ahoj, chtěla jsem se zeptat, někde jsem se dočetla, že těhotenská cukrovka ustupuje již od 38tt těhotenství, že je to způsobeno tím, že placenta již přestává pomalu produkovat hormony. Je to pravda?
Většinou se říká dokonce 36 tt... Někde i přestávají diabetologové v tom 36 tt hlídat, což ale rozhodně neznamená, že žena může začít kašlat na dietu. Pouze to, že už by se cukrovka neměla zhoršovat. Má poslední zkušenost ale říká, že můj cukr byl jakž-takz v normě až koncem šestinedělí.
Ne, až porodem a je potřeba pak potřeba do 6 měsíců zkontrolovat, že se nezměnila těhotenská cukrovka v diabetes 2 stupně.
@jitkas35 je to pravda, od 38tt už funkce placenty není tak silná a vliv jejích hormonů ustupuje.Respektive stabilizuje se hladina cukru, já už si nemusela píchat tolik inzulinu.Nicméně "z lesa venku" je žena až po porodu a některým chudákům cukrovka zůstane.Zdroj-moje diabetoložka v r.2017 🙂
@miaelle90 Pokud je pouze na diete, tak se pred terminem nevyvolava. Ani na termin, kdyz uz jsme u toho.
Jinak nevim, ja mela pouze dietu a vysledky mela vice mene porad stejne od 1. trimestru az po porod. Ale patrim mezi ty "stastne", kterym cukrovka porodem nezmizela.
@jitkas35 já měla cukrovku zpočátku na dietě a pak už i na inzulinu a to až dokonce, měřili mi hladinu cukru a dokonce ještě den před porodem jsem si inzulin píchala. Den po porodu mne i dítěti inzulin kontrolovali a již to bylo OK. Jak tady zaznělo hlídá se to ještě cca půl roku po porodu. 🙂
@cilkat ja mám akorát dietu měla jsem mírně zvýšené výsledky, hnedka ty první, takže mi ani nedělali ten test, a celé sledování cukrovky mám hodnoty ukázkové 🙂 teď jsem byla naposledy v dia poradně a už se mám pak nahlásit po porodu u obvodní, aby si mě pohlidala po tom půlroku
@ruzenkas U mě při minulém těhu se zlepšili hodnoty glykemie, víc mi toho začalo procházet od toho 36tt. Nejhorší to bylo od toho cca 30tt do 34tt. Co mi jeden den prošlo v pohodě, druhý den to stejné, i množství, tak už třeba ne. Nicméně asi zase záleží, jak u koho. U mě to tak teda bylo. Ale dietu jsem držela do porodu.
@sebinka123 já mám problém jen s lacnou hodnotou, jinak jsem naprosto ok, hodinu po jidle mám hodnoty nižší, než by měly být až dvě hodiny po jídle. Ale ta lačná, ta je jak kdy, někdy v normě, někdy 5,5 někdy až 5,9 a je jedno, co sním a v kolik. Jestli mám jednu večeři, nebo ne. Teď jsem na začátku 33tt a tak uvidíme, jak to bude dál. Dnes večer jsem měla druhý den dva léky, předtím jeden.
@ruzenkas Mě by zajímalo, co ti na to říká diabetolog? A léky máš jaké? Ten metformin? A v čem je vlastně škodlivá ta vyšší lačná glykemie? Já ji mám pořád pod 5, takže ok a nemám proto nastudovano, v čem to škodí. A mám ji pod 5 pořád a je jedno, jestli nám večeři 1 nebo 2. Holt každá to máme jinak. Ale to dáme, zbývá už jen pár týdnů 😉🙏😇
@ruzenkas JJ, lačná hodnota je vždy nejzákeřnější a nejhůře ovlivnitelná. Během mé těhotenské cukrovky jsem zkoušela hodně typů večeří, až jeden zabral. Půlka bílého jogurtu se lžičkou ovesných vloček. Těsně než jsem šla spát. To mi tu ranní glykémie drželo nízko. Zkus to také, třeba Ti to pomůže. Napiš jak jsi na tom! držím palce.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@jitkas35 Není to pravda. Tehotenska cukrovka konci porodem (vyloučením placenty), bývá důvodem pro indikaci porodu před termínem.