Jak dlouho mě nechají přenášet při léčené cukrovce?

miskatus
27. srp 2021

Ahojky jak dlouho dnes nechávají přenášet při lecene cukrovce? Vahovy odhad 33tyden 2,6kg takže možná větší je. Něco jen řekli ze vyvolají 39tt v případě vyšší váhy. Nicméně já úplně už dohadům nevěřím. Přes brisko jsem měla ve 25tt 86cm a teď 36tt mám 90cm… a dřív jiný odhad váhy přeci nebyl. Mám si stát za svým případně at nechají být co nejdéle?

tereza4244
27. srp 2021

Mě nenechali vůbec a šla jsem predcasne na vyvolání. Doteď toho lituju. Pockala bych sama za sebe s mnozstvim castych kontrol aspoň do 40tt.

ee.liska
28. srp 2021

Myslím, že přenášet už teď nenechávají nikoho, že se rodí max ten 42tt 🙂

michaela666
28. srp 2021

Měla jsem cukrovku kompenzovanou jenom úpravou stravy a nechali by mě přenášet max 14 dní. Dcera se narodila 10 dní po termínu porodu. Měla jsem akorát kontrolu v porodnici každé 3 dny, ale ani lékaři v mém případě nebrali cukrovku jako důvod porod vyvolávat. Váhový odhad 3400g, porodní váha 2960g.

martulka88
28. srp 2021

@miskatus Je to hodně o porodnici - někde nechají, jinde nenechají ani o den a v den termínu vyvolají - to je třeba FNHK. Spíše si zjisti, kde budeš rodit, jak tam to mají.

pampeliska1313
28. srp 2021

I když jsem měla kompenzovaný těhotenský diabetes, nenechali mě. Někde jsem ale četla, že pokud není inzulin, není to nutnost vyvolávat, jen se to prostě pro jistotu dělá všem.

miskatus
autor
28. srp 2021

@martulka88 no mě prave váží neustále malého a ve 34tt měl 2,6kg ale já nějak tomu nevěřím…a řekli ze 38tt ideálně kdybych porodila sama jinak 39 vyvolají… což já alternativec úplně nechci🙂 reseni je nenahlasit se do žádné porodnice…

michaela666
28. srp 2021

@miskatus Zkus víc porodnic v přijatelné dojezdové vzdálenosti a zjistit jak to u nich mají. Pokud bude miminko i ty v pořádku, tak bych si stála za svým počkat déle a pro klid i častější kontroly.

eshly28
28. srp 2021

@miskatus máš inzulin, nebo jen dietu? Pokud i inzulin tak nejpozději v den terminu vyvolani. Já mám odhad v 38.tydnu 3,5kg a řekli mi od začátku co nasadili inzulin, že nejpozději v den terminu jde ven. A vzhledem k váze mi to ani nevadi🙂

martulka88
28. srp 2021

@miskatus Je důležité, aby miminko bylo hlídané, protože u cukrovky rychleji stárne placenta a tím se může ohrozit miminko. A buď ráda, že tě váží stále, alespoň mají miminko pod kontrolou. Já jsem jezdila každý týden na kontroly a nakonec mi CS posunuli kvůli covidu a syn, den po původním termínu CS, zemřel v 38tt a já rodila vyvolávaně a k tomu s vědomím, že syn nežije.

draceka
28. srp 2021

@miskatus Já jsem mela 2 ze 3 porodů vyvolaných a za mě v rámci možností dobrý.držím palce, ať vše proběhne, co nejlépe a máte miminko brzy u sebe!držte se!!

eithelwing
28. srp 2021

Měla jsem cukrovku řešenou mírnou úpravou stravy, můj gynekolog to hrozně dramatizoval, že moc nabiram, že dítě bude obří.
V porodnici tak moc nesileli, byla jsem zdravotně naprosto v pořádku, zkontrolovali průtoky ohledně stavu placenty a dali mi čas do 41+0. Pak mě měla čekat hospitalizace s nějakým opatrnym zaváděním tablet, protože se to k porodu vůbec nemělo.
Osm hodin před nástupem si syn dal říct a rozjel to sam. 😀 Ale jsem moc ráda, že mi ten prostor dali.

netopejr
28. srp 2021

Pokud meni ta cukrovka velka, tak do 40+0 bych nenechala bych si dělat nic. Rozhodujes TyTy muzea souhlasit, nebo odmitnout. Do 42+0 je porod v termínu. Tak záleží, jakyma hodnotama ses do te tehucukrovky dostala. Porad meni ty hodnoty, takze někdo tam spadne o 2 setiny, a 2 mesice předtím by v klidu prosel - hodnoty byly jinak nastavené. Duvod zmeny neumi uvest a vysvětlit. . Nějakej vyzkum nebo tam potrebujou kazdou druhou. V každé zemi jinak... někde se to nedela preventivne vubec.... Nekteri lekari v CR to odmitaji delat plosne, ba i.tehotnym,.ktery dle tabulek indikaci maji (automaticky vej, vetsi oredchozi dite) neni od veci si precist Odenta, ze tenhle celej humbuk s cukrovkou tem detem neprospiva, ba naopak. Nikdo totiž presne neví, proc ta placenta a tim cukrem naklada, jak naklada. Mně zas nikdy nikdo nevysvetlil, proč tu hodnotu těhotné zeny změnili tak, že mit ten cukr jeste nizsi nez netehotna. Navíc to meri v rezimu, v jakým se zadna tehotna dobrovolně nechova. Ale to uz jinde jsme... prostě jsou to takove pofiderni duvody, ktery neumi radne vysvetlit. Samozrejme pokid jsou hodnoty ustreleny, vskutku vysoky casto i bezne nebo neco dalšího k tomu, je to jina situace. A nekdy je lepsi driv s kkomplikacei nez ppozde.Urcite dopodrucuju vybrat si porodnici, kde s tim automaticky prehnane neblbnou, a jsou schopni proste v klidu zkontrolovat stav a hodnoty a řešit skutečně dle toho individuálne.

ema_
28. srp 2021

Mám děti už 7 a 9, ale v obou těhotenstvích cukrovka na dietě a nenechali by mě přenášet. Poprvé porod začal sám v 38.tt a podruhé jsem šla na vyvolání den před termínem. Pravdou je, že cukrovka prostě rizika má a nepodceňovala bych je, jak je zmíněno výše.

fatal_error
28. srp 2021

@miskatus roli hraje i vek, precijen po te petatricitce uz je tech umrti plodu v deloze okolo terminu vic, radsi bych neriskovala.

jinak k otazce, prvniho syna mi vyvolavali 3 dny pred terminem kvuli cukrovce na inzulinu plus pri posledni poradne jsem mela vysokej tlak, kterej nesel srazit. porodni vaha 2,89kg.

u druheho syna jsem mela jit na vyvolani den pred terminem, ale narodil se tejden pred terminem sam. v druhem tehotenstvi jsem mela cukrovku pouze na metforminu. porodni vaha 3,4kg.

pexi
28. srp 2021

@martulka88 ve FNHK jsem rodila první a vyvolávání bylo naplánováno 2 dny po termínu (cukrovka s dietou), ale porodila jsem dřív. Váhový odhad jsem měla celé těhotenství menší. Teď bydlíme jinde a dle blízké porodnice cukrovka s dietou (a samozřejmě bez dalších komplikací) není důvod k vyvolávání dříve než 10 dní po termínu. Malý se narodil 41+0, měřili mu glykemii a byla naprosto ok.

martulka88
29. srp 2021

@pexi Ségra (léčená inzulínem) oba prcky vyvolané v termínu. Přičemž druhé se "zaleklo" a malý se narodil nad ránem před vyvoláním 😀 Já jsem klasický diabetik a potom, co se mi stalo, bych nenechala přenášet. I přes dobře kompenzovanou cukrovku není nic jisté.

miskatus
autor
29. srp 2021

@martulka88 a ty jsi měla inzulin když ti miminko zemřelo?

pexi
29. srp 2021

@martulka88 moc mě mrzí, co se u vás stalo. Bohužel vím, že nikdy nic není jisté. Kéž by bylo... ❤
U nás mi přímo primář řekl, že těhotenství, vzhledem ke všem výsledkům, bere jako běžné fyziologické. Pravda, že kontrol bylo více, včetně monitoru dříve než obvykle. A kdyby se něco stalo, určitě bych pak taky na věci koukala jinak. Ale měli jsme to velké štěstí, že bylo všechno v pořádku. Kdyby doktor řekl, že je třeba vyvolat, nebránila bych se...

martulka88
29. srp 2021

@miskatus Jelikož jsem diabetička - klasická, tak mám celé těhotenství inzulín.
@pexi Kéžby to tak šlo. Pokud je těhotenství zcela v pořádku a je to jen o dietě, kdy jsou hodnoty neustále ukázkové, tak pak ano. Ale Jakmile to lítá, jsou tabletky/inzulín, hodně bych přemýšlela, zda to riziko za to stojí. Já jsem jezdila na KO co 3 týdny a od 35.týdne každý týden a v 36.mi poprvé udělali monitor.

pexi
29. srp 2021

@martulka88 věřím, že si nic nepodcenila a lékaři byli také opatrní. Bohužel i tak se někdy stane neštěstí 😥
U mých obou těhotenství byly hodnoty dobré, léčba jen s dietou a obě děti spíš menší.

lennus
29. srp 2021

@miskatus Dobré vědět, že normy pro určení cukrovky se zpřísnily, protože se děti rodí dnes větší. Měla jsem stravou kompenzovanou cukrovku a děti tedy vylezly dřív obě, první až moc. Určitě bych počkala do termínu aspoň. Zkus se vnitřně zklidnit a promlouvat k miminku, ať si samo vybere cestu. U nás to teď naposledy zafungovalo, hrozil mi z jiného důvodu císař, byl už termín po termínu porodu, malá nakonec vylezla dva dny před. 🙏 Držím palce!

miskatus
autor
29. srp 2021

@lennus a jak si měla děti velké?

lennus
29. srp 2021

@miskatus Syn 33+1 narozený 1940g, dcera dva dny před termínem 3,5 kg

maxulekapcule
29. srp 2021

@miskatus Uf, tak to ses dobra, ja mam 26 tt a pres bricho 91cm, tak jsem zvedava kam az poroste 🤣

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru