Dobrý den.
Omlouvám se možná za hloupý dotaz, ale během oslav Silvestra jsem snedla asi tři malé kousky sýru Brie. Až poté jsem si uvědomila, že nevím, jestli je vyroben z pasterizovaného mléka, nebo ne. Nikde jsem informaci nenalezla. Nevíte, jak tomu je? Bojím se, abych neublížila miminku. Jsem ve třetím trimestru, prvorodička. Děkuji předem moc za odpovědi.
Nic se nestane, neboj. Mléko je pasterizované.
@anetka_1 v naprostý většině případů jsou mléčný vyrobky který jdou do velky distribuce z pasterovanyho mlika. Pokud nejsou, musí to byt hodně výrazně značeno a většinou to bývá v regálech se specialitami. Jestli někdo nešel speciálně po brie z nepasterovaneho mleka, tak to byl z 99,9 procent z pasterovaneho mléka. I kdyby byl z nepasterovaneho mleka, tak pokud jste ho koupili normálně v obchodě, tak taky není důvod k obávám, pže výrobci, kteří takhke distribuuji ve velkém, jsou neustále kontrolovani. Neboj se, určitě je to v poho 🙂
@fallingstars v zaflusane čtyřce bych si nedala nic 😉
@odula Já taky ne, on to uvedl jako ilustraci, že pokud bude ten původ a zpracování trochu standardní, není se čeho bát 😉
@fallingstars ja vim, ale jsem si to představila a bleh... tam ta listerie bude všude 😀
v takovémhle malém množství bych se toho nebála.
Jinak můj tchán pracuje v mlékárenském průmyslu už x let a sám mi říkal, že v těhotenství a teď dokud kojím bych plísňové sýry jíst neměla. V tomhle ohledu mu opravdu věřím a plísňovým sýrům se teď vyhýbám. Ale jak říkám - 3 kousíčky nejsou žádná tragédie 😉
@marcetta_k koukala jsem na rozhovor s gynekologem a ten říkal že plisnove sýry se nemají jist ve velkém kvůli toxinům z plísní. A ze normální konzumace nevadí. Prý pro představu - buraky maj vic plísní a toxinů nez porce brie 😉
@odula jo, je to možné - neříkám, že ne 🙂
Já to nicméně nebudu zbytečně pokoušet a budu raději pořád jíst klasické tvrdé sýry místo těch plísňových.
Holky podle mě bychom si dneska vážně nevybraly co muzeme a nemůžeme jist. V dnešní době je ve všem neco a škodliviny jsou proste všude. Asi je opravdu nejlepsi řídit se pravidlem ,,všeho s mírou,, a snažit se jist od kvalitních výrobců.
@marcetta_k já jsem jedla plísňáky v těhotenství určitě tak jednou za týden pár kousků a v poho.
@anetka_1 já jsem tohle těhu ujížděla na hermelínu docela dost...hlavně nakladáný v létě 🙂 nebylo to samo každý den, ale třeba v létě jsem si ho dala tak 3x, pak když někde na oslavě byl na talíři, tak jsem si vzala....i v předešlých těhu jsem si občas dala, vše v poho, dala jsem si i tatarák od známého, tam vím, že tam si dává pozor na kvalitu masa 🙂
@fallingstars Dekuji moc za odpoved. Take jsem cetla, ze syry hlavnim zdrojem listerie nejsou - spise syrove maso nebo maso nedostatecne tepelne upravene. Tak snad to bude v poradku.
@lv tak to sice nemuzete vedet, ale stat by se nic nemelo. V cizine delaji mnohem vice syru z nepasterizovaneho mleka nez je povoleno u nas. Nase legislativa chape eu normy trosku spatne.
@anetka_1
@koulekulata předpokládám, že to byl sýr z běžné výroby, tam to pasterizované je.
@lv to nemelo byt jen na vas. Ale zatim tu s odpovedma plavu.
@lv pokud byl český tak na 90% ano, pokud byl dovozový, tak v některých zemích je velmi vysoké procento provozoven, které vyrábí z nepasterizovaného mléka. Vyrábíme sýry, oficiálně. Máme faremní mlékárnu, a i u nás je dost provozoven kde se smí vyrábět z nepasterizovaného mléka.
@anetka_1 strach mít určitě nemusíte, v dnešní době se používají na zrající sýry kultury, které nemají nic společného s klasickou plísní, která by nějak poškodila zdraví a hlavně, jste ve 3 trimestru což je už úplně v pohodě. Jsem stejně těhotná jako vy, fakt se nemusíte bát.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@anetka_1 Já jsem toho včera poplácala dost, mimojiné sýrovou roládu od známých, těžko říct, co v ní bylo, a nějaký pomazánky - taky nevím přesné složení. Myslím, že se nemůže nic stát. Můj gyndař mi řekl, že to byla z velké části zveličená fáma, že by si tedy nedal nakládaný hermelín v zaflusané "čtyřce", ale jinak by to neřešil. Já jsem pak i dohledala nějakou studii a tam byl rozbor toho, kde se tehdy ta listerie našla, a nejčastěji to bylo v lahůdkových výrobcích typu saláty, apod., v sýrech jen okrajově...takže bych byla v klidu 😉