Ahoj holky, dneska sem 37tt a za tyden mam nastupovat do nemocnice na jednodenní hospitalizaci kvuli otočení miminka. Je hlavickou nahore. Mate s tim nektera zkušenosti? Jake to je? Ma to smysl? Boli to?
@kadz Projed si fb porodnice FNO, pan doktor Šimetka zevní obrat provádí a má tam videa jak to probíhá. Já osobně mít mimco KP bych to zkusila, pakliže by to nevyšlo a miminko i já bysme splňovali podmínky pro porod KP, chtěla bych rodit přirozeně. Ale tohle už je na každé rodičce. To už si musí rozhodnout sama a ne každá porodnice je pro porod KP
@kadz Byla jsem před cca 7 lety v Bohunicích, dr. Hruban jestli si to pamatuju správně. Je opravdu odborník na obraty, trvá to chvilku. Dítě bych určitě KP tehdy neporodila, protože bylo hodně zamotané do pupeční šňůry. Mě osobně to bolelo dost, ale viděla jsem tehdy videa, kde to ani necítily. A bolelo mě i otočení dalšího prcka, kterej se otočil sám, takže to bude dost individuální. Nicméně tam vše dost hlídají. Nebála bych se. Zrovna v Brně myslím nikde nemají ani s porodem KP problém. Takže je to na tobě. Mně to tehdy vysvětlili tak že pokud je miminko ve správné poloze je větší šance na přirozený porod. A po otočení se mi strašně ulevilo, líp se mi dýchalo. Bylo hodně znát, že mi přestalo dítě tlačit hlavou do žeber.
Měla jsem syna cele těhotenství příčně,takže i zevní obrat jsem s dr probirala. Řekl mi,že 70% otočení se povede,ale z toho jen 20 % porodu proběhne spontánne.proste většinou je tam nějaký problém, ať už u dítěte nebo u matky a i když dítě otocej,stejně se spont.porodit nepovede.
Už před tímto rozhovorem jsem ale měla jasno,že bych na to nikdy nešla. Jsem přesvědčena o tom,že pokud se dítě neotoci,má k tomu nějaký důvod,třeba i krátký pupecnik a já bych to neriskovala.
Nakonec se ještě noc před plánovaným cs syn točit sem tam🙈🤣
Hodně mi záleželo na přirozeném porodu,bez zásahu,nemohla sem se s císařem moc srovnat,presto bych radši podstoupila císařský řez.
Hodně štěstí ať se rozhodneš jakkoliv 🍀
@kadz za mne zákrok ani náhodou. Dodnes nechápu, jak někdo může tento provádět... Když je mimi KP, má to svůj důvod. KP je fyziologicka poloha, která se dá porodit úplně normálně. Jen si stačí věřit, mít doktora, co to umí a splňovat pár dalších drobností. Pro dítě je určitě bezpečnější ho porodit, než takto otáčet.
@escapelle já jsem velkým odpůrcem CS. Ale než jít na otočení, tak též radši CS. U mne byl důvod neotoceni moc pevné břišní svaly a málo místa + pupečník, který měla kolem krku. Ale i přes to se narodila přirozeně úplně v pohodě. Měla jsem úžasného doktora, kterému budu vděčná do konce života 🙂
@kadz jsi z Brna tak ti doporučim fyzio. Já měla mimčo 9 týdnů KP a našikmo (špatná poloha pro porod). V 36. TT mi Dr. Řekla že mám 3 možnosti - rodit CS, najít fyzio co se zabývá otočením, absolvovat zevní otočení v nemocnici v cca 38. týden. CS jsem chtěla, jen pokud nezvládnu přirozeně. Zevní otočení prý někdy pomůže a někdy ne, ale je tam riziko předčasného porodu. A tak jsem si našla skvělou fyzio - Viktorie Sieczkova. Napsala jsem ji a během pár dnů mě objednala. Miminko otočila pomocí masáže, šátkem Rebozo a moxovanim (TČM), potom se bříško zafixovalo Rebozem aby mimčo mělo oporu a podporili jsme jeho směr. Vůbec to nebolelo. Teď mi zbývá týden do porodu a mimčo je hlavou dolů a narovno.
Já jsem měla obě děti neotočené a u obou jsem měla obrat zevními hmaty. U dcery se povedl a narodila se přirozeně bez komplikací. Nebylo to nic hrozného, spíš nepříjemné než vyloženě bolestivé. U syna to nešlo a nakonec byl císařem kvůli velikosti. Ale ve 38 t. už mi to přijde pozdě, já jsem byla u dcery v 36.t. a u syna v 37.t.
Jsou situace, kdy dám na svou intuici. Měla jsem taky syna KP a vím určitě, že bych si ho obracet zevně nenechala. Ani jsem nechtěla rodit přirozeně KP. Dle mě k tomu je důvod. Nakonec CS. Všichni v pořádku a je mi úplně jedno, že jsem narodila přirozeně.
Byla jsem na obratu tuším 37+1. Prcek snad nikdy za celé těhotenství hlavou dolů nebyl. A nebyl ani v optimální pozici pro porod KP. Ale já jsem moc chtěla rodit přirozeně, CS jsem se bála a rozhodla jsem se obrat vyzkoušet. Říkali, že šance je v podstatě 50:50, protože jsem prvorodička a u těch je procento úspěšných obratů ještě o něco nižší, ale tak nějak jsem cítila, že je to pro mě ta správná cesta a dobře to dopadne. A taky dopadlo. Příjemné to nebylo, trochu to bolelo, ale trvá to jen chvilku, tak se to dá zvládnout. Porod se pak spustil sám a v termínu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@kadz taky jsem mela dite polohou KP a nenechala jsem si ho otocit. Primar mi rekl, ze to mimino k tomu ma nejaky duvod, ze se neotocilo. Kazdy zasah, muze byt riziko pro mimino i tebe.. takze za me urcite ne.. Jeste se muze otocit samo a pokud ne, na svet se dostane i bez otoceni.. byt to bude treba CS. I kdyz ti mimino otoci ani to neznamena, ze se ti v te poloze udrzi a nepretoci se zpatky i takovy pripad znam..