OGTT v normě, přesto vysoký cukr v moči. Máte zkušenost?

janule1940
6. zář 2019

Dobré dopoledne. Mám dotaz, zda má někdo zkušenost nebo se v tématu vyzná. Ve 26tt jsem byla na první test OGTT, na lačno mi naměřili v krvi 5,26, proto jsem v testu nepokračovala a poslali mě k mému gynekologovi. Upozorňuji, že před testem jsem nic nepila a i den před tím pitný režim nic moc, byli jsme na cestách. Gynekolog mi o 5 dní později sám odebral ranní krev, kde byla hodnota glukózy 4,6 a proto mě odeslal na nový OGTT. Nový OGTT proběhl ve 28tt. Hodnoty na lačno 5,0, v 60. min 6,8 a ve 120 min 7,5. Takže test v normě. Protože k lékaři chodím co 6-8 týdnů, mám doma papírky na moč, které měří glukózu, bílkoviny a ph. Koupila jsem si je v létě, když mi otékaly nohy, abych si byla jistá, že je vše ok a námátkově (někdy hned ráno po probuzení, někdy po obědě nebo večer) si jimi měřím hodnoty v moči. Do včerejška nebyl nikdy problém. Nyní jsem 28+5, tj. 29tt, za chvíli 30tt, a včera večer před spaním jsem naměřila hodnotu cukru v moči snad tu nejvyšší, co může papírek ukazovat. Chyba papírku to nebyla, hned jsem zopakovala s dalším papírkem. Při další moči za cca hodinu, už byla moč zase v normě bez cukru. Dnes ráno opět zcela bez cukru, ale cca hodinu po snídani (tmavý dalamánek s lučinou a šunkou + káva s trochou mléka), glukóza v moči zvýšená na první stupínek. Poslední dva dny, co se sladkého týče, byly divoké, to vím...byli jsme mimo domov a tam to byla samá zmrzka, ráno koláč, dort atd...včera už jsem ale měla jen jeden nanuk večer na procházce, i když opět pitný režim byl horší. Ale přeci i tak nemůže zdravý organismus propouštět do moči tolik glukózy ne? Máte některá zkušenost? V pondělí jdu hned k lékaři, dnes tam není. Ale znovu zatěžovat miminko OGTT se mi nechce, pokud mě tam lékař pošle. Co pak...není třeba ten glykovaný hemoglobin více průkazný něž OGTT, když to mě vyšlo před 14 dny v pořádku? Nebo je možné mít tak vysoký cukr v moči a nemít cukrovku?

katarina562
6. zář 2019

@janule1940 Já si myslím, že je normální, že ten cukr takto občas lehce povyskočí. Já sama jsem s tím měla problémy i jako netehotna. Cukr mi lítal hlavně dolů a to jsem jedla normálně. U doktora se na nic nepřišlo a pak to samo přešlo. Teď když jsem v 16tt tak je mi občas slabo po ránu, ale to je podle doktorky v pořádku. Takže pokud jsou to jen mírně výkyvy tak bych se zbytečně nestresovala. 🙂

janule1940
autor
6. zář 2019

@katarina562 no právě, že včera večer to na té stupnici bylo na nejvyšším možném bodě ten cukr v moči....takže mi to přišlo fakt vysoké...

hanaku
6. zář 2019

@katarina562 Ahoj, ja mela cukr v moci v prvnim tehu az cca 14 dni pred terminem porodu, tak to uz nikdo netesil. U druheho tehu jsem ho tam ale mela hned od zacatku, pri kazde navsteve poradny. Pry je to v tehu normalni...ogtt mi pak vyslo v norme, cukr v moci byl porad, tak me dr. pro jistotu poslala na nefrologii ( pry je to bezny postup). Tam koukli na zpravu od gyn., hodnoty ogtt a poslali me domu, ze je to v poradku. A pak uz to dal nikdo neresil...

janule1940
autor
6. zář 2019

@hanaku díky za reakci.... a stalo se Vám někdy, že by byl cukr v moči fakt vysoký? nebo jste vždy měřili jen ranní moč. Mě dost vyděsila ta výše toho cukru. Na barevné škále je tam stupnice 4 možností a já měla včera večer po tom nanuku tu nejvyšší🙄

janule1940
autor
6. zář 2019

@hanaku a teď po obědě půl hodiny....ryba a rýže...a cukr zase na stupnici ze 4, na 3. nejvyšší☹ Měřila jste vícekrát denně nebo jen ráno?

helulela
6. zář 2019

@janule1940 ahoj, není to úplně můj obor, ale cukr v moči (glykosurie) je v těhotenství normální, zvlášť v pozdějších měsících, a může se objevit i při normální hladině cukru v krvi. Pokud se vyloučí cukrovka, myslím, že se to dál nijak nezkoumá.

hanaku
6. zář 2019

@janule1940 ja si to sama nikdy nemerila, vzdy jen sestra v poradne papirkem a rikala, ze to mam vysoke. A krev jsem mela ok.

125katulka125
10. únor 2020

@hanaku zkuste přírodní doplněk stravy na snížení cukru v těle, jmenuje se to glukorizin a opravdu pomáhá, ta hladina se pak drží na dobrých hladinách a není potřba si hlídat stravování

janule1940
autor
10. únor 2020

@125katulka125 diky už jsem porodila,miminko ok,cukrovka ti nebyla.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru