Ahoj, předevčírem jsem byla na kontrole, dnes jsem 30. týden těhotná a doktor mi oznámil, že se malý až moc rychle vyvíjí, a že na další kontrole se bude muset zjistit, zda se jeho vývoj posouvá nebo ne. Pokud ne, bude potřeba vyvolat porod, říkal, ať nepočítám s tím, že bych přenášela, že nejpozději, pokud malý bude prospívat tak jak má, budu mít vyvolaný porod v den termínu.
Setkal už se prosím s tím někdo ? Slyším to totiž poprvé tak mě to celkem překvapilo...
Malý má zkontrolované všechny orgány, srdíčko, odezvy mozku a vše je v pořádku. Bylo to u obvodního gynekologa takže kontroloval váhový přírůstek a délku malého a podle toho mi to spočítal. Těhotenskou cukrovku mám právě taky zkontrolovanou a tam mi říkal že bylo vše v pořádku, ani žádné hraniční hodnoty nebo něco takového.
@baambulee takže "na velkém ultrazvuku v nemocnici" vše ok, ale při běžné kontrole u gynekologa velký váhový odhad?
Pokud takle, tak prostě klídek... furt je to jen odhad a váš gynekolog maluje čerta na zeď. Furt ho mohl prostě jen blbě změřit, nebo bude mimčo prostě velký, no. Začít v 30 tt mluvit o vyvolávání porodu jen kvůli velkému odhadu váhy mi přijde krajně divný postup. Kvůli velkému váhovému odhadu nikdo nebude vyvolávat porod dřív, než v nějakém 38 tt a spíš ani to ne.
Navíc mi přijde, že směšuje (/směšujete) dvě věci: funkční vývoj (vyzrávání) orgánů a prostý "objemový růst". To, co měří gynekolog na svém ultrazvuku při běžné kontrole je ten objemový růst - ano, může mít obavu, že roste moc rychle a bude mít problém projít porodními cestami. Ale to není "rychle vyvíjí", ale "rychle roste". Ten vývoj naopak může být bržděn tím, že dítě investuje energii do získávání objemu.
@cilkat moc děkuji za odpověď 🙂 nechci si právě nechat zbytečně vyvolávat porod ale zase chci aby byl malý v pořádku tak mě to zarazilo. Dělala jsem i průzkum na internetu a některé maminky tam psali že pokud má žena ovulaci na začátku cyklu tak se může stát že termín porodu je posunuty o nějaký ten týden. Nicméně mě to uklidnilo tak moc děkuji 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Nejde o velké váhové přírůstky spíš, než vývoj jako takový? Protože počítám, že jde o obvodního gynekoliga a ten obvykle nemá ultrazvuk dost dobrý, aby viděl o moc víc než jak je plod velký a že má vsechny nožičky a bijící srdce.
A máš zkontrolovanou tehotenskou cukrovku?