Ahoj,
jak se správně sterilizují lahve, pokud nechci pořizovat drahý sterilizátor? Prosím o easy-peasy manuál, krok za krokem. Vím, že se buď vyvařuje na plotně cca 15min nebo v mikrovlnce 8 -10min, ale podrobnosti neznám (ani v diskuzích jsem se nedočetla). Na kolik stupnů se má sterilizovat v mikrovlnce?
Ahoj, my vyvařujeme na plotně. Cca 10 min bohatě stačí. Mikrovlnku pro mimi nepoužívám. Ani na ohřev.
Jak máš velké mimčo? Je to třeba?
Já se řídím návodem od výrobce. Používám lahvičky MAM a u těch je napsáno, že v mikrovlnce na plný výkon 1 láhev 3 minuty, 2 láhve 4 minuty... Vyvařuju i na sporáku a to 5 minut a po vypnutí je ještě nechám cca 2-3 minuty v té vodě ležet.
My máme sterilizátor do mikrovlnky od Aventu, koupen zde na bazárku za 300,- v manuálu a na krabici má přímo napsáno, kolik minut při jakém výkonu mikrovlnky sterilizovat. Jednoduché a za pár korun. Nový by stál asi 800,-, přijde mi to zbytečné.
@michnovka Mrněte do bazaru, sterilizátor rozhodně není drahý za 250kč jsem koupila na bazaru od Aventu a ušetřilo mi to spoustu práce a stání u plotny.... Ze začátku mi to přišlo zbytečné a pak jsem si nadávala, že jsem ho nekoupila dřív, protože to člověk akorát naskládá, dá trochu vody a strčí do mikrovlnky a je to. Když jsem vyvařovala, tak jsem to nechávala 5min probublat v hrnci.
My jsme měli lahvičky od Aventu a nesterilizovali jsme je téměř nikdy....vyvařila jsem je na plotně v hrnci jen před prvním použitím a pak jsme jen vymývali a vypláchli před použitím vařící vodou, dudlíky jsme jednou za čas hodili taky vyvařit do hrnce, ale ne po každém použití....syn nikdy neměl žádné problémy, naopak odmalička nebývá téměř nemocný, střevní virozu měl dvakrát v životě (je mu skoro 10) - jednou ji chytil od nás, podruhé ve škole....myslím, že není potřeba to nějak extra řešit, stačí občas normálně nechat chvilku převařit na plotně....stejně tak jsme nikdy nevyvařovali ani nesterilizovali žádné hračky, jen prostě omyli teplou vodou, nebo plyšáky jednou za čas vyprali.... Ona ta imunita potřebuje trochu nějaký trénink a když všechno vyvařujeme a dezinfikujeme, tak je to spíš někdy na škodu....nemluvím samozřejmě třeba o nějakých rizikových nedonošencích apod., tam je asi potřeba větší opatrnost....
@michnovka měli jsme nejdříve parní sterilizátor a hrůza, pak jsem vyvařovala dva roky na plotně a před dvěma lety jsem koupila levný sterilizátor do mikrovlnky a používám doteď je to rychlé - ale pokud mám štěstí a trochu mi zasmrádnou lahvičky (třeba když ji nosím celý den sebou se zbytkem od mléka, bez možnosti vypláchnutí), tak pomůže jedině vzvařit s trochou jedlé sody
sterilizátor do mikrovlnky používám už u druhého dítěte od narození a nikdz jsem neměla problémy 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Sterilizujeme v mikrovlnce na nejvyšší výkon. Je to fakt pohodlný.