Intolerance laktózy u matky. Jaký vliv to mělo na dítě?

emillyhk
20. led 2021

Ahoj,
podělte se prosím o vlastní zkušenosti s intolerancí laktózy u matky a jaký vliv to mělo na novorozence. S intolerancí se potýkám něco přes rok, mám lehčí formu (zvládám tvrdé sýry a máslo). Pokud mám jako matka intoleranci laktózy, jaká je pravděpodobnost, že stejný problém bude mít i mimčo? Mám před porodem, své praktické lékařky jsem se na poslední prohlídce zapomněla zeptat a teď mi to vrtá hlavou...
Děkuju za jakoukoli osobní zkušenost nebo třeba i odkazy, kde zjistím více informací 😊

zelenaesmolda
20. led 2021

@emillyhk
Neresi se to dokud se neprojevi.Mame ji s chlapem oba a mala je v pohode.

emillyhk
autor
20. led 2021

@zelenaesmolda Super 👍 Moc děkuju za odpověď 🙂

deaneira29
20. led 2021

Řešila kamarádka, sama má intoleranci. Čekalo se opravdu až by se u malého projevilo, jediné co jí její lékařka doporučila, bylo zaváděla u prcka laktozu opravdu pozvolna a poctivě hlídat. Malému bude rok a intolerance se neprojevila 😉

emillyhk
autor
20. led 2021

@deaneira29 To pomalé zavádění je myšleno u UM a později příkrmy? Jako že pokud se neprojeví při kojení, tak je vlastně chvíli skoro klid?

kafr
20. led 2021

Já jsem nezvládala mléko až během těhotenství (sýry byly ok). Po porodu jsem zkoušela mlíko opatrně znova zavádět a šlo to (už v porodnici, mi tvrdili, jak musím pít mlíko, abych kojila - blbost).
Malé se už v 1. měsíci rozjel atopický ekzém. Podle všeho za to mohlo nejspíš právě mlíko. Ekzému se zbavila až téměř ve 2 letech.

emillyhk
autor
20. led 2021

@kafr Hm, to je dost nepříjemná zkušenost. 🙁 Věřím, že ekzém mohl souviset s tím mlékem, zvlášť když se to projevilo až v těhotenství. Já piju mléko hodně (teď v těhotenství kolem půl litru denně), ale bez laktózy, takže to by teoreticky nemělo dělat problémy...

deaneira29
20. led 2021

@emillyhk ona mléčné nesmí vůbec nic, takže malá to neměla ani přes mm, takže když začali příkrmy a tak laktosu opatrně zkoušeli, nejprve zavedli klasicky příkrmy zelenina ovoce a pak zkoušeli jogurt třeba tři malé lžičky a dost a počkali jestli se to nějak projeví a pak postupně, přidávali víc jogurtu a další věci, naštěstí vždy bez reakce.

emillyhk
autor
20. led 2021

@deaneira29 Děkuju za odpověď 🙂

malytlustyhroch
20. led 2021

@emillyhk nemuzu ani stopy laktozy a oba kluci normalne mlecne jedi. Mladsi mel ekzem i kdyz jsem nejedla nic s "mlikem", starsi nemel i kdyz tehdy jsem jeste nektere vyrobky jedla (bylo mi teda furt spatne, ale nevedela jsem tehdy jeste z ceho). Kdyz uz tak muzou treba zdedit genetickou dispozici k mensi tvorbe laktazy ve starsim veku, ja treba vim, ze to mam po mame, ale neni to zadna tragedie, ma to obrazne receno kazdy druhy. Vseobecne intolerance laktozy u malych deti je sice mozna ale velmi velmi nepravdepodobna, kdyz maji deti s necim s problem vetsinou to byva alergie na bilkovinu kravskeho mleka (ABKM).

slunea
6. únor 2021

Jak uz bylo psano vys, intolerance laktozy i malych deti je velmi vzacna, castejsi je alergie na bilkovinu kravskeho mleka. Kdyz ma dite intoleranci laktozy, nemuze byt ani kojeno, protoze materske mleko laktozu obsahuje. Opatrne zavadeni mlecnych vyrobku budiz, ale ne kvuli laktoze, ale kvuli bilkovine.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru