Ahoj.
Dnes mi volala porodní asistentka, že by se se mnou chtěla sejít a že mě bude vlastně tak nějak provázet, jestli jsem to dobře pochopila. To tak běžně chodí že si mě v poradně vybere a pak mě osloví? A jak to vlastně bude probíhat, budu jí něco platit, bude docházet ke mě domů? Jak to v dnešní době je? Jsem v tomhle směru pole neorané🙂 tak bych ráda věděla co mohu čekat🙂
@nellilie také zírám, je to obrácený postup, nikdy jsem nezažila, že by se obracela sama porodní asistentka /respektive těch soukromých moc není. Spíš se jedná o dulu, ne? A že by některá změnila strategii, aby se uživila? Jistě, že se za tyto služby platí a vždy si každá maminka svoji dulu pečlivě vybírá, aby si vzájemně vyhovovaly. Přijde mi podezřelé, kde na tebe dotyčná získala kontakt, osobní informace přece lékař nesmí sdělovat, už i to, že jsi těhotná. To je hlavní bod který bych si prověřila. Jinak mít dulu u porodu je dobré, psychicky tě podpoří, pohlídá tvé požadavky, pokud máš porodní plán, je k ruce.
@nellilie Tak treba to tak u vas chodi.Me to taky prijde zvlastni.Ale treba ji lekar posila na edukaci tehotnych prvorodicek,co ja vim?Nekdy ma porodni asistentka nejakou peci nasmlouvanou i se zdravotni pojistovnou a pak se nic neplati.Ale je to dost tezke od te pojistovny vymamit,nechce to tem asistentkam davat,takze se vetsinou plati.
Ja bych se s ni sesla a videla bych,co vlastne mi nabidne.
@nellilie aha, takže ona to zřejmě má jako vedlejsak, a vyhmátla si tě v poradně. Záleží na kolika schůzkách se domluvíte, předpokládám, že by měla být s tebou u porodu. Mě dula stála 5 tisíc - porod a dvě schůzky předem. Některé porodnice mohou mít nasmlouvané externí soukromé PA, ale tech je dost málo, např Vyškov u Brna. Hlavní rozdíl mezi dulou a pa je že dula nesmí do porodu zasahovat , ala PA může vést celý porod sama. Takže zjisti, jakou roli tato sestra skutečně hraje.
@melodygirl
@melis7 Nu představila se mi jako porodní asistentka. Hned jsem se jukla na google, je tam uvedená, má tam dvě kladné recenze. Myslím že se zeptám aj doktorky jak to tady funguje🙂 Ale dula to podle všeho není. Ale podle všeho to asi bude nějak domluvené s dr když znala i můj ročník, no určitě se s ní sejdu a proklepnu. Jsem ráda že teď vím, že to není obvyklé🙂
@nellilie když jsem čekala holky, tak ve zlínském kraji fungovaly PA na návštěvy po porodu, plus jedna návštěva před porodem. proplácela to pojišťovna. Buď žádanku napsal gynekolog (i když někteří tomu nebyli moc naklonění), nebo to napsali v porodnici. V porodnici se přímo ptali, zda máme domluvenou PA, případně tam měli seznam PA, kterým jsme mohli zavolat. Napadá mě, jestli to není podobné, že třeba doktorka s nějakou PA takhle spolupracuje. Ty návštěvy po porodu byly fajn, zkontrolovala zavinování dělohy, vytáhla stehy, protože mi nevypadaly, hlavně poradila s kojením. Jsem se tehdy na její návštěvy úplně těšila 🙂
@betelgeuzz Je to možný, jinak mi přijde divný že by mě kontaktovala jako aby si zajistila kšeft 🙂 Možná je to tady taky takto.
Tak tady u nás jak jsem zjistila je sjednaná porodní asistentka, jinak taky sestra u jednoho doktora z ordinace. Kontaktuje pacientky, vysvětluje a po porodu zkontroluje jestli je rodička v pořádku, poradí atd. A tady ji hradí pojišťovna.
@nellilie no tak dobrý, to se jistě hodí. Funguje i jako dula u porodu? To asi ne.
@melodygirl ju to je fakt. Sestřenka s ní byla spokojená, navíc je fajn že to hradí pojišťovna. Jako dula u porodu asi ne, to by myslím nemohla stihnout. Ale i tak je fajn že přijde a rozebere co je potřeba🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@nellilie Prijde mi dost zvlastni,ze te oslovila sama.Vetsinou je to obracene,ty zavolas ji. Samozrejme se za to plati,alespon vetsinou jo a levne to neni. Asi bych se s ni sesla a pockala,co ti nabidne.Kdyz ti to nebude vyhovovat,tak to samozrejme muzes odmitnout.