Ahoj, od lekare jsem se dovedela, ze komzumace soji v tehotenstvi muze zpusobovat potize v tehotenstvi, predevsim z duvodu obsahu fytoestrogenu. Prosim, vite o tom neco vic? Predpokladam, ze se jedna o riziko jen pri konzumaci ve vetsim mnozstvi, jedna porce spaget s morcadellou, ktera obsahuje soju, snad neudela zadny problem. Jsem totiz v 34.tt a zkracuje se mi cipek, tak jsem ted extremne opatrna na cokoliv a pry nektere potraviny mohou ovlivnovat delozni svaly. Ale snad ta jedna porce soji nezpusobi nic spatne. 😂
To se v těhotenství nesmí? Já jsem 30.tt a běžně jím sójové maso s těstovinami 😂
@nika110818 Ja miluju vanilkove sojove mleko. Mam pred porodem a miminko se mi jeste vypudit nepodarilo. 😀
U sóji bych se primárně vyhýbala jakýmkoli nefermentovaným produktům, které běžný spotřebitel zkonzumuje v dost velkém množství, a ani o tom neví. Jedná se o to sójové maso, také o sójovou mouku, která je obsažená v lecčems jako "bonus", případěn o sójové boby. Naopak tofu, tempeh v pohodě. Na porci k obědu ti stačí kousíček z balení, nesníš toho kila.
Jedna porce fakt nic neudělá. Aby to mělo vliv, muselo by jít opravdu o pravidelnou konzumaci.
@nika110818 to by asi zadne veganky ani vegetatianky nemely zdrave deti ne?🙂 treba v asii je tofu naprosto bezna potravina jako tady maso... soju jim bezne, hlavne tedy tofu 🙂 na zacatku (nekdy v lednu) jsem si nechala udelat odber a analyzu vsech dulezitych hodnot a prala se, jestli radai nemam maso jist - vysledky perfektni, jidelnicek rozhodne menit nemam 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@nika110818
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/soja-neni-v...