Ahoj holky, je tu nejaka tehulka, co se v prubehu tehotensvi nechala naockovat proti covidu? Pripadne nekdo, kdo se chysta? Budu rada za vase zkusenosti🙂
@lucy1204 A v jakem bys sla trimestru? A gynekolog schvaluje?
@clementina82 já jsem se nechala,nyní mě čeká druhá dávka od Pfizeru.
@clementina82 momentálne som 25+3. Určite sa zaregistrujtem s doktorom to preberiem vo štvrtok. A uvidíme.
@tez83 Bezva a mela jsi na prvni davku nejakou reakci?
@lucy1204 Ja se taky chci registrovat...muj doktor jenom zminoval moznost horecky jako reakce...
@clementina82 ne...jen mě malinko bolela ruka,když jsem ji zvedala nebo si na ni lehla.Jinak úplně v pohodě.Trochu se bojím,aby mi druhá dávka,kdy už jsou ty reakce horší,nevyvolala porod...budu ve 39tt 😁,ale ve finále by to nevadilo asi.
@tez83 39tt uz je porod i fajn, ja takhle rodila poprve;) Kazdopadne drzim palce! A gynekolog ti ocko doporucil? On co doktor, to nazor, ale ja bych taky sla🙂
@clementina82 v akom týždeni si ty? A tebe doktor čo povedal?
@clementina82 ano,s gynekologem jsem to práve konzultovala,měl takové argumenty,že jsme se s partnerem pro očkování rozhodli.
@lucy1204 Ja ted 27.tt,gynekolog me varoval pred moznosti vysoke horecky po ockovani, ale vicemene to nechal na me. Tak ted dumam dumam a proste se zaregistruju a uvidim podle aktu situace tesne pred ockovanim. Mam strach z predcasneho porodu, co covid zpusobuje, ale to pry muze i ta vysoka horecka po ockovani...ted co je pravdepodobnejsi🤔
Kazdy normalni gynekolog to tehotne nedoporuci,ani tetanem tehotne neockuji,tak proc proti covidu ano,je to uplne to same...navic by se to melo posuzovat velmi individualne,jen u spontannich a nijak nerizikovych tehotenstvi,donedavna tehotenstvi byla jeste kontraindikace tech vakcin...mne to ockovani tehotnych a deti vakcinou,ktera nema ani dokoncenou studii bezpecnosti prijde jako velky hazard...jeste kdyz vim,ze muj gyndar vzdy 3x zvazuje zda vubec predepsat tehotne jakykoli lek,zastava nazor cim mene,tim lip pro plod a jeho vyvoj.Navic myslim,ze i kvuli toho ockuji az v III.trimestru,to uz by i pri komplikacich mohli dite i predcasne porodit
@marcicek84 Tak doporucuji to odborne zdravotnicke komise v rade zemi...UK,Francie,Rakousko,USA,Izrael,Kanada...Pfizer uz take vydal studii,ze vakcina neskodi...ja osobne vidim jako riziko tu vysokou horecku,ale zatim ji nikdo z mych znamych,ani tehotnych,co jsem cetla,po ockovani nemel.Pripady,kdy tehotne mely tezky prubeh covidu a predcasne porodily,naopak znam osobne.Je to vazne na individualnim rozhodnuti kazdeho...
@marcicek84 A pokud jde o vakcinu proti tetanu, ta se v tehotenstvi bezne dava, napriklad i s vakcinou proti cernemu kasli. Ale opakuji-kazdy na to ma svuj nazor a musi se rozhodnout podle sveho presvedceni. Ja se jen snazim ziskat osobni zkusenosti holek, co se ockovat nechaly, nechci vest polemiku.
Ahoj holky, já mám očkování od gynekologa doporučený. Teď už jen čekám až se budu moct zaregistrovat. Teď sem v 15tt.
Mě doktor očkování nedoporučil, ale obecně protože je v jakémkoliv očkování v těhotenství velmi opatrný. Zvažovala jsem. Osobně jsem uvažovala jedině v 2. trimestru obě dávky, ale nestihla bych to, takže nakonec bez.
Já bych hrozně chtěla být očkovaná, vakcíně věřím a považuji jí obecně za bezpečnou, ale v těhotenství to prostě nedám. Instinktivně mi nepřijde správné do těla v těhotenství jakkoliv zasahovat a zatěžovat ho. Vzhledem k tomu, že mám termín v září, tak budu doufat, že přes léto je malá šance se nakazit a kdyžtak se nechám naočkovat po porodu 😊
@clementina82 a ty komise vedi jake to bude mit dlouhodobe ucinky na plod po letech od aplikace vakciny,kdyz to nevedi ani u bezne populace?Nemyslim si, z toho duvodu muj gynekolog to proste nedoporucuje,ale at se kazdy rozhodne sam za sebe.Taky bych zvazila,kdy bude porod vzhledem k aktualnim cislum a pokud bude porod v lete,tak je dle meho nazoru ten risk skoro zbytecny,porod z kraje podzimu asi tez.
@marcicek84 Mozna ty komise vidi, kolik tehotnych melo komplikace s covidem... Zrovna nedavno tu jedna maminka psala, ze prisla kvuli covidu o miminko v 7.mesici...
Tim nerikam, ze ja jsem pro ockovani, jen vsechno ma 2 strany, kazdy si musi vybrat, jaka rizika podstoupi radeji. Prijde mi, ze autorka si uz vybrala, jen chce nasbirat zkusenosti tech, kdo se rozhodli podobne...
Nešla bych v těhotenství na tohle očkování, které se testuje. Ani za zlate 🐷 a divim se, ze o tom v těhotenství nekdo uvazuje, kdyz se neví co to může udělat s plodem. Ach jo....
@clementina82 jenze i kdyz se ockovat nechaly, to prece neznamena, ze i kdyz ony mely reakci v pohodě, tak ty to tak budes mít také. To jek nekdo chytne covid a umře a druhy ani nevi, ze ho prodělal. A nehledě na to, z dlohodobeho hlediska ti ty komplikace ted nikdo nenapíše....muze se to vse projevit na diteti po porodu, ne?
Co by se jako mělo z očkování projevit na dítěti? 🤦🏻♀️
@ivya to je otazka? Je zajímavé kolk matek tady resilo očkování....jako takové a samy jsou ochotné dělat ze sebe pokusné králíky.... přitom ockovani děti se tady řešilo a hádaly se kvůlii tomu....no, hele, me je to vlastne jedno, kazdy je zodpovedny za sve zdraví....a za zdravi svych děti, i nenarozenych. Mám na to svůj názor a jen se divim...a třeba se pak budou divit jiní.
@ivya autoimunitni nemoci treba?To se muze projevit az za 5-10 let,ze si to s nim nikdo ani nespoji nebo to velmi tezko dokaze,tehotna matka toto muze nachystat svemu diteti i ve svem lune.
@fifinka2020 a mozna jen potrebuji dobrovolniky na kom to otestuji,ano je nemile prijit o dite v pokrocile fazi tehotenstvi,radeji na to nemyslet,ani to nechci nijak zlehcovat,nicmene takove pripady byly i pred covidem,proto mi ockovani tehotnych prijde velmi neeticka zalezitost,proboha vzdyt nehotna ani na nemoc jen tak neco nedostane,ale najednou je v poradku ji v tomto obdobi oockovat,zdravy rozum se vytratil kdesi do pryc.Jeste nedavno tady byly diskuze na tema,ze ti zdravi silni maji chranit svym ockovanim ty slabsi co se ockovat nemuzou,ale ani takovych dobrovolniku neni dost,kazdy se boji o sve zdravi,tak ted uz presvedcuji i tehotne,jak daleko jsme dospeli,smutne...
zajimave tema... me jako tehu nikdo nenaockoval proti tetanu a to jsem ho mela nekolik let propadli ( ano moje blbost ) a pritom jsem se pohybovala v rizikovem prostredi ( kone ), coz nikoho samozrejme nezajimalo... jsem rada, ze nemusi resit ocko na covid v tehu ...
Mozna je to tema zbytecne,dneska clanek,ze tehotne u nas vakcinu nedostanou,vyjimkou jsou osoby,ktere pracuji v rizikovem covid prostredi (zdravotnici,lekarnici,soc.sluzby apod.),uz odmitli ockovat i kojici,co jsem tak cetla...
Tak sem se dnes dočetla, že těhotný očkovat nebudou. To nemyslí vážně, doufám že to rychle zase změní. Jaký na to máte názor?
@miskasvobodova to je v pořádku, v těhotenství se nesmi téměř nic a jsou to kolikrát prkotiny, nesmi se některé léky atd...ma to sve důvody a o ockocani ani nemluvim, zvlášť pokud vakcina není dlouhodobě zkoumána.
@miskasvobodova za mě v pořádku, očkování těhotných je neetické, protože oni opravdu neví co to tomu plodu může za pár let spustit za autoimunitní poruchy či např. na rozvoj epilepsie, cukrovky, astmatu, dysfázie, ADHD či autismu u dítěte (to vše není vyloučeno a odmítám to riskovat), zdravotní postižení ve vývoji taky není úplně vyloučeno, navíc se může kolem té dotyčné těhotné očkovat či pravidelně testovat nejbližší okolí a tak ji chránit, taky ona sama se může chránit a třeba nechodit na místa, kde jsou davy lidí, může se chovat sama rozumně...
Jsem rada a divim se,ze nekdo se chce tehotenstvi ockovar,akorat by meli trosku upravit,ze kdo se nemuze ockovat,tak bude mit vic moznosti testu,ne jen 4 do mesice ;)
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@clementina82 zdravím, chcem sa prihlásiť.