Dobrý den,
momentálně mám ukončený 34tt a na kontrole mi doktor řekl, že je znát, že se něco událo (řekla jsem mu, že jsem měla lehounce naruzovely vytok s odstupem asi dvou týdnů) a miminko už je níž a naléhá. Čípek atd. je ok. Řekl mi, že to není na nemocnici, ale že bych si teď do 36tt měla dát klid na lůžku a vůbec nic nedělat. V průkazce mám CS1 a sestřičky, když jsem jim řekla, že jdu na vlak, tak mi řekly, že by raději jely autem a že tohle není ani na sezení, ale že mám opravdu jen 14 dní ležet.
Netuším, co si o tom mám myslet. Cítím se dobře a ležet 14 dní mi přijde divné. Celé těhotenství mám všechny výsledky dobré a už od začátku nabízejí pokaždé neschopenku , zda nechci zůstat doma atd. a teď tohle. Přijde mi, že to berou jako by těhotenství byla nemoc. 🙂 Chápu, že když je něco špatně, tak se to musí hlídat a žena musí opravdu ležet.
Je můj "nález" v 34tt opravdu, tak špatný? Je opravdu to, že miminko naléhá (tlak dole pociťuji už tak dva nebo tři týdny) důvod 14 dní ležet do další kontroly? Měla jste to některá? Díky za odpověď
Poslechni doktorku a lez☺️Protoze rodit predcastne nechces ver mi☺️
Netusis co je mit predcasne narozene dite. Kazdy den u tebe se pocita. Vis proc ti dr. doporucil tech 14 dni v postelil? Protoze od ukonceneho 36. tydne uz je dite brano jako donosene, a presto je nejlepsi kdyz to jeste i potom tyden, dva tri vydrzi. Co je to 14 dni doma (a i kdyby v nemocnici) v posteli oproti diteti v inkubatoru, ktere muze mit problemy s dychanim, drzenim teploty a o kojeni ani nemluvim.
A ja asi pujdu proti proudu, ale s timhle nalezem klidne muzes prenaset... jako kdybys byla 25tt, reknu lehni si, ale takhle, jestli je ti dobre a nic jineho se nedeje, tak bych zvolnila, ale v posteli bych nevydrzela
Ahoj, teď ti to možná přijde jako nuda a ztráta času jen ležet, ale kdyby mě teď někdo řekl, že můžu v klidu pár dní ležet a odpočívat, beru to všema deseti! Nevím, jestli je tohle tvoje první těhu, ale jestli jo, užívej si klid a odpočinek, budeš na to pak vzpomínat. Přeju, ať se daří!
@arko To samozřejmě vím a chápu proč do 36.tt a samozřejmě netoužím po předčasném porodu. Jen je mi s tímhle přístupem jasné, že nebudu ležet 14 dní, ale na konec to bude 6 týdnů. On mě pustí něco dělat ať po 38tt, 36tt je pro něj ještě málo. Ano chápu proč a budu ráda, když si mimčo počká do termínu, ale hned mi napsal magnesium a mám tímhle stylem strach, aby se mi pak porod vůbec přirozeně rozjel, když po 34tt. predepise hořčík a dá děloze 14 dní dovolenou a mám pocit, že spíš z prevence. Ptám se na názory žen, které to měly podobně a jak to dopadlo. Teorie o tom, co může být mě moc nezajímají. O tom jsem informována až až, zajímají mě zkušenosti žen, které to tak měly a jestli se mám bát i sednout na wc nebo se posadit k jídlu.
@arko
Dcera je 37tt a v porodnici rikali,ze je nedonosena a to mela apgar 9-10-10
@pengli Děkuji, nejde o ztrátu času. Pouze o to jestli se mám bát a je to tak hrozné, protože takhle si odpočinek opravdu neužiju. Budu mít špatný pocit, ikdyž si sednu na postel. 🙈
Odpocivej dokud muzes
@arko Dítě je donošene 38+0. Za porod v termínu se bere porod mezi 38+0 až 42+0. Předtím je dítě nedonošené, později se přenáší. 🙂 Samozřejmě porod před 38+0 neznamená, že musí být něco špatně a naopak.
Dobry den, ja to mela jen s tim, ze uz od 33tt jsem byla v porodnici, taky preventivne, kdyby neco, ze do 20 min musi mala ven. Vydrzela jsem tesne do 36tt. Reknu ti, otrava nejvetsi, ale za kazdy den dekuji bohu a to na nej neverim. Kazdy den se totiz pocita a lepsi nohy nahore doma, nez cas straveny v nemocnici, kde je nuda k ukousani. Po porodu jsme tam byly jeste 14 dni.mala mela,2300 a byla teda hodne drobna a je jeste ted...
Stejně jako si to doktor nechce vzít na zodpovědnost, tak ti tady asi taky nikdo neřekne, že je to v pohodě a nemůžeš porodit dřív. Nevím, co doktor viděl přesně, jen pro tvou informaci - ležení se obecně doporučuje, ale není potvrzeno, že by samo o sobě porod pozdrželo, je to prostě jen logický předpoklad. Já jsem taky 34tt, CS 4 (i když i to je orientační, nespolehlivý ukazatel), hlavičkou taky naléhá - úplně stejně jsem to měla i v minulém těhotenství a rodila jsem 40+3, nikdo mě nestrašil a nic mi nenakazoval, aktivní jsem byla až do dne porodu... Ale jak říkám, záleží, co tam doktor konkrétně zjistil, přeci jen má zkušenosti ;)
Zkušenosti, jak to měli ostatní ti taky moc nepomůžou, my nevíme, jak to u tebe vypadá, nevšetřovaly jsme tě, pokud máš pochybnosti, tak se nech vyšetřit ještě někde jinde (v porodnici). Já bych to vydržela asoň ty dva týdny do 36tt a pak se uvidí, ale od 38 tt už moc není důvod ležet, když je mimčo donošené
Rozhodně se neboj, to ničemu nepomůže tak jako tak. Stav čípku se v těhotenství může měnit, v podstatě z hodiny na hodinu. Jeden den to může vypadat, že se otvíráš a každou chvíli porodíš, za týden může být zamčeno na sto západů. Takže klid. ALE doporučení lékaře bych rozhodně dodržela, zvlášť, pokud ještě nemáš děti a máš možnost ležet. Užij si to, odpočívej, relaxuj... rozhodně nemusíš mít špatný pocit kvůli každému vstávání na jídlo nebo na záchod. To magnezko klidně nasaď, většinou se vysazuje až ten 36tt. A i kdyby to mělo zpomalit přirozený začátek porodu, tak je určitě lepší rodit 42+ než 34+ 🙂
Já ležela v nemocnici od 29tt na zastavení porodu. Pustili mě až po 5 týdnech. Byla jsem bez návštěv a bylo to dost psychicky náročné. Cs jsem měla okolo 7-9 body. (Nález k porodu je při 10). Nakonec jsem rodila 37+0 protože praskla voda ale já byla bez kontrakci, jaký paradox. Celé těhotenství mi třeba 100x tvrdlo břicho a najednou bez kontrakcí. Odpočívej a nezvedej nic těžkého a moc se neohýbej. To mi bylo doporučeno když mě pouštěli domů. ☺️
Jo a ohledně hořčíku. Já měla Magnosolv od 20 tt a od 29tt jsem měla i kapačky. Vysadila jsem až ve 36 tt a doopravdy pak kontrakce nebyly takže já byla celý porod na monitoru a na kapačce oxytocinu. Takže magnezium to asi dost ovlivnilo..
@me_druhe_ja Tak já nevím. U nás berou od 37+0 jako donošené. Malý má v průkazce napsáno hraničně zralý novorozenec 🤷🏽♀️ Je přesně 37+0
@marta_kovar u nas tez..v porodnici jsem byla do ukonceneho 36tt jako oficialne donoseny dite☺️
Mě nařídil klid od 30tt bála jsem se ale doma 3,5 léty syn a jemu nevysvetlite že musím ležet, takže jsem vše dělala opatrněji a snažila se být víc v klidu a, syn se nakonec narodil 3 dny před termínem takže je to strašně individuální
Jsem ve 36tt. Od 32tt čípek zkrácený, malý dost naléhá CS mám 5. Jinak magnezium beru také na tvrdnutí bříška (brala jsem i uprvniho těhu, kde porod trval sotva půl hodiny) takže být tebou opravdu těch 14 aspoň ležím, odpočívám, ono až pak bude mimčo, tak už čas na nějaký odpočinek moc nebude. Ať je maličké opravdu donošené aspoň do toho 36-37 týdne 🙂
@marta_kovar Teď jsem si to schválně dala do googlu a mezi 36-38tt je to "hranicni donosenost". 🙂 To jsem neznala. 🙂 Ale většina zdrojů opravdu považuje za donošene miminko narozené 38+0 až 42+0. 🙂 Každopádně to je jen slovickareni že. 😀
Já nevím no. Me osobně Maly naleha asi tak od 24 tt stejně jako od tohoto týdne mám CS1.. Každý den jdu na procházku což mi i tedko dr. Doporučila.. Mám se šetřit to je pravda(netahat nákup, přehnaně uklízet a takové věci.).. Takze bych třeba malinko zvolnila, ale pokud se má prostě předčasně narodit tak se to stane i když budeš jen ležet.. Toť můj názor
@majdinkaz Asi to tak horký nebude a zbytečně mě strašil. Funguji normálně, zvolnit musím, ale nejde nedělat vůbec nic. Naopak když celý den ležím nebo sedím je pro mě mnohem horší se rozhýbat a celkově je mi na nic.
No právě já jsem týden ležela v tom 24. A byla jsem z toho vyřízená.. Naopak teď když se aspoň chvíli projdu tak mě nebolí hlava a celkově tělo...
Mila autorko nepsala jsem ti teorii, ale svoji zkusenost, a jelikoz jsem te nechtela strasit, tak jsem podle tebe te moji “teorie“ co se muze stat napsala jen zlomek. Nemam totiz potrebu tu sdilet stav sveho ditete nasledkem predcasneho porodu. Vzdycky si rikam, ze treba muj prispevek donuti lehnout aspon jednu tehuli, ze par dnu/tydnu v posteli v zivote je nic oproti celemu zbytku zivota tveho a tveho ditete nasledkem predcasneho porodu (mohou a nemusi byt dozivotni nasledky) a je to marne, je to marne, je to marne... Preji vsem zdrave donosene miminko.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Tak asi by se mohlo stát že předčasně porodíš... Je lepší dva týdny ležet, než mít nedonošené mimčo...