Ahojky holky.Včera mi zničeho nic otekly kotníky.Jedna noha o něco více než druhá.Ráno to bylo docela dobrý,ale před chvílí mi natekly zase.A opět je jedna(pravá) více než druhá.Pohyby cítím.Měla to některá z vás?Předem moc děkuji 🙂
Tak nohy otíkají často, ale kdybys otíkala víc, doporučuji měřit si tlak a případně vyrazit na kontrolu - mně takto začala preeklampsie. Ve 35tt už jsi v tomto směru "za vodou", ono to chvíli trvá, než se to rozjede nějak brutálně (u mě si toho doktor všiml, když jsem dorazila s tím, že mi otekla ruka a nezapnu manžetu tlakoměru - to už jsem tuším brala léky na tlak, ale dost slabé - a já mezi řečí řekla, že jsem přibrala 8 kilo za 14 dní). Toto bylo tuším 5.2. a rodila jsem pak 28.2. (právě s diagnózou preeklampsie, malý už pak moc nerostl, byl extrémně spavý, výsledky šílené, tak ho "vytáhli"). Rozhodně je to potřeba hlídat, může se to rozvinout na HELLP syndrom a tam už jde o život. Pokud máš možnost se někde dostat k tlakoměru, doporučuji si ho přeměřit. Kdybys měla nad 150/100, tak okamžitě jet do nemocnice, jinak na pováženou je už 140/90. Já se tedy i denně vážila a hlídala si právě, kolik přibírám (vše to byly otoky, v porodnici jsem nechala 20 kilo). Kdybys nabírala nějak víc nebo se ty otoky nespravily / zhoršovaly, tak zkus zavolat na gyndu (zvláště nemáš-li doma tlakoměr). Pokud pohyby normálně cítíš a vše se ti jinak zdá ok, tak asi není třeba to hrotit hned.
Pokud ti jedna noha otéká víc než druhá, měla bys jet do nemocnice, může jit o trombózu
@merope já se až zítra dostanu k tlakoměru,tak pak uvidím.Jinak jsem kolikrát i přes den špatně unavená a malý jak kope,tak z toho děsně bolí žebra a občas i večer bývá špatně.Pohyby cítím.Ale určitě mám v plánu si zavolat i do poradny pro svůj klid.
Mě znervozňuje to, že píšeš, že otýká skokově. Jako jo, 35tt jsem měla kotníky dvojnásobný... ale víceméně trvale. Měla jsem k tomu těhu-cukrovku a ta prostě vodu drží...
Pokud neotýkají třeba po hodině stání a pak v leže nesplaskávají, ale prostě "bez důvodně", řešila bych to v řádu jednotek dnů s doktorem.
@cilkat já tedy cukrovku nemám a do nedávna byly otoky nulové.Ale zničeho nic mi otekly,ráno dobrý,pak zase otekly a teď už jedna noha v pohodě,ale druhá(ta více oteklá)stejná
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já měla otoky před porodem jako prase, lýtka, prsty, nohy, neobula jsem skoro žádné boty a po porodu ani nemluvím, strašný. Ale nejspíš normální