Maminky, porod mě čeká za dva měsíce a něco a už bych si chtěla sepsat porodní plán, jenže furt běhám kolem staršího synka, tak to mám takové kostrbaté. Byla byste něktérá tak hodná a hodila sem svůj porodní plán? Děkuji
Děkuji. Celý psaný by byl taky fajn 😉
Mám ho ve svém blogu jako článek - https://www.modrykonik.cz/blog/katyxq/article/porodni-plan-do-vyskova-zatim-betaverz-qr3m5z/
@katyxq děkuji!
@veronikajanova Poslala jsem do IP 😉.
@veronikajanova Taktéž jsem poslala do IP.
V jake porodnici jste takove plany uplatnily, jak to dodrzeli a jak se k vam chovali?
@comadreja Já jsem ho předkládala u Milosrdných bratří (Brno). Neměli s ním nejmenší problém, když ho porodní asistentka procházela, řekla, že tam nemám nic neobvyklého. U porodu jsem měla i dulu a s tou také problém neměli. Nejsem si vědomá ničeho, co by udělali proti porodnímu plánu.
@comadreja založte si prosím vlastní diskuzi.
Aha,pardon, já myslela, že se to odvíjí od názvu diskuze 🙂
@suzanna123 Děkuji za tento odkaz 🙂
Ano, při příjezdu, když jsem byla na monitoru a sepisovali se mnou vše potřebné. Nám řekli vše potřebné při prohlídce + jsem si to ověřila u duly, že to tak opravdu je.
@katyxq článek se mi nepovedlo najít, je to ještě aktuální? 🙂
Tento porodní plán předkládám jako svá dříve vyslovené přání ve smyslu zákona o zdravotních službách.
PORODNÍ SÁL
- přeji si rodit na nadstandardním pokoji (s vanou), pokud bude dostupný
- přeji si jíst a pít dle svých potřeb
- nepřeji si holení (zarůstají mi pak chloupky a je to velmi nepříjemné, zanicují se) a ani klystýr
- přeji si být co nejméně rušena, co nejmenší počet přítomného personálu či studentů, ráda bych u sebe měla pouze svoji externí porodní asistentku a svého manžela
- na základě doporučení WHO a Cochrane reviews si nepřeji vaginální, ultrazvukové ani CTG vyšetření, preferují sledování srdeční akce miminka poslechem (stetoskopem, přenosným Dopplerovým přístrojem)
- nepřeji si porod vyvolávat či urychlovat a ovlivňovat pomocí jakýchkoliv zákroků či medikace (např. pomocí uterotonik, smasmolytik, epidurální analgezie, protržení vaku blan, přidržení děložního fundu), i kdyby druhá a třetí doba porodní trvaly déle než hodinu
- chci se během první i druhé doby porodní svobodně pohybovat a vybírat si polohu, nechci být nucena ani vybízena k použití porodnického křesla
- odmítám řízené tlačení, chci tlačit spontánně podle potřeby sebe a miminka
- nepřeji si provedení nástřihu hráze, masírovala jsem ji
- přeji si samovolný porod placenty, nechci podat oxytocin ani ergometrin
- ráda bych si miminko při narození chytila sama
- pupečník miminka si přeji nechat úplně dotepat
- ihned po porodu chci miminko položit na mé tělo a to kůži na kůži a nechat ho jeho vlastním tempem dospět k samopřisátí, případné ošetření miminka si přeji provést na mém těle, pro miminko máme vlastní plenky i deku k přikrytí při bondingu
- vážení miminka si přeji provést nejdříve po 2 h od jeho narození, měření odložit na ještě později
- miminko nechci koupat, nanejvýš jen jemně otřít
- nepřeji si injekční podání vitamínu K miminku, chci použít kapky
- nechci nechat miminku vykapat spojivkový vak (neboli prevenci infekce kapavkou, tuto chorobu nemám)
- nepřeji si miminko kamkoliv odnášet, jedině po mém souhlasu a nebudu-li schopná komunikace, tak po souhlasu manžela, který miminko doprovodí, co nejdříve se miminko vrátí ke mně
- v případě císařského řezu si přeji provedení bondingu (i v plné narkóze, pomoci držet miminko na mém těle může také manžel), poté chci, aby se o miminko staral manžel a byl mi s miminkem umožněn co nejdřívější nepřerušovaný kontakt na pokoji
ODDĚLENÍ ŠESTINEDĚLÍ / NOVOROZENECKÉ
- přeji si co nejdřívější odchod z porodnice domů, bude-li nutné setrvat déle, pak preferuji nadstadardní pokoj a ochod domů, jakmile k tomu bude zdravotní stav můj a miminka adekvátní
- chci nepřerušovaný kontakt s miminkem, nepřeji si miminko kamkoliv odnášet, pokud to bude nutné, tak jedině po mém souhlasu a v mém doprovodu či doprovodu manžela, nebudu-li schopná komunikace, tak po souhlasu manžela, který miminko doprovodí
- miminko si nepřeji koupat, až budeme chtít, vykoupeme si ho s manželem sami
- nepřeji si miminko dokrmovat, jedině až po mém souhlasu a nebudu-li schopná komunikace, tak po souhlasu manžela, přeji si pak dokrm provádět pomocí suplementoru (cévkou po prsu), pokud nebude možné miminko přiložit, pak ho dokrmovat ne z láhve, ale alternativní metodou (preferuji kádinku či pohárek)
- nepřeji si odstřihnutí pupečního pahýlu, preferuji jeho samovolné odpadnutí
@katyxq diky, budu rodit ve vyškově, tak by mě i zajímalo, jak ti vyšli vstříc 🙂
@luciasek87 ve všem 🙂
Rodila jsem 2 x a nikdy jsem žádný porodní plán neměla. Tak nevím, jestli jsou to teĎ nějaké novinky. Je to tdy už 10 let 🙂 .
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Mě se líbí tento obrázkový, ale budu sepisovat ještě nějaký do wordu 😉