Preindukce. Máte zkušenos?

hvezdicka09
4. led 2021

Ahoj holky, jsem dnes 41+1, pokud během dvou dnů neporodim, čeká mě ve čtvrtek nástup na preindukci, protože porodní cesty nejsou vůbec připravené. Jsem prvorodicka. Mate některá zkušenosti s preindukci? Většinou jsem narazila na zkušenosti už rovnou s indukci. Hlavička je sestoupla, ale hrdlo úplně uzavřené a Hamilton nebyl možný. Nemáte třeba informace o tom, proč telo na porod se ne a ne připravit? Mam strach i z toho, ze porod nebude postupovat a ze do mě narvou hodně medikace, aby to neublížilo miminku.. uvítám každou pozitivní zkušenost. Dekuji 😊

mamikry
4. led 2021

@hvezdicka09 Nebyla jsem uplne na vyvolani, protoze mi praskla voda sama, ale neotevirala jsem se, tak mi porod popohnali. Rodila jsem od prvnich stahu asi 5 hodin a miminko bylo uplne zdrave. Jeste den pred porodem jsem mela male nahore a cesty uplne zavrene, takze to do dvou dnu jeste muzete stihnout. 😉 Jinak se na popohnani radi tepla koupel, sex nebo sklenicka cerveneho.

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@mamikry dekuji moc, budu doufat ze se to ještě rozjede 🙏

klokanka31
4. led 2021

@hvezdicka09 Zkus přírodní cesty jak porod vyvolat (sex, hodně pohybu, přerovnávat skříně, knihovnu...)

lachtanice86
4. led 2021

Mne udělali Hamiltona a nezabral, tak jsem nastoupila na vyvolání pomocí balónku, zavedli ho kolem 16hodiny, o půlnoci vypadl a otevřená jsem byla jen na 3cm, pak následovalo pichnuti vody, tablety, oxytocin. Trvalo to dlouho, celkem 39,5 hodiny, ale porodila jsem vaginalne, mala ok.
Přírodní cesty jak vyvolat mi nepomahali a vyvolat chteli kvuli moji těhotenské cukrovce a velikosti pánve. Byla jsem prvorodicka

uzivatelkapetra
4. led 2021

Měla jsem to úplně stejně, absolutně nepřipravené cesty. Večer po nástupu mi tam dr nějak pošťourala (ani vlastně nevím jestli to byl hamilton a přes noc jsem vnímala něco málo, nic co by mě pořádně probudilo, jen jsem podvědomě něco vnímala. Ráno v 7 mi dali tabletu, pak se porod rozjel. Kolem 11 jsem zůstala už na sále, porodila jsen o půl osmé večer

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@klokanka31 poslední tyden jsme zkoušeli vše možné a žádná změna 🤷‍♀️

martaskaaa
4. led 2021

Já byla. Zaváděli tedy pomocí nějaké tabletky večer před vyvolanim. Byla jsem otevřená jen na špičku prstu. Zavedli kolem 9 večer a asi v 1 ráno jsem začala mít bolesti, nepravidelne kontrakce. Ráno už jsem byla otevřena dostatečně, aby mohli začít vyvolávat. Asi o půl 10 dali vyvolávací tabletku, po půl hodině jsem šla do sprchy, sestra doporučila nahřívat sprchou břicho a tam mi během chvilky praskla voda a už to jelo. Od vyvolání se syn narodil za 5 hodin.

Důvod vyvolání byl, že jsem byla už po termínu bez známek přicházejícího porodu a nepřipravených porodních cest.
Přejí hodně štěstí 🙂

e7
4. led 2021

Ahoj, v říjnu jsem byla taky na preindukci. Omlouvám se předem za sloh. Zavádí balónek do čípku. Jelikož ho prý mám strašně vzadu tak pro mě to bylo dost bolestivé a pro doktorku dost náročné). Do rána díky bohu zabral a já se otevřela na 1cm a odcházela hlenová zátka. Balónek ale sám nevypadl museli mi ho vyndat. A doktorka udělala rovnou Hamiltona a zavedla tabletku. V 11:15 jsem zaznamenala lehké bolesti po 4 minutách tak mi dali monitor ale tam nic. Chuť k jídlu jsem neměla tak jsem si po obědě dala sprchu. Pořád ze mě šla zátka, bolesti jsem stále cítila. Asi ve 14:00 mi přišli dát opět monitor. Během toho přišla doktorka, já otevřená na 2cm na monitoru stále žádné kontrakce ale doktorka usoudila, že druhou tabletku není třeba, že se už něco nejspíš děje. Na monitoru jsem ležela dvě hodiny protože se jim nelibil😥 byla jsem celá dřevěná. Kolem 16:00 už jsem cítila bolesti po cca 1-1,5 ale stále nic strašného 🤷 najednou že mě něco vycáklo 😂 tak jsem ještě počkala a při další bolesti znova. Tak jsem volala sestřičku a byla to plodovka. Tak honem mě vezli na porodní box. Tam mi doktor sdělil, že plodovka nepraskla úplně tak mi ji protrhl úplně a to následovali kontrakce jako prase (do té doby to bylo hodně slaboučký ale častý) otevřena už na 4cm 😊 v 17:15 přijel přítel prý tam byl chvilku (skoro nic si přes bolest nepamatuju- nestihlo se nic na bolest) kolem 17:45 jsem šla už tlačit byla jsem během chvíle otevřená, proto to asi tak bolelo 😥 po 18:00 když jsem tlačila tak malému padali ozvy na 0 tak se šlo okamžitě na akutního císaře 😭 ale prý kdyby bylo ještě 20minut tak je brouček venku normálně, ale měl pupečník kolem krku a pri tlačení si ho mačkal. Prý mi ho museli tahat z porodních cest protože, už jsem si ho tam dotlačila. Bylo to husté ale rodila bych znovu. Tedy bez toho císaře 🥰

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@martaskaaa dekuji moc 😊

klokanka31
4. led 2021

@hvezdicka09 Jejda tak to mě mrzí... 😯 ale snad se malé umoudří a půjde samo... Taky prý pomáhá chodit do schodů

martaskaaa
4. led 2021

Jinak jsem také byla prvorodička a nešel ani Hamilton. Nepomáhaly ani babské rady 😁 kromě sexu (muž nechtěl) jsem vyzkoušela snad všechno, vypila i červený víno, který nesnáším, umyla okna, uklidila být apod.. chlapečka to nezajímalo no 🤣

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@e7 dekuji za zkušenost, sice to zní děsivě ale hlavně ze to dobre dopadlo. Myslis ze průběh porodu miminko nějak poznamenal? Jestli bylo třeba plactive, jestli byl problem s kojením apod..

klokanka31
4. led 2021

@e7 Tak to klobouk dolů že bys šla rodit znova

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@martaskaaa to znám 🙈🙈

tercasv
4. led 2021

Bohužel nemám pozitivní zkušenost. Já jsem 8 dní po termínu šla na vyvolávání. Poslíčky jsem neměla, zavřená na 100 zápasů, porodní cesty absolutně nepřipravené. Trochu "nařízli" čípek, dali tam nějaké tyčinky. To bylo ve 2 odpoledne, v pondělí. V noci sem tam slabé bolesti, pravidelné. Ve 4 ráno tyčinky vyndali, že jsem se otevřela na 2 prsty. V úterý odpoledne silné bolesti do celého břicha. V úterý večer klystýr, půl noci ve sprše. Ve středu ráno mi píchli plodovou, silně zakalená. Zánět v těle, akutní císař, pak 2 transfuze, antibiotiky. Otevřená jsem byla ze dvou prstů na volně pro 2 prsty. Druhou noc mi dali něco, abych se vyspala. Jinak vše bez tišící medikace. Důvod vyvolání byl dlouho po termínu, žádné známky blížícího se porodu, odhad váhy 3500g a já mám 153 cm, takže by při porodu mohl být problém. Malá se narodila 50 hodin od začátku vyvolávání. Jo a nešly mi napíchnout záda, takže celková anestezie. Přeji hodně štěstí ☘️☘️

martaskaaa
4. led 2021

@e7 Mému také padaly ozvy, tak mi rychle pichli oxytocin, abych se dootevrela a došlo k tlačení. Měl taky šňůru kolem krku, vylítnul sice trochu fialový, ale nic hrozného, hned dostal hezkou barvu.

Jinak mohu říct, že jsem se vyvolání strašně bála, protož jsem četla samé hrůzostrašné věci, jak každý skončil nakonec na císaři. Ale můj porod byl v podstatě bezproblémový a rychlý, zaplaťpánbůh

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@tercasv dekuji moc

martaskaaa
4. led 2021

@tercasv A to bylo vyvolání bez preindukce, jo? 😮

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@martaskaaa no prave, taky čtu samé hrůzostrašné příběhy. Takze moc dekuji za pozitivní zkušenost 😊

misak48
4. led 2021

Mě taky dělali večer předem preindukci, protože jsem byla zavřená natolik, že neměli prostor pro cokoliv jiného. Rodila jsem 39+4, protože jsem diabetik. Večer před vyvoláním mi do čípku zavedli tzv. dilatační tyčinky, které tam nasávají vlhkost a tím zvětšují svůj objem a roztahují čípek. Do rána mi ho roztáhly tak, že pak už šla zavést vyvolávací tabletka. Ta mi cca kolem 12 vyvolala kontrakce, které mě ale neotvírali. V 15:30 mi řekli, že teď den určitě neporodim. V 15:40 mi na monitoru sama od sebe praskla voda a rozjely se kontrakce, které bolely jako prase - byla jsem z 0 na 10 otevřená během hodiny. Malá se narodila v půl 6, přesně dvě hodiny poté co mi řekli, že ten den už to na porod nevypadá...

martaskaaa
4. led 2021

@hvezdicka09 No víte co, 100 vyvolání a 100 různých příběhů 🙂 bohužel nikdo vám předem neřekne, jak to dopadne. Držím palce, pokud to nepřijde samo, ať vyvolání proběhne v klidu. Na jednu stranu si říkám, že to bylo fajn vědět, kdy to bude, ale byl to divný pocit doma se chystat a vědět, že už je to tady a když jsem přijela na příjem a viděla tam na chodbě ty maminky s vozíčkama, velmi smíšené pocity.

martaskaaa
4. led 2021

@misak48 hihi to je teda dobrý 😁👍 mě řekli taky ráno, když jsem volala chlapovi po noční, ať jde v klidu spát, že jako prvorodicka ani dneska nemusím porodit, že třeba až večer. To jsem mu volala asi o půl 9 ráno a v 10.45 mu volala, že už může přijet 🤣 on byl jak praštěný palicí rozespalý, prý nikdy tak rychle vyprávený nebyl. 😁

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@martaskaaa přesně!! Dekuji moc 😊

tercasv
4. led 2021

@martaskaaa nerozumím tomu, ale myslím si, že zavedení těch tyčinek byla ta preindukce🤔aspoň doktorky na kontrole v nemocnici mi řekly, ať si jdu domů pro tašku a vrátím se na preindukce🤔🙂ty tyčinky měly mechanicky roztáhnout čípek, což se nepovedlo.
Je to přesně tak, jak píše @misak48 🙂nejdřív tyčinky a pak tablety. úplně jsem na to zapomněla. Kdyžtak mám napsaný článek na profilu 🙂

darinka84
4. led 2021

@hvezdicka09 a proč je nutné porodit do těch dvou dnů? Na základě čeho tak rozhodli?

sajul
4. led 2021

S preindukcií ti neporadím, ale fyziologické těhotenství trvá až 42t, takze na přenášení máš ještě čas. K těm babskym radám, zkus si promluvit s miminkem, to ono dává impuls k porodu 😉

lysecek
4. led 2021

Ja byla na vyvolani dvakrat, poprve to bolelo hodne a taky jsem skoro hned dostala epidural. Porod to byl jinak fajn, lepsi je rodit bez vyvolani a bez zasahu, ale taky zadne trauma. Treti porod opet vyvolavany a az na to vyvolani bez zasahu, kde ano, bolelo to vic nez porod prirozeny, ale ne o moc, dalo se to uplne v pohode vydrzet a nic na bolest jsem nepotrebovala. Myslim, ze je dulezite (at uz pro rozbehnuti porodu samovolne, nebo aspon hladsi prubeh porodu vyvolaneho) byt v pohode, nebat se. Neviset na nejake predstave, jak porod musi byt takovy a takovy. Chceme zive zdrave dite. Jestli pujde cisarem nebo spontanne je v zasade jedno. Nestresuj se, ze musi porod zacit sam. Vyvolani neni zadna katastrofa. Ale vim, ze je to tezke, taky jsem pred ctvrtrokem zkousela kdeco a chtela vypit ten udajne zarucene fungujici koktejl s ricinovym olejem :D.

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@darinka84 protože v porodnici kde budu rodit přistupují k vyvolani 10. den od stanoveného termínu porodu. Asi na to mají nějaký svůj vnitřní předpis, to nevím, ale v tomto doktorum verim.

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@sajul zkusím, dekuji 😊

hvezdicka09
autor
4. led 2021

@lysecek dekuji za povzbuzení 😊

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru