Porodní plán. Mám si jej i přesto sepsat?

widowblack
23. led 2020

Maličký dotaz - mám si sepsat porodní plán , když mám jen cca 3 přání ? A to když mi budou zavádět kanilu tak že jí chci do předloktí ( ne do ohybu ruky ) , když by to šlo bez léků a nástřihu ( když by to nešlo tak se bránit nebudu, ale o tom mě asi informujou že je potřeba to a to udělat ) , a že pokud bude možno chci nechat dotepat pupečník . Vím že je to asi už všude normální ale má smysl to psát a nebo to jen říct u příjmu a oni si udělají poznámky ????

kiki1912
23. led 2020

@widowblack já si teda porodní plán stáhla ze stránek porodnice kde chci rodit a některý porodnice mají svý postupy. Jako že pro ně není samozřejmostí dotepat pupečník apod

zikisek
23. led 2020

já bych to raději sepsala...co je psáno, to je dáno...rozhodně na škodu to nebude

pipi_puncocha
23. led 2020

A budeš sebou mít partnera nebo jiný doprovod? Já jsem měla manžela, který byl informovaný a na všem jsme se domluvili s porodní asistentkou, když to bylo aktuální a bylo to úplně v pohodě. Vycházím z toho, že tam rodí více žen najednou, směna se může změnit, tak mi připadá jednodušší v momentě kdy mi jdou např. píchnout kanylu říct tomu konkrétnímu člověku jak si to přeju.

astyna88
23. led 2020

Koukni na stanovy porodnice. Treba maji svuj vlastni tiskopis na plany. Ale rozhodne to aspon nekam napis.

widowblack
autor
23. led 2020

@pipi_puncocha budu mít sebou manžela ale to je takovej plašan a hlavně jak ho znám tak aby byl schopnej vůbec mluvit 🤣

widowblack
autor
23. led 2020

Hmmm vidíte to mě nenapadlo že by se mohla měnit směna 🙈 😂 a že když to řeknu jendé tak to nebude vědet druhá 👍 jinak u nás teda vzor na porodní plán není 😏 pokud někdo máte tip na jednoduchy vzor budu ráda za odkaz jinak zkusim hledat ....

krupka3
23. led 2020

Teda 3 přání, to nejsi moc náročná - já jich měla asi 30, a nic z toho nebyly nijak extravagantní věci - něco jako aby bylo přítmí, aby mě nerušili víc než je třeba, že si nepřeji žádná VV ani utz, jen dopplery, že chci rodit v libovolné pozici, mít zajištěný volný pohyb, 2hod nerušený bonding, po porodu aby nikdo bez upozornění s ohledem na miminko nerozsvěcoval světlo, žádnou kanylu preventivně do ruky, nechat dotepat pupečník, netahat za placentu, zákaz Kristellerovy exprese, žádný nástřih - že preferuji případné samovolné poranění (žádné nebylo), a to jsou jen věci, na které jsem si narychlo vzpomněla... Jo a pak že když bude vše ok, budeme odcházet ambulantně, v opačném případě máme zájem o nadstandard, pak jsem tam měla celou řadu věcí pro případ sekce (typ anestezie v případě možnosti volby, bonding se mnou nebo s manželem, a aby dítě nikdo mně ani manželovi nebral, pokud nebude v ohrožení života,..). Stejně tak jsem tam měla povídání o tom, že zdravotníky plně respektuji a prosím je, aby respektovali i oni mě. V drtivé většině to klaplo, až na neskutečně protivnou PA, která přišla po výměně směny, a ta už nerespektovala prakticky nic. Ale první PA i oba lékaři byli velmi vstřícní a tolerantní. (Vyškov, 12/2017)

zikisek
23. led 2020

@widowblack já bych mrkla na porodnici kde chceš rodit..moje porodnice ho má na webovkách, třeba se ti tam ještě něco zalíbí a ze tří věcí budou třeba 4 nebo 6... 🙂 já osobně tomu hodlám věnovat vážně dost času a u tří přání nebudu :D asi mě budou nesnášet, ale vím minimálně o 15ti jen tak zběžně, co ti rychle dokážu vyjmenovat :D

gruyerre
23. led 2020

@widowblack já bych to určitě radši zapsala. Vymění se směna, ty to zapomeneš říct jednomu člověku, ani se nenaděješ a budeš preventivně nastřižená až k pupíku.

widowblack
autor
23. led 2020

@krupka3
@zikisek tak já budu rodit v Jihlavě a tam je spousta věcí normálních oproti jiným porodnicím ... proto mám jen tři kousky přání 😉 o naší porodnici sem toho už načetla xy . A navíc když si věu že u prvniho porodu v roce 2008 sem měla plán jak zvon a ? Nakonec to byla akutní sekce 🤣

drep
23. led 2020

Já si dovolím jednu úplně nemístnou poznámku k té kanyle. Jsem anesteziolog a intenzivista, kanyl jsem se napíchala a napoužívala opravdu hojně a ta v ohybu předloktí je úplně naprd, z mnoha důvodů. Na té konkrétní ruce je to úplně nejposlednější místo, kam píchnout, jinak řečeno si tu ruku pro případnou další kanylaci zničíš. V tom smyslu, že když jich bude potřeba víc než jedna, tak už musíš jít na druhou ruku. Žilní řečiště je souvislá spleť, čili kdybych k té v lokti píchla ještě jednu na hřbet, tak je obrovské riziko, že to tou loketní horní bude zase vytékat ven. Navíc bývá velmi závislá na poloze, stačí pokrčit ruku a už nemusí fungovat, nejčastěji se dislokuje, prostě samé nevýhody. Když nechávám kanylovat sama sebe, tak jedině hřbet.

krupka3
23. led 2020

@widowblack Já jsem naštěstí ve Vyškově taky měla štěstí na to, že většina věcí pro ně byla samozřejmostí, ale jelikož jsem měla dojezdovou vzdálenost přes hodinu, plán jsem si udělala důkladný, kdybych náhodou musela jet rodit za roh do fakultky...

widowblack
autor
23. led 2020

@drep tak hřbet ruky bych brala klído pido - prostě nechci to do toho ohybu .... ale jak říkám asi by to bylo o domluvě ... je fakt že já mam luxusní žíly a vím že když sem kdysi ležela ve špitále kvůli léčbě zánětu ledvin tak sem to měli píchnutý fakt mezi zápěstím a loktem což bylo super 🙂

widowblack
autor
23. led 2020

Tak sem si našla nějaky rozsáhlý vzor , ten sem těžce upravila a jdu si ho vytisknout . tak snad to bude v pohodě a nebudou na mě pak v porodnici koukat jak na blázna:D že to co je pro ně normální já mám napsáno 🙂 děkuji za rady 🙂

malytlustyhroch
23. led 2020

Po zkusenostech s druhym porodem si priste pripravim porodni plan na tri stranky a vsechny ty samozrejme veci tam napisu... prehanim, nechtela bych mit plan moc dlouhy, aby ho vubec nekdo cetl, maji toho zdravotnici hodne, ale neco tam pridam. Podle popisu na strankach i podle povesti slo o hodne frendly porodnici, mela jsem s nimi i skvelou zkusenost z prvniho porodu, tak jsem si rekla, ze tam ty "samozrejme" veci nebudu psat, chyba. To ze neco delali u prvniho porodu sami od sebe neznamenalo, ze to o tri roky pozdeji zopakuje jina smena stejne. A ja teda ani u jednoho porodu tak hodinu pred a pul hodiny po nebyla schopna zadnych dlouhych diskusi. Nestalo se nic "zavažneho" ale nas*ana jsem byla strasne. Dlouhe minuty cekani, kdy mimino rvalo a oni ho merili a utirali... pozdeji, ze sestricka dite oblece, (pokud ho nechce oblikat tatinek) tak z oblekani se vyklubalo 40 minut (!), po kterych mi prinesli dite nejen oblecene, ale i vykoupane v nejakem vonavem sajrajtu. Nekdo by to bral mozna jako skvelou sluzbu na vic, ale me to prislo absurdni a neprirozene, tim spis, ze u prvniho zadne takove veci nedelali a to presto, ze se narodil v horsi kondici nez druhy. S takhle dlouhym odloucenim bez zdravotni indikace bych nikdy nesouhlasila. V tom aifru z porodu bych na ne nejradsi kricela, kdyby me to manzel nerozmluvil. A par dalsich perlicek spis uz usmevnych, jako ze jsem nepoznala, ze uz fakt rodim a nikdo mi to nerek, takze malej uz byl prakticky venku a ja furt cekala, jestli se teda otevru na 10 nebo neotevru a bude z toho cisar, jenze to uz jsem nebyla schopna vubec mluvit, takze jsem proste byla zavisla na tom, co mi kdo rekne sam od sebe. Ale lepsi komunikaci clovek asi planem nezajisti, chapu ze toho maj zdravotnici dost, ale takhle holt pridelavaj praci sobe i rodickam. Kazdopadne mi zpetne prijde lepsi dopredu pisemne klidne a zdvorile vyjadrit i ta "samozrejma" prani, ktera porodnice tvrdi, ze bere automaticky (u nas to nekoupani), nez to pak muset resit za fyzicke nepohody a hormonalni boure. Treba dotepat pupecnik, jak si psala, myslim vubec neni samozrejmost.

A pozor nektere porodnice neuznavaji porodni plan, ktery pred tim nebyl konzultovan a podepsan jejich lekarem.

lovemusicsun
23. led 2020

@krupka3 Ahoj, nechci nejak snizovat porodni plany nebo zpochybnovat co je pro rodicku dulezite a co ne, ale kdyz tam napises 30 ruznych veci, cte to nekdo? A hlavne ridi se tim nakonec? Skoro mi prijde, ze bys to musela napsat v bodech a vyvesit na sale na nastenku, aby si to PA pamatovala. Osobne mi prijde jednodussi zamerit se na 3 pro me nejdulezitejsi veci a ty zduraznit, nez tam psat o tom, ze nechci svetlo v mistnosti.
Jinak ja jsem plan nemela, kdyz jsem prijela do porodnice, tak se me doktorka ptala jestli mam nejake specialni prani, tak jsem jen rekla, ze chci nechat dotepat pupecnik a radsi bych rodila bez nastrihu, ale budu respektovat pokud ho bude nutne provest. Oboji se mi splnilo, mela jsem porod hezky a rada na nej vzpominam. Za par tydnu rodim znovu a doufam, ze to bude podobne.

widowblack
autor
23. led 2020

@malytlustyhroch páni .... tak už sem něco stáhla z netu - upravila a dopsala a vytuskla tak aspoň nějaké minimum s sebou budu mít . Jsem ráds že jsem se tu zeptala a vlastně mi tím došlo pár věcí

krupka3
23. led 2020

@lovemusicsun Urcite to neni zbytecne 🙂 Ja tam byla predem a vse jsem to prokonzultovala, a kdyz jsem zavolala, ze prijedeme, PA to mela poctive prostudovane - to uz je o tom, jakou porodnici si clovek vybere. A zrovna pritmi v mistnosti pro me bylo velmi dulezite, protoze porod je velmi intimni zalezitost a pri sexu taky nepotrebuji plne svetlo a 10lidi, kteri stoji vedle me a radi, jak to mam delat 🙂

mmichaella
23. led 2020

Odkaz na jeden clanek skveleho lekare... http://m.bartak-alexandr.webnode.cz/news/porodn...
K zamysleni pro vsechny ty 30 bodove porodni plany. 3 body mne osobne prijdou cajk, ale aby porodnik ztracel cas na esejema tehuli... A ze jich za den odrodi hromadu...

widowblack
autor
23. led 2020

@mmichaella dobrej článek - mám podobný názor jako lékař . Tak doufám že můj porodní plán s přáním o tom že místo klystyru chci YAL roztok ( který nám vlastní) , to s kanylou , a že chci měnit a střídat polohy u tlačení ( ale že se velice nechám ráda poradit) , pak tedy že dotepat pupečník s tím že šmikne partner ( pokud bude zdravotni stav miminka ok) , a pokud budu muset na sál na císar že chci být v epidurálu a buď mě či muži dát pak prďolu na hruď ( opět pokud to bude možné ohledbě zdravotního stavu 😉) snažía jsem se to fak udělat úplně mini s tóm že je tam jdou věci co se naše porodnice dušuje že he zo u nich běžný postup 😉

mmichaella
23. led 2020

@widowblack To si prave myslim, ze je uplne v pohode a rozumne. Nekdy mi prijde, ze ty zenske maji pocit, ze jedou na placeny lecebny pobyt do lazni a ne rodit ( sice jsem ted hrdinka, ale za par mesicu me to ceka taky a jasne, ze bych mohla mit i 30 stranek o tom, jak bych si to prala, ale fakt nechci nas-at nekoho jeste driv, nez me uvidi🙂) )

zmatena_prvomatka
23. led 2020

Ja jsem asi divna, ale jela jsem do porodnice s jedinym planem, a to porodit 😂 pri prijmu, kdyz se me ptali na nejaky specialni prani, tak jsem jen rekla, ze bych rada kdyby me nechali o vsem rozhodnout samotnou, pokud nepujde o zivot, a ze kdyby to slo, rodila bych radsi bez nastrihu.
Opravdu se mnou vsechno konzultovali. Kdyz chteli vypustit malymu vodu, mne se do toho moc nechtelo, tak jsme tomu dali cas jeste hodinu a nebyl problem. K nastrihu nakonec doslo, ale poprosila jsem jestli mi to umrtvi, kdyz budou videt, ze to bez toho nepujde, a opet nebyl problem. Dvouhodinovej bonding po porodu byl samozrejmost, ale zase ja i mimino jsme byli v kondici, tak nebyl duvod proc ne.
Vzdycky je to o komunikaci!
Mozna je personal radsi, kdyz se to s nimi probere osobne, nez sepisovat nejaky litanie.
Takze tri prani jsou podle me tak akorat 😉

widowblack
autor
23. led 2020

@zmatena_prvomatka presně tak , jako já chci jak říkáš hlavně porodit , na to co mám v "plánu" se nejprv zeptám zda to maj jako automatiku a pokud jo tsk jim ani papir dávat nebudu 😉 pokud bych byla mimo tak předtím proškolím chlapa a pokud bude v prdeli tak jim dá jen papír a bude ... ono to nějak dopadne

lenatko91
23. led 2020

Já jsem měla. Od PA co vedla předporodní kurz jsem dostala vzor, člověk si pak může všechno promyslet a třeba objeví ještě něco, co chce/nechce. PA u porodu si to pak přečetla předem a vše dodržela. Taky jsem nechtěla nic světoborného. Až budu rodit podruhé, rozhodně si plán zas vezmu.

zdravuska1989
24. led 2020

Já nad tím taky přemýšlela, napřed jsem si říkala že se na to vykaslu, že podle netu to porodnice stejně takhle dělá, ale po přečtení různých názoru sem si ho stejně napsala, jak někdo psal, ne všichni to dělají stejně, může se vyměnit směna atd.... Raději budu za ,, exota " že ho mám, než pak litovat 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru