Preeklampsie ve 37+1. Není to divné, že mě nehospitalizovali?

kejcvil
26. lis 2019

Ahoj jdu na vás s dotazem . Dnes jsem 37+1 , celé těhotenství bez problémů, váhový přírůstek každý měsíc kolem těch 3kg což mi doktor říkal že je to tak ideální . Naposledy když jsem byla 4.11 na kontrole bylo ještě vše v pořádku i tlak, moč, krev , vše v pořádku. Dnes ve 37+1 jsem byla opět na plánované prohlídce, poprvé mi dělali monitor ten je prý v pořádku jen že byl jeden pohyb vedle druhého, ale za 3tydny mám váhový přírůstek 9kg což je strašně moc, bílkovinu v moči, občas mi hodně natékaji nohy a v obličeji jsem dost nateklá nonstop. A mám zvýšený tlak. Napsal mi na to jen prášky na tlak a magnesium. Když jsem se ptala jestli je ta preeklampsie vážná řekl mi že zatím ne, ale že teď budu chodit na častější kontroly, ale objednal me zase až za tyden a prý má preeklampsii hodně prvorodiček . Když jsem přišla domů začla jsem si o tom procitat a vůbec mi to nepřijde jako žádná banalita , pročítala jsem si i různé diskuse a snad všichni psali, že kdyz jim zjistili preeklampsii ,tak byli okamžitě hospitalizované do Nemocnice, ale mně nic o nemocnici neříkal jen mi napsal ty prášky a poslal domů. Není to divne? Je tu někdo kdo měl preeklamspii a přesto vás neposlali hned do Nemocnice? A tak celkově napište mi prosim vaše zkušenosti s preeklamspii.

klea81
26. lis 2019

Ne, není to banalita. Kámoška skončila ve 32 tt na ARU, protože její doktorka to měla na háku 😤Takže pokud se ti pritiži nečekej na kontrolu a jed do porodnice a nenech se odbit.

petulejan
26. lis 2019

Já měla taky náznaky,bílkovinu v moči,vysoký tlak,natekle nohy.... I přesto jsem nemusela zůstat v nemocnici,poslali mě domů a musela jsem si měřit tlak. Během dne bylo zas vše v pořádku. Tak se neplas a skus si měřit tlak.

kejcvil
autor
26. lis 2019

@klea81 a ji se udělalo zle? Mně právě nic není, vůbec jsem nečekala že mi něco takového zjistí.

klea81
26. lis 2019

@kejcvil bylo jí zle měsíc v kuse, oteklá byla od hlavy k patě. Šla rovnou na sál a manželovi řekli, že netuší jestli přežije ona, natož dítě 😔Zvládly to obě, ale kdyby tam neměla známou PA, která si vydupala její příjem, tak asi smůla.

klea81
26. lis 2019

Nechci strašit, ale lepší kontrolovat častěji. Přijde mi blbost, že má preklamsii kde kdo. Vím o jedné. Já neměla ani otoky nohou, natož v obličeji..

kejcvil
autor
26. lis 2019

@klea81 ja už jsem to dneska řekla asi 20zenskym co už mají děti a ani jedna vůbec netušila že něco takovýho vůbec existuje.

adel2507
26. lis 2019

@kejcvil Možná trošku uklidním..Já jsem v prvním těhotenství také měla preeklampsii. Měla jsem pořád vyšší tlak a hodně nateklé nohy, ale jinak mi bylo dobře. Nic zvláštního jsem na sobě nepociťovala. Doktorka mě častěji kontrolovala a musela jsem si měřit tlak i doma. Až na poslední prohlídce mi tlak vyskočil hodně vysoko, tak mě poslala na kontrolu přímo do porodnice a tam mi řekli, že je nutné s takovým tlakem vyvolat porod. K tomu ale nedošlo, protože mi mezi tím praskla voda.🙂 Po porodu mě akorát víc hlídala, brala jsem prášky na tlak a pichala si heparinové injekce.
Držím palce, ať je všechno v pořádku!🍀

kejcvil
autor
26. lis 2019

@adel2507 a měla jste bílkovinu v moči? Mně našli i bílkovinu . Doufala jsem teda že to aspoň s porodem odejde, ale asi ne 😰

adel2507
26. lis 2019

@kejcvil Ke konci už se tam objevovala i bílkovina, ale je to už tři roky, takže hodnotu si nepamatuju. Kontrolovali mi moč ještě při propouštění z porodnice, byla tam pořád, a tak mi ještě na doma předepsali ty injekce. Zároveň mi doporučili vyšetření na hematologii, kde mi pak zjistili Leidenskou mutaci.

lpch
27. lis 2019

Ja jsem resila preeklampsii u druheho tehotenstvi, cca od 35. nebo 36. tt. Brala jsem dopegyt a magnesko. Hospitalizovana jsem nebyla, ale mela jsem caste kontroly v ambulanci pro rizikove tehotenstvi v porodnici. Zaroven jsem mela durazny pokyn prijet do nemocnice kdykoliv, kdy me zacne bolet hlava nebo se motat anebo kdyby se mi udelalo nevolno od zaludku. Presne tento stav (silna bolest hlavy) se objevila rano pred posledni kontrolou. Doma jsem si vzala dva leky na tlak a presto neklesnul, takze se rozhodlo pro vyvolani porodu. Ja i syn jsme oba v poradku

nazka
27. lis 2019

@kejcvil mně se objevila preeklampsie 37+0 a okamžitě cs. Ale je pravda, že moje tělo si řeklo samo a praskla mi voda. Kolik máš tlak??
Všichni říkali, že nejhorší je bílkovina v moči, že je to známka toho, že už ledviny nefungují správně.
Dite máš donosene, jela bych do porodnice asi. Na druhou stranu, takhle poslali kamarádku taky domu a vše bylo ok.
Chci jen říct, že ve středu jsem preeklampsii neměla, byla jsem na gynde a vše ok (krom teda vysokého tlaku na který jsem brala prášky a mírných otoku) a v neděli jsem měla už bílkovinu a tlak 180/120,ktery nešel srazit. Držím palce.

nazka
27. lis 2019

@kejcvil bacha třeba na bolest hlavy, to je už příznak když fakt na nic necekat

theuska29
27. lis 2019

Já mám měsíc po porodu. Maličký šel skrze vyvolání ve 37+5 kvůli preeklampsii. Do cca 8 měsíce mi nebylo vůbec nic. Poté šla rychle váha nahoru (celkem 25 kilo), oteklé nohy a tlak 140. Byla jsem hospitalizována na 3 dny. Poté propuštěna s tím, že ještě zvládnu vydržet, aby se malý "dopekl“. Po týdnu oteklé i ruce a krk, tlak 160, špatné výsledky krve a moči. Z poradny jsem šla rovnou do porodnice na vyvolání. A není to konečná, po šestinedělí budu léčit následky preeklampsie (játra, ledviny).
Není to banalita, ale dost vážná věc...

kejcvil
autor
27. lis 2019

@nazka já jsem si dneska ráno hned pro klid duše volala na pohotovost, jestli by nebylo prece jen lepší kdyby mě hospitalizovali a řekl mi přímo pan doktor kterej u nás v Nemocnici rodí , že můj pan doktor jistě ví co dělá a že když tam ta bílkovina teprve začíná že to na hospitalizaci není, že si mám dojít normálně zase na plánovanou kontrolu a hlavně být v Klidu. Tlak jsem si měřila naposledy asi před 2hodinama a měla jsem 139/98 . Beru ode dneška taky dopegyt

alcar
27. lis 2019

@kejcvil pokud bys mela tlak vyssi jak 160/110 (at uz vrchni nebo spodni...proste bud ten nebo ten vyssi, nez tato hodnota), tak okamzite do nemocnice! To uz by bylo k hospitalizaci.

kejcvil
autor
27. lis 2019

Teď jsem se měřila znovu . Mám 134/91 tep 57. Mně taky doteď nebylo vůbec nic , měla jsem ukázkové těhotenství, přibírala jsem max. 3kg měsíčně, nikdy se nestalo že bych přibrala víc. 4.11 jsem byla na kontrole a ještě vše super a včera už vše špatně. Během posledních pár dnů jsem začala docela dost otékat a za ty 3 tydny (od 3.11 do 26.11) jsem přibrala 9kg. Plus ta bílkovina v moči.

nazka
27. lis 2019

@kejcvil tlak máš dobrý. Rikali mi, že je hlavně blbý ten spodní. Kdyby ti to lezli nad 100,tak jdi k dr. Hlavně se zkus nenervovat, dopegyt udělá svoje. Já tehdy brala už.maximalni dávku, tak mne už pomoct nemohl 😁
Jinak teď jsem znovu těhotná a dr mi řekl, že preeklampsii budu mít znovu a ať se modlím, aby nebyla ve 30.tt.. Tak mi dali preventivně anopyrin, a zatím se držím. To abys věděla, že v tom nejsi sama 😊

kejcvil
autor
4. pro 2019

@nazka tak to nakonec dopadlo hospitalizaci, malýho mi vyvolávali, v sobotu jsem porodila chlapečka 3150g 50cm. Oba jsme byli v pořádku a už jsme doma 🙂🙂

katka22688
4. pro 2019

@kejcvil nechci nijak strašiť no u moji MUDr zanedbali odbery a celkovo vše co se má dělat v 3.trimestru a nedopadlo nám to vůbec dobře, z odstupom času vím že to byla preklampsie a help syndróm... Držím palce a raději 100 krát ísť na pohotovosť než by pozdě.

adel2507
4. pro 2019

@kejcvil Moc gratuluju a přeju hodně zdravíčka vám oběma!🍀

nazka
4. pro 2019

@kejcvil skvělá zpráva, gratuluji 😊

kejcvil
autor
4. pro 2019

@katka22688 No mně můj doktor řekl že to není vážný zatím, ale potřebovala jsem napsat jiný prášky na tlak tak jsem musela v pátek k jiný Mudr. Protože můj doktor zrovna nebyl v ordinaci . Paní doktorka mě prohlédla a okamžitě odeslala do rizikové poradny do nemocnice. Natočili mi monitor a řekli že si mě.nechaji na pozorování během víkendu budu sbírat moč atd. A v pondělí bych pak.podle výsledků mohla domů. Do večera se preeklamp. Potvrdila dle testů i zhorsila ,zavedly mi do čípku tři tyčinky a začalo se připravovat na vyvolávání porodu. V sobotu odpoledne zavedli tabletu na zkrácení čípku v 9 mi odešla zátka začala odtékat plodová voda , do hodiny jsem byla otevřená na 1cm dál se nějakou dobu nic nedělo. Když jsem byla otevřená na 2cm šli mi dát klistyr a pak se vše semlelo tak rychle ze do hodiny byl malý na světě. 🙂 Porodila jsem ve 37+1tt ve 0:45 zdravyho chlapecka.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru