Těhotenská cukrovka. Je pravda, že ustupuje od 38.tt?

jitkas35
6. bře 2020

ahoj, chtěla jsem se zeptat, někde jsem se dočetla, že těhotenská cukrovka ustupuje již od 38tt těhotenství, že je to způsobeno tím, že placenta již přestává pomalu produkovat hormony. Je to pravda?

miaelle90
6. bře 2020

@jitkas35 Není to pravda. Tehotenska cukrovka konci porodem (vyloučením placenty), bývá důvodem pro indikaci porodu před termínem.

cilkat
6. bře 2020

Většinou se říká dokonce 36 tt... Někde i přestávají diabetologové v tom 36 tt hlídat, což ale rozhodně neznamená, že žena může začít kašlat na dietu. Pouze to, že už by se cukrovka neměla zhoršovat. Má poslední zkušenost ale říká, že můj cukr byl jakž-takz v normě až koncem šestinedělí.

klea81
6. bře 2020

Ne, až porodem a je potřeba pak potřeba do 6 měsíců zkontrolovat, že se nezměnila těhotenská cukrovka v diabetes 2 stupně.

viridie
6. bře 2020

@jitkas35 je to pravda, od 38tt už funkce placenty není tak silná a vliv jejích hormonů ustupuje.Respektive stabilizuje se hladina cukru, já už si nemusela píchat tolik inzulinu.Nicméně "z lesa venku" je žena až po porodu a některým chudákům cukrovka zůstane.Zdroj-moje diabetoložka v r.2017 🙂

cosimamvybrat
6. bře 2020

@miaelle90 Pokud je pouze na diete, tak se pred terminem nevyvolava. Ani na termin, kdyz uz jsme u toho.

Jinak nevim, ja mela pouze dietu a vysledky mela vice mene porad stejne od 1. trimestru az po porod. Ale patrim mezi ty "stastne", kterym cukrovka porodem nezmizela.

jitkas35
autor
6. bře 2020

@miaelle90 ja jsem si to říkala, přišlo mi to právě divné 🤔

miaelle90
6. bře 2020

@jitkas35 já měla cukrovku zpočátku na dietě a pak už i na inzulinu a to až dokonce, měřili mi hladinu cukru a dokonce ještě den před porodem jsem si inzulin píchala. Den po porodu mne i dítěti inzulin kontrolovali a již to bylo OK. Jak tady zaznělo hlídá se to ještě cca půl roku po porodu. 🙂

jitkas35
autor
6. bře 2020

@cilkat ja mám akorát dietu měla jsem mírně zvýšené výsledky, hnedka ty první, takže mi ani nedělali ten test, a celé sledování cukrovky mám hodnoty ukázkové 🙂 teď jsem byla naposledy v dia poradně a už se mám pak nahlásit po porodu u obvodní, aby si mě pohlidala po tom půlroku

miaelle90
6. bře 2020

@jitkas35 tak to budete mít pořádku, stačí hlídat si jídelníček a jist střídmě a zdravé (i kvůli miminku). Rodit budete jak si miminko usmyslí 🙂. Přeji hodně zdraví

jitkas35
autor
6. bře 2020

@miaelle90 děkuji 😊 první termín máme 25.března tak jsem zvědavá, kdy se malej rozhoupe a bude chtít na svět 😁

anrokop
6. bře 2020

@klea81 ano souhlasím mě už to ostalo jsem diabetik.

ruzenkas
7. čer 2020

@miaelle90 Ahoj, prosím, když jsi byla na inzulinu, vyvolávali porod, nebo jsi porodila spontánně před termínem? Já jsem aktuálně na lécích a tak mě trochu děsí, kde co čtu. Těšila jsem se na na nádherný přirozený porod...

miaelle90
7. čer 2020

@ruzenkas ahoj, porod byl vyvolavany, den před termínem. Při těhotenské cukrovce nenechávají přenášet.

janinasm
7. čer 2020

@jitkas35 Já bych to trochu upřesnila. Neustupuje cukrovka, ale snižují se glykémie. A ano, u mě to tak bylo, od cca 37 týdne mi glykémie klesaly dolu, takže léky nebyly vůbec třeba.....

sebinka123
7. čer 2020

@ruzenkas U mě při minulém těhu se zlepšili hodnoty glykemie, víc mi toho začalo procházet od toho 36tt. Nejhorší to bylo od toho cca 30tt do 34tt. Co mi jeden den prošlo v pohodě, druhý den to stejné, i množství, tak už třeba ne. Nicméně asi zase záleží, jak u koho. U mě to tak teda bylo. Ale dietu jsem držela do porodu.

ruzenkas
9. čer 2020

@miaelle90 tak znám hodně maminek, které rodily po termínu a měly tehu cukrovku, ale nepotřebovaly kompenzaci, stačila dieta. Proto jsem se ptala. Děkuji 🙂

ruzenkas
9. čer 2020

@sebinka123 já mám problém jen s lacnou hodnotou, jinak jsem naprosto ok, hodinu po jidle mám hodnoty nižší, než by měly být až dvě hodiny po jídle. Ale ta lačná, ta je jak kdy, někdy v normě, někdy 5,5 někdy až 5,9 a je jedno, co sním a v kolik. Jestli mám jednu večeři, nebo ne. Teď jsem na začátku 33tt a tak uvidíme, jak to bude dál. Dnes večer jsem měla druhý den dva léky, předtím jeden.

sebinka123
9. čer 2020

@ruzenkas Mě by zajímalo, co ti na to říká diabetolog? A léky máš jaké? Ten metformin? A v čem je vlastně škodlivá ta vyšší lačná glykemie? Já ji mám pořád pod 5, takže ok a nemám proto nastudovano, v čem to škodí. A mám ji pod 5 pořád a je jedno, jestli nám večeři 1 nebo 2. Holt každá to máme jinak. Ale to dáme, zbývá už jen pár týdnů 😉🙏😇

janinasm
10. čer 2020

@ruzenkas JJ, lačná hodnota je vždy nejzákeřnější a nejhůře ovlivnitelná. Během mé těhotenské cukrovky jsem zkoušela hodně typů večeří, až jeden zabral. Půlka bílého jogurtu se lžičkou ovesných vloček. Těsně než jsem šla spát. To mi tu ranní glykémie drželo nízko. Zkus to také, třeba Ti to pomůže. Napiš jak jsi na tom! držím palce.

miaelle90
10. čer 2020

@ruzenkas psala jsem ze jsem měla inzulin🙂. Když jsi na dietě a mas glykemii OK, tak samozřejmě nemusíš , protože tím dítě neohrozujes

ruzenkas
11. čer 2020

@janinasm děkuji, zkusím. Já jsem taky zkoušela hodně druhů a nejlíp mi vycházely tři lžičky mandlového másla, ale na dnešek jsem měla 5,9. Už jsem zoufalá. Do toho jen ležet, protože se už otevírám.

janinasm
13. čer 2020

@ruzenkas jak to vypadá? Co ta ranní glykemie?

janinasm
Autor odpověď smazal
Zobraz
ruzenkas
15. čer 2020

@janinasm ahoj, super. Je v normě. Začala jsem ten lék brat právě s tou druhou večeři a ráno je to super. Díky za radu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru