Ahoj, zajímalo by mě, co všechno u vás ve 3. trimestru při pravidelných kontrolách doktor/doktorka kontroloval, sledoval a říkal vám a od kdy jste začaly chodit na kontroly častěji. Často tady čtu různé váhové a velikostní odhady mimina, stav čípku atp. Jsem teď zhruba v 28tt a myslela jsem, že už se začíná chodit na kontrolu každé 2 týdny, ale objednali mě zase až za 4 týdny. Kontrola vždycky probíhá - zvážit, změřit tlak, zkontrolovat moč, rychlý UZ a ještě rychlejší vnitřní pohmat (asi jestli jsem zavřená). Nějaké údaje nebo informace se pomalu nedozvím, když se nezeptám, třeba teď jsem se aspoň ptala, jak je mimi otočené. Ono třeba žádné další informace nebo kontroly ani nejsou nutné a kdyby bylo něco v nepořádku, tak to doktor snad řekne a prověří, vím, že je hodně zkušený. Jen se ve mně mísí zvědavost a samozřejmě obava, aby bylo vše v pořádku. Nebo nějaké podrobnější kontroly teprve přijdou?
@lenkas1982 Ahoj, tak jak popisuješ svoji kontrolu to u mě probíhá taky, jen ultrazvuk nedělá pokaždé, někdy jen poslouchá srdíčko. Ty ultrazvuky jsou u spousty doktorů standardně 3 za těhotenství (pokud tedy není nějaký problém), pouze někteří je dělají pravidelně při každé kontrole. Na kontroly jsem tedy chodila častěji, ale jen proto, že se doktorce nezdála velikost a váha miminka, jinak bych chodila po čtyřech týdnech asi až do 34. týdne. Teď už chodím po týdnu. Váhu a velikost miminka mi teda doktorka řekne vždycky, když dělá ultrazvuk, ale co se týká ostatních věcí, komentuje je, jen když se jí něco nezdá. Teď tě čeká větší ultrazvuk někdy mezi 30. a 32. týdnem, kde by doktor měl kontrolovat miminko podrobně, tak se možná dozvíš i tu váhu. Já jsem v té době šla i na krev.
@lenkas1982 zjistim v po, napada me ten stejny dotaz☺ ...cekala jsem, ze ted to bude po trech tydnech
@lenkas1982 Ahoj, myslim, ze je to dost individualni... ja az do 29tt chodila po mesici, pak me objednal za 3 tydny na ''velky'' ultrazvuk, kde vic kontroloval vnitrni organy, srdicko a delal vahovy odhad.. to bylo ted v 32tt.. A objednal me na dalsi kontrolu za 3 tydny v 35tt.. pricemz od 36tt budu chodit uz do porodnice a kontrola bude jednou za tyden.
Myslim, ze standardne se chodi az do toho 34,35tt po 2-4 tydnech v zavislosti na prubehu tehotenstvi a na indivudalnich doktorech... a pak po tydnu..
Do 36tt jsou kontroly po 4-6 týdnech, od 36tt každý týden, ke konci častěji.
tak ja také chodila po mesici až do 34 týdne, pak jednou za 14 dní a od 36, asi budu chodit co týden, ultrazvuk dělá vždy a vždy také řekne rozměry a váhu mimina, kontroluje různe průtoky a já sama nevím co ještě, dost u toho mluví, já sice nevím o čem, ale působí to aspoň odborně a že nic nešidí..i když ty kontroly jsou opravdu krátké, první monitor ve 34. týdnu, pak 36 a pak co týden
Tak já jdu zrovna zítra na KO ve 29. týdnu, od 23. týdne si mě zve co 3 týdny, ale žádný problém u mimi neřešil. Jinak kontrola je standartní, moč, TK, váha u sestry a u doktora kontrola čípku, UTZ nedělá, udělal mi ho tak 2x-3x za dosavadní těhotenství, ani teď nevím. Odhad váhy ani polohu miminka zatím nevím, snad se dočkám zítra 🙂 Ale rozhodně si stěžovat nemůžu, myslím že přístup je naprosto OK, MUDr. ochotný cokoliv vysvětlit, prostě pohodička.
Děkuju všem moc za odpovědi. Vychází mi z toho, že je to všude podobné a že častější a podrobnější kontroly mě ještě čekají. 🙂
ahoj, taky mám kontroly po 4týdnech, teď 35tt půjdu naposledy ke svému, potom porodnice. Jinak klasika jak psaly holky - moč, tlak, vnitřní vyšetření, změření tepů u mimi případně ultrazvuk, posledně mi brali krev a příště vyšetření na streptokoka 🙂 myslím že takhle to stačí než se harcovat častěji. 🙂
Tak ja jen pro zajímavost, tady v Italii co čtyři týdny tak nějak do 35. Tydne, záleží jak to vyjde a pak nic, první kontrola v porodnici 40+0, teda pokud neni zádný problem a vse probíha jak ma... Pokud s jim neco nezdá tak se o řeší individuálně.....
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@lenkas1982 ahojky, jak tak koukám do průkazky, tak jsem měla kontroly á 14 dní od cca 30.tt, nyní jsem 36.tt a budu už teď chodit každý týden, teď nás čeká i poprvé monitor. Jinak kontrola probíhá - moč, TK, váha u sestry a u doktorky měření fundu, kontrola čípku a rychlý UZ kvůli uložení placenty a poloze mimča, jinak nevím jestli se ty váhové odhady běžně dělají, mě asi trochu víc kontroluje protože malá měla přes bříško o cca 1-2 týdny méně, byli jsme kvůli tomu i na vyšetření průtoků v nemocnici...