Zadní postavení plodu. Máte zkušenost?

helcar3
6. zář 2024

Ahoj maminky, máte prosím některá zkušenost se zadním postavením dítěte při porodu? Jak probíhal porod? Jsem už v 41tt (týden přenáším) a teprve teď jsem se dozvěděla že je tam miminko vlastně naopak (zády k mým zádům). Nějaké zkušenosti jsem tady sice našla,ale jsou to většinou starší diskuze a ne úplně pozitivní, tak zkouším jestli má někdo aktuálnější zkušenost? Děkuji moc.

95newmommy2020
6. zář 2024

Porod probíhal špatně, ta rotace byl problém. Nakonec kleště.

95newmommy2020
6. zář 2024

Být tebou bych volila císaře. Je to lepší než kleště. Navíc zadní postavení hodně bolí, takže se neobejdeš bez Epiduralu.

zirafka11
6. zář 2024

Měla jsem obě v zadním postavení. U starší mi doktoři nedali čas a nacpali mi oxytocin, takže nestihla dorotovat. U mladší to bylo rychlé samo o sobě, ale dorotovala, jen nemohla sestoupit. Takže 2x císař. Ale ani jedno nebylo způsobené zadní polohou - na to stačí nenechat urychlovat porod a hýbat se, neležet jen na koze. A upřímně řečeno mi ani jeden porod extra bolestivý nepřišel, ale nemám srovnání s jiným postavením plodu.

fouskovi
6. zář 2024

@helcar3 určitě se miminko blbě rodí

kosi_cek
6. zář 2024

@helcar3 já tak rodila 5. dítko/z 6ti nemohu si stěžovat, nic, co by nešlo zvládnout, ale pravdou je, že to byl výrazně nejdelší porod, což jako problém nevidím, spíš to, že nepostupoval úplně standartně a na to, že jsem zažila i bezbolestné porody, tak u tohoto část byla intenzivní, nepříjemná a šla do kříže a tohle jediné miminko potřebovalo někým zkušeným nasměrovat, jinak jsem několikrát porodila úplně sama a vše šlo jak po másle, tak u tohoto porodu to tak nebylo i proto, že malý byl velký, měl omotaný 2* pupečník kolem krku a nedokázal ideálně dorotovat, takže šel i větším průměrem hlavičky...

Jestli máš FB, zkus si najet na profil Anny Kohutové, je i tady v poradně na MK, nedávno tam sdílela průběh takového porodu s její asistencí, věnuje se i úpravě polohy miminka ještě před porodem a po té zkušenosti, ač vše bylo nakonec v pořádku, bych to nenechávala úplně na přírodě a alespoň se pokusila ho přemluvit do výhodnější polohy, ještě před porodem, i když i u porodu se s tím dá pracovat, doporučují se např. záklonové pozice, což jsem nevěděla, věřila bych, že by mě mělo tělo samo navést, ale nenavedlo, i když jsem měla absolutní volnost v pohybu a využívala toho...

martina1317
6. zář 2024

Ahoj, dcera byla ve spatne rotaci a dopadlo to cisarem … sezen dulu a at s tebou zkusi s rebozem mimco napolohovat. Jeste muzes zkusit cvicit spinning babies. Dulezite je drzet spravne postoj tela, sedet rovne a ne v polosedu, podvazovat si brisko aby mimco “nevypadalo” z tela. Druhe ditko bylo taky ve spatne rotaci, ale delala jsem vse z vyse zmineneho a natocilo se spravne a porodila jsem prirozene.

daasqua
6. zář 2024

Tak jsem měla dceru, první těhotenství, 40+4tt. Bylo to bez problémů a celkem rychlé, čekala jsem to mnohem delší a horší. Bolesti začaly po půlnoci a narodila se před 9 hodinou ranní. Na začátku druhé doby porodní jsem byla na boku (to doporučily doktorky), potom v pololehu (bylo mi to i příjemné, neměla jsem s tím problém), obecně ta druhá doba byla rychlá a bez problémů (to mě víc štvaly ty kontrakce). Šlo by to i bez poranění, ale střihly mě preventivně :-/ (Syna jsem pak rodila bez nástřihu a to měl identickou hmotnost a větší hlavu, asi byl otočený naopak zády dopředu, protože ten měl porod velmi rychlý.)
Jinak jsem předtím zkoušela různé cviky, aby se otočila, ale ne, chtěla být takhle, potvůrka 😀

helcar3
autor
6. zář 2024

@kosi_cek moc děkuji za tip! Myslíte že byste mi mohla poslat odkaz přímo na ten její příspěvek prosím? Nemůžu to nikde dohledat :(

helcar3
autor
6. zář 2024

@martina1317 O tom, že to lze cviky změnit jsem četla, ale bohužel jsem to zjistila až teď kdy jsem už týden po termínu, mám čas jen do pondělí a pak jdu na vyvolání, takže dulu už bohužel nestíhám :( tak asi nezbývá než cvičit doma a doufat že se ještě otočí teď nebo při porodu..

