řadě o žadatele, ale vždy by měly být na prvním místě ty děti, což ale fakt mnohdy dnes nejsou….co je možná dobrá zpráva, že i před touto novelou ten proces trval průměrně 2 roky v závislosti na kraji, takže pokud je to pořád dva roky, aspoň to se s novým systémem neprodloužilo.

Ad přímá adopce ve smyslu, že se zapíše náhradní otec jako otec. Ze zákona otce z RD vymazat nejde, protože to celé je na hraně zákona. Pokud žena zapíše muže do RD s tím, že není otec, a že to dělá proto, aby mu pak dítě mohla přenechat (navíc často za peníze), jde vlastně o podvod a v podstatě i o obchodování s dětmi, takže ten otec se pak jen těžce může něčeho domáhat, naopak, mohlo by mu hrozit trestní stíhání, což tedy nevím, zda se někdy v reálu stalo.

petrapetule
8. pro 2017

@jancip nemluvim jen o miminkach no.. mam tu v dosahu dva DD a v obou mi pracuji kamaradky..deti je tam opravdu hodne.. netvrdim,ze vsechny "vhodne" k adopci..je to smutny

jancip
8. pro 2017

@petrapetule Já vím, že nemluvíte jen o miminku….ano, děti tam jsou, ale zejména ty, co buď do rodiny nemohou (nejsou právně „volné“, protože se právě hájí zájmy biol. rodičů nebo se čeká na soudy) a nebo je naopak nikdo nechce (jiné etnikum, starší děti, sourozenecké skupiny, děti s postižením) a někdy nechtějí jít do rodiny zase ty děti (ty starší v pubertě).

werumka
8. pro 2017

@luminex Já mám trochu pocit, že v každém kraji říkají, že tam mají dětí nejvíc 😀 My jsme ze středočeského. Vím, že obecně asi nejmíň dětí je v jihomoravském. Je možné, že v tom hraje roli prvek tradiční víry a hodnot. Těžko říct.
My jsme byli v jiné situaci. Věděli jsme, že druhé dítě budeme moct mít pouze prostřednictvím adopce, takže když byl synovi rok, tak jsme si šli zažádat. Protože jsme věděli, že kdybychom to udělali až ve chvíli, kdy už by se syn ptal a my byli nedočkaví, tak ty tři roky budou strašně dlouhé. Takhle se to hezky pokrylo, protože ta fáze, kdy už se syn ptal, trvala asi tři měsíce. A pak jsme dostali miminko prakticky ze dne na den. Začínali jsme ještě za starého zákoníku a ten poslední rok čekání už byl myslím nový. Přibyly soudy, což do té doby nebylo tolik a hlavně v tom ti soudci měli sami bordel. Někteří si tam rovnou zvali i biologickou matku, nebo jí pak poslali rozsudek, což je úplně mimo jakékoli lidské chápání.

jancip
8. pro 2017

@werumka Nejméně dětí bývávalo spíš na Vysočině, JMK na tom není ještě nejhůře. Nejlépe v tomto smyslu je asi na tom severozápad ČR. Tam je dětí hodně.

werumka
8. pro 2017

@jancip Jojo, taky bych řekla, že Chomutovsko, Mostecko, Ústecko... Teď to asi taky záleží na šikovnosti pracovnic v terénu a na OSPODu. Protože přesvědčit matku, aby šla osobně k soudu podepsat souhlas s adopcí, to už chce asi docela trpělivost a um. Tu práci jim nezávidím a je smutné koukat na to, jak běží lhůta jen proto, že ta matka prostě k soudu jít nechtěla...

jancip
8. pro 2017

@werumka To ani není o šikovnosti pracovnic, ale spíš o počtu nechtěně narozených dětí a neochotě se o ně starat. A tam je takových dětí hodně.

werumka
8. pro 2017

@jancip Nene, to jsem nemyslela vzhledem k tomu počtu dětí v krajích, ale obecně. Že je to teď pro ty pracovníky složitejší...