Může jet matka s novorozencem v sanitce?

bettyel
19. říj 2023

Ahoj, chci se zeptat na váš názor jsem v 30tt a malá má problém se srdíčkem už od první kontroly ale vše zatím funguje tak jak má to nám dnes pověděl kardiolog v dětské nemocnici.
Také nám řekl že bude muset malá nejlépe den po porodu být převezena do dětské nemocnice na kontrolu na kardiologii jak se jí to vyvíjí ale s tím že já s ní jet sanitkou nebudu moct... chápu že ji odvezou a zase přivezou ale moc se mi to nelíbí že nemůžu s ní..
Setkal se s tím někdo??
Je to opravdu takhle?
Musím se zeptat příští týden v nemocnici aby mi řekli víc .

barulina
19. říj 2023

@bettyel tak ono asi půjde o to, jaký bude porod. Pokud bude "ok" určitě bych si na tom.trvala, neb dítě má právo na zákonného zástupce za všech okolností. Teda vyjma operačního sálu.

bettyel
autor
19. říj 2023

@barulina já si právě taky myslím že mám právo sním být pokud v tu danou situaci nepůjde o život.

miryp
19. říj 2023

Pokud máš fcb, tak doporučuji tuto skupinu, kde se řeší práva dětí, ale i dospělých ve vztahu ke zdravotnictví https://www.facebook.com/groups/107171469380645...

petulkadodo
19. říj 2023

@bettyel Sanitky pro převoz dětí v inkubátoru nemají uvnitř žádné lůžko, jen sedačku pro personál. Tak nevím, zda se do takové sanitky maminka vůbec vejde a pokud ano, jen někam na sedátko. Právo je jedna věc, ale musí se tam ten rodič někam vejít a já si teda neumím představit se den po porodu s očistky, já měla navíc cs, někam transportovat sanitou skoro na stojáka.

lv
19. říj 2023

Pokud novorozenec pojede na nutnou kontrolu se srdcem ke kardiologovi, skousla bych to, jako nutný zlo (pro mě až tak ne, za mě logická nutná věc, co by mě asi mrzela, ale byla bych ráda, že ji uvidí odborník na novorozenecký srdíčko, ale chápu, že to má někdo jinak).

michaela666
19. říj 2023

Naprosto ti rozumím, ale nebylo by lepší, kdyby s ní jel tatínek? Malá sanitkou a on čekal na místě s tím, že hned co přijedou by vyšetření absolvoval s miminkem?
Kamarádce takhle malou převáželi kvůli srdíčku a v sanitce jet nemohla, protože nebylo kam si sednout. Ona zůstala v porodnici a na vyšetření doprovázel tatínek bez problému.

bertoldina
19. říj 2023

@bettyel A v té nemocnici, kam ji povezou, není porodnice?

bettyel
autor
19. říj 2023

@bertoldina není právě..

aktakd
19. říj 2023

@bettyel Zkušenost nemám, ale zajímalo by mě jak probíhá případné krmení? Ale líbí se mi ta varianta s tatínkem.

kleio
19. říj 2023

Nejsem si tím jistá, ale myslím, že abys mohla být doprovod dítěte, musíš být sama propuštěna z péče (matka po porodu je v péči gynekologického oddělení). Po standartním porodu by to asi šlo vykomunikovat, kdyžtak revers. Pokud v sanitce není místo, tak bys takhle mohla dojet za miminkem i vlastním autem. Nevím, jak dlouho tam má mimi být, jestli to za to stojí. Nebo vyslat tatínka?

bertoldina
19. říj 2023

@bettyel A jít úplně někam jinam? Je to reálné? A jak dlouho by případně byla pryč?

arevb
19. říj 2023

@bettyel převáželi nás se synem 1. Den po porodu do fakultní nemocnice...on v inkubátoru a já jela první den po císaři jako zdravý doprovod s ním...

veronicka89
19. říj 2023

Ja bych se na tohle ani neptala .
Taky jsme jeli na vysetreni myslim ze 2. Den a nikoho ani nenapadlo ze bych nemela jet taky.

Za 1. Jsem matka a nikdo mi nemuze naridit byt bez ditete
(Nikde nebylo dite ani vterinu beze me ( v porodnici u lekare ...kdekoliv ! )
A za 2. Jsem kojila takze je jasne ze budu u neho

fandysek_1
19. říj 2023

@bettyel nebylo by lepší porodit ve větší nemocnici i s případnou péčí pro malou hned po porodu bez nutnosti převozu? Po pravdě nenechala bych své dítě nikam odvézt. Jela jsem s malou v sanitce, ale to, už měla 3 týdny.

zekrt
19. říj 2023

@fandysek_1 pokud je tazatelka z jižní Moravy, tak tady taková možnost fakt není.

zekrt
19. říj 2023

Znám dvě, co rodily na Obilnim trhu a děti musely hned na operaci do Dětské, jeli s nimi tatínci. Nevím, zda sanitkou, nebo svým autem.

sinicka
20. říj 2023

Nevim nevim, jestli po tom porodu, kdy z tebe povalí krev, budes bolavá, sešitá, nebudes moct sedet atd je nejaká cesta rozumná. Povezeš si tam vložky? Kde je vyměníš? Kde se opláchneš? Co když z tebe povalí moc krve, budeš tam ještě shánět doktora? Nebo pojedeš rychlou zpátky do porodnice?

Predpokladam, ze miminko pojede rychlíkem tam, zkontroluji ho , rychlikem zpátky. Mela jsem to tak s prvnim synem a i kdyz jsem byla odhodlana s nim odjet, tak jsem byla rada, ze jsem rada. Dala jsem se na sále dohromady, osprchovala se a než jsem došla na pokoj, uz tam sestricka se synem čekala, abysme prilozili k prsu.
Davali mu nejak glukozu nebo co, v te nemocnici

ada22
20. říj 2023

Většinou den po porodu ještě ani nemáš mlíko, takže to bych neřešila. Pravděpodobně miminku něco dají a nenechají ho plakat. První dcera byla malinká, tak ji dávali hned UM a třetí den jsem bez problémů kojila. Jestli to bude jen odvezou ho přivezou ho, tak bych se s tím smířila a neřešila a byla ráda, že to není nic vážného. Ty můžeš být den po porodu úplně ok, ale taky ne.

alice180
20. říj 2023

@veronicka89 no oni samozřejmě nechávají jet, není to tak, že prostě nesmis, ale jednak musí bejt ženská schopna transportu a taky tam musí bejt místo v tý sanitce. Když na lůžku bude mimino, na jednom sedadle nelékař.zdrv.per. a na dalším lékař. Tak už si matka nemá kam sednout. Stejně tak když se bude rodit v terénu. Tak v jedny sanitce pojede mimino a v druhý rodička.

aktakd
20. říj 2023

@alice180 To není pravda, kamarádka měla překotný porod doma a jela s miminkem v jedne sanitce.

veroniquecz
20. říj 2023

A nebude pro tebe jednodušší rodit tam, kde nemusí převážet? Pokud je kardio vada, tak se většinou rodí v Motole, případně v Ostravě ve FNO, v Brně se vozí miminko do dětské. Jinak kardio vyšetření jsem měla cca týden po porodu, mám po operaci srdce a malá má kardio vadu ještě neoperovanou. Klidně mi napis ❤️

emamaira
20. říj 2023

Měli jsme to podobné, ihned po porodu syna převezli do Motola na kardio. Ale ja byla po císaři, tak jsem s ním nejela, ale když jel za pár dní zpět, tak jsem s ním normálně jela.

irmamala
20. říj 2023

Nedělala bych z toho drama. Oni jí tam neukousnou a malá určitě nebude mít kvůli dvěma hodinám bez tebe trauma do konce života.

bettyel
autor
20. říj 2023

@zekrt přesně tak z Obilňaku ju budou chtít převést do dětské na kontrolu a zpět... tatínek by jel určitě za ní v autě při nejhorším, ale stejně se mi to moc nelíbí to odloučení přes půl Brna:/ musím si fakt ještě zjistit informace příští týden.

alice180
20. říj 2023

@aktakd tak podle toho také jak na tom oba jsou, že ?!
Spíš, ale zvlášť ne.to dítě musí být prikurtovany je na to takovej babypad a matka taky kvůli bezpečnosti.

martinka_33
20. říj 2023

Samotné miminko bych na vyšetření nepustila, neni to život ohrožující akutní stav, takže nevidim problém, proč by nemohlo mít doprovod, to si nenech nakecat ze nejde, proste se to udelá tak aby to slo. Ale co se týká tebe jako doprovodu, já osobne bych zaúkolovala tatínka, po porodu by se mi nikam nechtelo.

bertoldina
20. říj 2023

@bettyel Zvaž všechny okolnosti, budeš počítám rodit císařem? Jak dlouho budeš pravděpodobně na JIP? Jak rychle musí být ta kontrola po porodu? Jaké je riziko, že povede k nějakému dalšímu postupu a malá v té Dětské zůstane?

veronicka89
20. říj 2023

@alice180 jako uprimne . Ja tyhle technicke veci nechci ani resit.
Na vysetreni srdce pokud to neni akutni ihned po porodu ( coz tohle neni ten pripad) pojede proste matka s ditetem ..a presto by u me vlak nejel...

veronicka89
20. říj 2023

@alice180 to dite pojede normalne v aitosedacce

bertoldina
20. říj 2023

@veronicka89 A pak se objeví problém a vlak si můžeš akorát tak namalovat. Osobně se v takových situacích pripravuji na nejhorší variantu, ne na nejlepší. A zrovna u toho porodu se to vyplatilo, dítě mi neodvezli jinam, jen do jiného patra. Že můžou nastat potíže jsme věděli, už se nimi moc ale pak nepočítalo, vypadalo to dobře. Přesto jsme radši volili porodnici, kde jsme věděli, že by je zvládli a dikybohu za to.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru