Ahojky jak dlouho dnes nechávají přenášet při lecene cukrovce? Vahovy odhad 33tyden 2,6kg takže možná větší je. Něco jen řekli ze vyvolají 39tt v případě vyšší váhy. Nicméně já úplně už dohadům nevěřím. Přes brisko jsem měla ve 25tt 86cm a teď 36tt mám 90cm… a dřív jiný odhad váhy přeci nebyl. Mám si stát za svým případně at nechají být co nejdéle?
Myslím, že přenášet už teď nenechávají nikoho, že se rodí max ten 42tt 🙂
Měla jsem cukrovku kompenzovanou jenom úpravou stravy a nechali by mě přenášet max 14 dní. Dcera se narodila 10 dní po termínu porodu. Měla jsem akorát kontrolu v porodnici každé 3 dny, ale ani lékaři v mém případě nebrali cukrovku jako důvod porod vyvolávat. Váhový odhad 3400g, porodní váha 2960g.
@miskatus Je to hodně o porodnici - někde nechají, jinde nenechají ani o den a v den termínu vyvolají - to je třeba FNHK. Spíše si zjisti, kde budeš rodit, jak tam to mají.
I když jsem měla kompenzovaný těhotenský diabetes, nenechali mě. Někde jsem ale četla, že pokud není inzulin, není to nutnost vyvolávat, jen se to prostě pro jistotu dělá všem.
@martulka88 no mě prave váží neustále malého a ve 34tt měl 2,6kg ale já nějak tomu nevěřím…a řekli ze 38tt ideálně kdybych porodila sama jinak 39 vyvolají… což já alternativec úplně nechci🙂 reseni je nenahlasit se do žádné porodnice…
@miskatus Zkus víc porodnic v přijatelné dojezdové vzdálenosti a zjistit jak to u nich mají. Pokud bude miminko i ty v pořádku, tak bych si stála za svým počkat déle a pro klid i častější kontroly.
@miskatus Je důležité, aby miminko bylo hlídané, protože u cukrovky rychleji stárne placenta a tím se může ohrozit miminko. A buď ráda, že tě váží stále, alespoň mají miminko pod kontrolou. Já jsem jezdila každý týden na kontroly a nakonec mi CS posunuli kvůli covidu a syn, den po původním termínu CS, zemřel v 38tt a já rodila vyvolávaně a k tomu s vědomím, že syn nežije.
Měla jsem cukrovku řešenou mírnou úpravou stravy, můj gynekolog to hrozně dramatizoval, že moc nabiram, že dítě bude obří.
V porodnici tak moc nesileli, byla jsem zdravotně naprosto v pořádku, zkontrolovali průtoky ohledně stavu placenty a dali mi čas do 41+0. Pak mě měla čekat hospitalizace s nějakým opatrnym zaváděním tablet, protože se to k porodu vůbec nemělo.
Osm hodin před nástupem si syn dal říct a rozjel to sam. 😀 Ale jsem moc ráda, že mi ten prostor dali.
Pokud meni ta cukrovka velka, tak do 40+0 bych nenechala bych si dělat nic. Rozhodujes TyTy muzea souhlasit, nebo odmitnout. Do 42+0 je porod v termínu. Tak záleží, jakyma hodnotama ses do te tehucukrovky dostala. Porad meni ty hodnoty, takze někdo tam spadne o 2 setiny, a 2 mesice předtím by v klidu prosel - hodnoty byly jinak nastavené. Duvod zmeny neumi uvest a vysvětlit. . Nějakej vyzkum nebo tam potrebujou kazdou druhou. V každé zemi jinak... někde se to nedela preventivne vubec.... Nekteri lekari v CR to odmitaji delat plosne, ba i.tehotnym,.ktery dle tabulek indikaci maji (automaticky vej, vetsi oredchozi dite) neni od veci si precist Odenta, ze tenhle celej humbuk s cukrovkou tem detem neprospiva, ba naopak. Nikdo totiž presne neví, proc ta placenta a tim cukrem naklada, jak naklada. Mně zas nikdy nikdo nevysvetlil, proč tu hodnotu těhotné zeny změnili tak, že mit ten cukr jeste nizsi nez netehotna. Navíc to meri v rezimu, v jakým se zadna tehotna dobrovolně nechova. Ale to uz jinde jsme... prostě jsou to takove pofiderni duvody, ktery neumi radne vysvetlit. Samozrejme pokid jsou hodnoty ustreleny, vskutku vysoky casto i bezne nebo neco dalšího k tomu, je to jina situace. A nekdy je lepsi driv s kkomplikacei nez ppozde.Urcite dopodrucuju vybrat si porodnici, kde s tim automaticky prehnane neblbnou, a jsou schopni proste v klidu zkontrolovat stav a hodnoty a řešit skutečně dle toho individuálne.
Mám děti už 7 a 9, ale v obou těhotenstvích cukrovka na dietě a nenechali by mě přenášet. Poprvé porod začal sám v 38.tt a podruhé jsem šla na vyvolání den před termínem. Pravdou je, že cukrovka prostě rizika má a nepodceňovala bych je, jak je zmíněno výše.
@miskatus roli hraje i vek, precijen po te petatricitce uz je tech umrti plodu v deloze okolo terminu vic, radsi bych neriskovala.
jinak k otazce, prvniho syna mi vyvolavali 3 dny pred terminem kvuli cukrovce na inzulinu plus pri posledni poradne jsem mela vysokej tlak, kterej nesel srazit. porodni vaha 2,89kg.
u druheho syna jsem mela jit na vyvolani den pred terminem, ale narodil se tejden pred terminem sam. v druhem tehotenstvi jsem mela cukrovku pouze na metforminu. porodni vaha 3,4kg.
@martulka88 ve FNHK jsem rodila první a vyvolávání bylo naplánováno 2 dny po termínu (cukrovka s dietou), ale porodila jsem dřív. Váhový odhad jsem měla celé těhotenství menší. Teď bydlíme jinde a dle blízké porodnice cukrovka s dietou (a samozřejmě bez dalších komplikací) není důvod k vyvolávání dříve než 10 dní po termínu. Malý se narodil 41+0, měřili mu glykemii a byla naprosto ok.
@pexi Ségra (léčená inzulínem) oba prcky vyvolané v termínu. Přičemž druhé se "zaleklo" a malý se narodil nad ránem před vyvoláním 😀 Já jsem klasický diabetik a potom, co se mi stalo, bych nenechala přenášet. I přes dobře kompenzovanou cukrovku není nic jisté.
@martulka88 a ty jsi měla inzulin když ti miminko zemřelo?
@martulka88 moc mě mrzí, co se u vás stalo. Bohužel vím, že nikdy nic není jisté. Kéž by bylo... ❤
U nás mi přímo primář řekl, že těhotenství, vzhledem ke všem výsledkům, bere jako běžné fyziologické. Pravda, že kontrol bylo více, včetně monitoru dříve než obvykle. A kdyby se něco stalo, určitě bych pak taky na věci koukala jinak. Ale měli jsme to velké štěstí, že bylo všechno v pořádku. Kdyby doktor řekl, že je třeba vyvolat, nebránila bych se...
@miskatus Jelikož jsem diabetička - klasická, tak mám celé těhotenství inzulín.
@pexi Kéžby to tak šlo. Pokud je těhotenství zcela v pořádku a je to jen o dietě, kdy jsou hodnoty neustále ukázkové, tak pak ano. Ale Jakmile to lítá, jsou tabletky/inzulín, hodně bych přemýšlela, zda to riziko za to stojí. Já jsem jezdila na KO co 3 týdny a od 35.týdne každý týden a v 36.mi poprvé udělali monitor.
@martulka88 věřím, že si nic nepodcenila a lékaři byli také opatrní. Bohužel i tak se někdy stane neštěstí 😥
U mých obou těhotenství byly hodnoty dobré, léčba jen s dietou a obě děti spíš menší.
@miskatus Dobré vědět, že normy pro určení cukrovky se zpřísnily, protože se děti rodí dnes větší. Měla jsem stravou kompenzovanou cukrovku a děti tedy vylezly dřív obě, první až moc. Určitě bych počkala do termínu aspoň. Zkus se vnitřně zklidnit a promlouvat k miminku, ať si samo vybere cestu. U nás to teď naposledy zafungovalo, hrozil mi z jiného důvodu císař, byl už termín po termínu porodu, malá nakonec vylezla dva dny před. 🙏 Držím palce!
@miskatus Uf, tak to ses dobra, ja mam 26 tt a pres bricho 91cm, tak jsem zvedava kam az poroste 🤣
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Mě nenechali vůbec a šla jsem predcasne na vyvolání. Doteď toho lituju. Pockala bych sama za sebe s mnozstvim castych kontrol aspoň do 40tt.