Přeočkování v těhotenství. Máte zkušenost?

lucavosickova
12. čer 2024

Dobrý den, maminky jsem ve 36tt. Bylo mi nabídnuto přeočkování kombinovanou vakcínou - žášktr, tetanus, černý kašel.
Máte někdo zkušenost?
Byly jste na přeočkování, půjdete/ nepujdete?
Případně proč ANO/NE.
Já osobně se stále rozmyslím
Miminko jde na první dávku v ukončeném 8 týdnu. Je chráněno hned po první dávce?

lenickakl
12. čer 2024

Byla jsem.

lokesa
12. čer 2024

@lucavosickova Byla jsem, je chráněno až po druhé dávce. Pokud by ses přeci jen bála (ač je toto očkování v jiných státech v těhotenství běžné a je tedy velké množství dat), je fajn naočkovat se alespoň po porodu a před porodem ideálně všechny dospělé, kteří přijdou s nechráněným miminkem do styku. Pro miminko můžete být černý kašel smrtelný, pro kojence je považován za jednu z nejnebezpečnějších nemocí a lítá všude kolem.

lucavosickova
autor
12. čer 2024

@lokesa Dobrý den, takže plně chráněný je až ve 4 měsících? Po druhé očkovací dávce.
Blízká rodina je očkována nejdéle před 4 lety.
Do té doby než bude mít druhou dávku, miminko nebude s nikým v přímém kontaktu ( s žádnými dětmi, cizími lidmi )

dashyyy
13. čer 2024

@lucavosickova moje dítě nebylo chráněno ani po třech dávkách.. to ti nikdo bohužel nezaručí.. nechala bych se dneska očkovat po porodu, ale předtím bych chtěla vědět hodnoty protilátek na ČK

sikkacirek
13. čer 2024

@lucavosickova já jdu za měsíc, to budu 31-32 týden....manžel i rodina jdou taky...mám dvě děti 2 a 4, izolace půl roku nemyslitelná (očkování většinou u dětí nevyjdou v čase, kdy člověk chce) a hlavně s miminem se pořád chodí k nějakým lékařům a tam se dle mého chytí právě všechno :D a nic víc, než se očkovat pro to udělat nemůž, abych eliminovala rizika..ale každý má své důvody proč ano, proč ne...já byla kdysi v těhu i na očkování na covid, ale já jsem přesný opak antivaxera :D, prostě věřím studiím a vědě

lokesa
14. čer 2024

@lucavosickova Plně chráněno je dítě po třetí dávce. Do nějaké míry (procenta nevím) je chráněno po té druhé. Je super, že máte všechny okolo přeočkované! Ochranu můžete zvýšit i očkováním sebe při kojení, jen to není tak efektivní, jako v těhotenství.

lokesa
14. čer 2024

@lokesa Samozřejmě to neznamená, že to dítě nemůže chytit apod., ale to je stejně jako u každého očkování.

andreacantu
16. čer 2024

@lucavosickova ano taky mi nabidli hlavne kvuli cernemu kasli protoze hexa pomuze nejdriv po druhe davce. Byla jsem neduveriva dat ockovani v tehotenstvi. Lekar mi doporucil test na protilatky proti cernemu kasli. Jako samoplatce. Aby videl kolik protilatek mam v krvi. Byla jsem na kombinovanou vakcinu par let pred tehotenstvim takze to vyslo ze jich je moc tedy z me krve byla mala chranena a na preocko jsem nemusela. Ale sla bych. A doporucila bych ten co planuji se pred otehotnenim preockovat at to nemusi resit.

petramana
16. čer 2024

muj syn zacinal s ockovanim az po pul roce zivota, protoze mel hlavicku na jednu stranu a chodila jsem s nim na rehabky..az jsme je ukoncili, teprv jsme mohli zacit s ockovanim, takze na nejaky ockovaci kalendar bych se nespolehala..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru