ahojky, jsem 29 + 6 a podle UZ 30 + 6. Slyšela jsem že už by mi mělo z prsou vytékat mlezivo, nevím jak má přesně vypadat a jak by to mělo být časté. Asi před 4 dny při zmáčknutí mi pouze z levé bradavky vytekla taková průhledná sotva viditelná kapička, z pravé nic. Včera jsem se zaradovala, opět jsem si bradavky stiskla a z obou vytekla kapička žlutavě-bělavé barvy. Dneska jsem si zkoušela stisknout zase ale vůbec nic. Vím že se ty bradavky moc mačkat nemají i gyn. mi řek ať je nemačkám, ale já jsem prostě zvědavá jestli se tam mlíčko tvoří nebo ne a bez zmáčknutí to nezjistím. dneska jsem trochu ve stresu že nic neteklo a včera ano. Nevím zda je to špatné, zda nejsem vyschlejší že jsem míň pila nebo zda to nemá týct pokaždý. A v ten včerejšek jak vytekla ta kapička tak nevím jestli by toho bylo víc kdybych dál mačkala nebo ne, jakmile se vyronila tak jsem to otřela a přestala jsem. Moc děkuji za rady o kojení toho zatím moc nevím ani o tom jak by to mělo vypadat předem. Gyn. by mi o tom nic neřekl kdybych se na to sama nezeptala (říkal jen, na můj dotaz, že něco vytékat má a že to nemám mačkat ani odstříkávat).
Jinak jedno prso mám o dost větší jak to druhé, je také nateklejší a bradavka tmavší - je tedy možné že v něm bude o něco víc mlíka?
Neres to. Mlezivo s nastupem laktace nema vubec nic spolecnyho.
U prvního mi neteklo a mlíka jsem měla hodně, teď mi teče od 18 tt z jednoho a hodně tak uvídme jak to bude potom, rozhodně nic nemačkej
zbytečně se nestresuj, jestli bude nebo nebude mlíko, uvidíš po porodu...jak to mimi roztahá...buď v klidu 😉
Tvorba mleziva/kolostra s následnou laktací nesouvisí některým ženám se neprodukuje mlezivo do porodu jiným se spouší po porodu.Jedny ženy nekojí i když měly mleziva hromady a druhé kojí jako kojné i přes to že neměly ani kapku 🙂 INDIVIDUÁLNÍ .Mlezivo je počáteční mléko než nastoupí opravdová laktace 🙂 bývá průhledné poté do žluta - oranžova..Některé ženy ho mají krátce jiným vytéká i několik dnů po porodu..Mlezivo může vytekat při ruzných impulzech když se třeba zamyslíš nad porodem, vidíš/slyšíš plačicí dítě, pomyslíš na své budoucí dítě, atp atp těch spouštěčů je spouta a nikde není psáno kolik ho má vytékat kolik ne - někdo zpozoruje pár kapek do porodu a některé z nás mají přes noc mokré fleky na pyžamu v oblasti bradavek .....Rozhodně není možné že TEĎ je v prsou o něco víc mléka protože ted tam mléko nemáš žádné 😉 a k tomu mačkání nemá se to mačkat z pár duvodu a to je zanícení prsu a taky stimulace prsních bradavek způsobuje tvorbu oxytocinu což je hormon podporujicí vyvolání porodu - což by Ti v menší míře mohlo způsobit třebanepříjemné poslíčky kdyby sis po večerech žmoulala prsa 😀
zvětšená prsa jsou spíše vlivem hormonů v těle a tělem připravujicím se na porod
takže asi tak 😉
Pokud v době těhotenství se ti mlezivo netvoří, tak to nemá žádný vliv na laktaci po porodu. Jak píše paní výše, někomu se spustí až po porodu a někomu už během těhotenství. Rozhodně to nemá ani vliv na množství mateřského mléka. Takže se hoď do pohody a užívej si břuška 😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Neres, nic to není, nejaky ukazkovy nástup laktace si tim stejné nezarucis, me mlezivo neteklo před porodem, nebo spis jsem to nezkoumala.