daasqua
6. zář 2024

@helcar3 Mně se částečně otočila během kontrakcí. Asi to víc bolelo v kříži než obvykle, ale dalo se to dát bez epiduralu, i když cítit to bylo teda dost, pomáhala jsem si ve sprše a funěla jak býk (ale pořád jsem to čekala horší). Zbytek dorotovala na tom mým boku. 2 doba porodní mě bolela jen velmi málo, vystřelila ven rychle 😀 U syna kontrakce bolely asi méně, plus netrvaly tak dlouho, takže jeho porod mi přišel lehčí (začal prasknutím vody). Držím palce, ať je to co nejlepší. Možná se teď zkus zaměřit na to, vyvolat si porod sama víc přirozeně (já to tak dělala, taky už mě strašili vyvoláváním v pondělí, porodila jsem v neděli ráno).

levandule_k
6. zář 2024

@helcar3 Zkus nějaké dule napsat, třeba to klapne a sejdete se o víkendu.

kosi_cek
6. zář 2024

@helcar3 taky to nemohu teď najít, i když jsem to určitě olajkovala, abych to dohledat mohla😔

tulipdona
6. zář 2024

Rodila jsem 12 dnů po termínu. Porod dlouhý a velmi bolestivý. Po 18h ukončen sekcí.

lotosek
6. zář 2024

Podvazuješ si břicho? Já jsem měla od své PA nařízené chodit od 25tt s břichem v šátku, aby dítě zaujalo příznivou polohu. Ale někdy holt nenaděláš nic. Taky záleží, jak s tím budou v porodnici pracovat, v jedné budou pracovat s rebozem, polohovat, v druhé je poloha dítěte nebude absolutně zajímat, nalejou do tebe oxytocin a nakonec odvezou na císaře pro nepostupující porod.

petuilana
6. zář 2024

Já jsem teď druhého syn v dubnu rodila v zadním postavením. Nevěděla jsem teda o tom dopředu (týden před byl prý normálně) a jsem za to ráda - ze jsem to nevěděla dopředu. Myslím si, ze stres pak udělá své - na to pozor.
V 20h mi začali postupně kontrakce, v 5h jsem jela do porodnice a v 8:30h byl malý na světě. (Prvního v normálním předním postavení jsem rodila 17h a skakali mi na břicho). Takže tady to šlo rychleji. Ale měla jsem teď teda mnohem větší křížové bolesti - to bylo krutý. Ale zakousla jsem se do ručníku a tlačila asi na vícekrát než u prvního porodu. Ale s drobným nastrihem jsem odrodila jen s porodní asistentkou, doktor tam ani nebyl. Sama řekl, ze si to myslela, ze je tam takhle - mne to překvapilo, neměla jsem tušení o co jde 🤦‍♀️
Pozor na tu hlavu a mysl…probrala bych to s PA nebo dulou, případně i s doktorkou. Je to porod, tak člověk musí být připraveny na přirozený i na ukončeny sekcí. Hlavně abyste byli oba v poradku 🍀🥰 držím palce.

helcar3
autor
7. zář 2024

@lotosek nepodvazuju.. jak říkám, zjistila jsem to teď pár dni po termínu. Věděla jsem jen, že je od určitého týdne hlavou dolů a žádný doktor nic jiného neřešil. Takže teď už to moc ovlivnit asi nemůžu, ikdyž samozřejmě cvičit zkouším. Ale na druhou stranu jsem ráda, že to vím a budu se modlit ať narazím na šikovnou PA, která tomu rozumí a určitě odmítnu přístup “lehnout, oxitocin a kdyžtak CS”.

helcar3
autor
7. zář 2024

@95newmommy2020 Chápu.. ale myslím, že jen kvůli tomuhle postavení si “zvolit císaře” nemůžu.. ale mám k tomu i jiné komplikace (streptokoka, pupeční kýlu) tak teď když to nepůjde tak se CS bránit zuby, nehty nebudu..

helcar3
autor
7. zář 2024

@fouskovi nemusí to tak být- proto taky můj dotaz. Každopádně díky za podporu :D

helcar3
autor
7. zář 2024

@petuilana moc děkuji za reakci a podporu 🙂

kosi_cek
7. zář 2024

@helcar3 poslala jsem zprávu

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru