Opětovné přetáčení miminka chvíli před porodem

ivcaz
3. lis 2015

V 37. týdnu mi můj gynekolog oznámil (resp. i ukázal na UTZ), že miminko je konečně hlavou dolů. (Kdy přesně se otočilo nevím, ale na posledním screeningu ještě bylo opačně.) O týden později, již v prenatální poradně v porodnici, při UTZ ale zas zjistili, že je v poloze koncem pánevním. Je možné, že se takto chvíli před porodem a takto rychle stále točí tam a zpět? Na jednu stranu je prý dost (resp. prý až příliš) malinkaté (za to moje břicho obrovské🙂), tak si říkám, že tam třeba má místa na přetáčení dost. Ale nevím, jestli je taková aktivita obvyklá, a hlavně mně subjektivně přijde, že se mi břicho "boulí" stále na stejných místech (a to ještě takových, že mi to nesedí na žádnou z uvedených poloh - ale já mám prd představu, co kde na mě může vystrkovat🙂). Kdyby mi to gynekolog neukazoval na UTZ, ale tvrdil by to jen podle pohmatu (což v minulosti taky párkrát udělal), tak bych ještě řekla, že se třeba splet. Ale takto jsem na rozpacích, co si o tom myslet, a hlavně jestli je šance, že dá další obrat. (Mimo jiné mě i napadlo, jestli tam náhodou nejsou dvě, ale nechce se mi věřit, že by se to doteď nezjistilo, zvlášť když se na to od počátku ptám, neboť máme přirozená dvojčata v rodině.) Co si o tom myslíte, nebo máte někdo podobné zkušenosti? Rodit bych měla v Podolí a už mi podstrčili informace o císaři - nevíte, jestli tam dělají i přirozené porody koncem pánevním? Ne že bych to vyloženě preferovala, ale moc nemám představu o tom, nakolik je císařský řez nutný. Popravdě patřím k těm typům, co si toho o porodech moc nezjistili, neboť čím víc informací mám, tím víc stresuju. I teď si říkám, že by mi bylo líp, kdybych nic o poloze a váze miminka nevěděla. Ale když už mě začali strašit...

no_title
3. lis 2015

Ahoj, je možné i otočení lékařem, ale šance je tak 20%, že se to povede a je to trochu bolestivé. Pak jsou i nějaká cvičení, neporadím jaká, už to přesně nevím... Občas se miminko otočí z důvodu krátké šňůry, což u tebe asi nebude, to by jinak minulý týden byl pořád KP. Tak se mu ta poloha asi líbí 😀
KP je poroditelná poloha, pokud dítě naléhá zadečkem. Takže určitě může jít přirozeně, ale raději se informuj v porodnici, protože někde bývá KP automaticky císařem. Sice jsem ještě nerodila, ale jsem takový člověk, co zjišťuje všechny eventuality, takže co jsem vyčetla hlavně ze zkušeností holek z modrého koníka, porody KP bývají trochu delší, jak první doba porodní, tak druhá, nicméně porod KP není údajně tak bolestivý, neb zadeček je měkký a hlava není 😀. Až vytlačíš jeho zadeček, budou po tobě pravděpodobně chtít, aby se rychle porodila i hlavička. No, ale víc ti snad řekne někdo, kdo KP rodil 🙂. Určitě se toho neboj. Já jsem si kdysi říkala, že kdyby byl KP, půjdu určitě na císař (mám chronické onemocnění, takže se bojím, zda to zvládnu), ale teď když čtu celkem hezké zkušenosti z porodů KP, tak si říkám, že bych to zkusila i tak.

jitahh
3. lis 2015

@ivcaz Ahoj, tak tohle se přesně stalo sestře - porodila minulý týden. Malou měla hodně dlouho (teď nevím přesně, jestli do 32. týdne?) koncem pánevním a pak se jí otočila hlavičkou dolů. 5 dnů před termínem na kontrole doktorka zjistila, že je zpět koncem pánevním. Moc jsme to nechápali, i doktorka nad tím kroutila hlavou, jak se to mrňousovi povedlo. Tak se hned řešilo, co a jak. Záleží na porodnici, někde je rovnou konec pánevní indikace k císaři, jinde to záleží na více faktorech - dělá se váhový odhad, měří se hlavička, posuzuje se přesné umístění miminka (jak je natočené, kde je placenta atd.) a taky to, jak je na tom rodička - pánev atd. Sestře řekli, že pokud je odhad do 3,5 kg, tak nevidí důvod, proč by neporodila normálně. Je fakt, že z její strany žádné kontraindikace nebyly. Akorát u KP se nečeká ani den navíc, porod se když tak vyvolá (je nežádoucí, aby mimčo dále přibíralo). Takže sestra měla jít na vyvolání, ale večer před tím jí praskla voda a za 3,5 hodiny se malá narodila. Musím říct, že druhý den vypadala, jakoby si jen do porodnice odskočila, prý to bylo celkem v pohodě. A to byla prvorodička, mimi nebylo nějaký drobek - 3,40 a 49 cm. Nakonec se ukázalo, že malá měla skutečně krátkou pupeční šňůru a asi prostě věděla, proč se otočila zpátky. Když jsme s kamarádkou porodní asistentkou řešily, zda si má vydupat císaře, nebo rodit přirozeně, tak to vysvětlovala tak, jak píše @no_title - zadeček je měkký, takže si tu cestu proráží jemněji 🙂 než tvrdá hlavička. Je možné, že se ještě otočí, držím pěsti, ať je vše v pořádku a přeji hladký průběh - ať už přirozený nebo císař🙂

ivcaz
autor
3. lis 2015

Díky za reakce. V porodnici mi hned jak zjistili KP, podstrčili (zatím jen k přečtení) papíry k informačnímu souhlasu s císařem a prý příště jdu k nějakýmu staršímu doktorovi. Pak mě poslali ještě na velkej UTZ, kde zas zjistili, že mimi je prťousek (váhový odhad máme jen 2,3 kg) a do zprávy napsali právě to, že porod nejpozději ve 40+0. Akorát říkali cosi o tom, že v případě, že bych o císaři při KP neuvažovala, muselo by se ještě zjistit pohlaví (to jsme si říct nenechali), že snad u chlapečka je přirozený porod rizikovější. Tak uvidíme, s čím přijdou na té další kontrole...

no_title
3. lis 2015

@ivcaz ano, někteří tvrdí, že to může poškodit varlata, ale i tady na koníkovi jsou maminky, které KP porodily kluka. Jestli je ale takhle malinké, tak jsou ty rizika minimální, navíc menší váhy jsou spíše holčičky 😉

milius
3. lis 2015

Tak u nás byla malá KP od začátku, zkoušela jsem cvik, že si lehneš na záda, pokrčíš nohy a zvedáš zadek co nejvíc. Prý se mimčům takto nelíbí a někdy se přetočí. U mě to nezabralo. Malá měla odhadem skoro 4 kg, to je indikace k císaři. Byla jsem ráda, jsem zdravotník a vím, že je to problematičtější porod s vyššími riziky. Rodila jsem v Brně Bohunicích, tam preferují přirozený porod, aby měli dobré statistiky. Ale jak doktor zjistil váhu na ultrazvuku bylo jasno. Operace v pohodě a doma jsem už nosila vaničku s vodou na koupání 🙂 ale pokud je tvůj prcek fakt prcek, tak to třeba půjde dobře i přirozeně. oni mohou mít v Podlí špatné zkušenosti s přirozeným porodem KP a přece jen je pro ně císař jednodušší.
A ty hmaty co zkouší doktoři pro otočení plodu jsem taky nechtěla. Je to bolestivé, nejisté a rizikové. Už jen to, že po výkonu musíš zůstat v nemocnici na pozorování!
Přeji hodně zdaru a ať jste oba zdraví!

milius
3. lis 2015

A ještě - problém může být i v tom, že je malé, protože při porodu KP je potřeba, aby plod tlačil na hrdlo větší silou než při poloze podélné hlavičkou. A když má nízkou váhu, bude to trvat déle a možná se budou pokoušet tlačit na břicho, aby mu pomohli. No je otázka co je větší riziko, jestli císař nebo toto.

melis7
4. lis 2015

@ivcaz mozne je,ze se jeste nekolikrat otoci.Moji koligini se pred porodem mimco otocilo nekolikrat,naposledy v den porodu.
Pokud nechces cisarsky rez,tak si zkus najit porodnici,kde miminka KP rodi bezne.Vim,ze v Praze je to dost prekerka kvuli registraci.Tak bych klidne zkusila i nejakou mimoprazskou.Urcite bych rodila tam,kde zkusenosti se spontannim porodem KP maji zkusenosti a umi to.Pokud je mimco male,tak by to nrmel byt problem.Nasla jsem ti tuhle diskuzy,jsou tam mamci co mimco KP spontane porodili.Ja sams zo mam taky za sebou.Kdyby jsi se chtela na neco zeptat,tak kdyz to bude vedet,odpovim.Klidne muzes napsat i soukromou zpravu. https://www.modrykonik.cz/forum/porod/porod-koncem-panevnim-nemate-zkusenost/

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru