Zdravím, chtěla jsem se optat zda máte někdo zkušenost se zjištěním hydrocefalu v 33 týdnu těhotenství. Našemu chlapci zjistili na ultrazvuku v jedné komoře 28 mm, zítra jdeme na magnetickou rezonanci.. lékaři říkají, ze to řešení má v podobě shuntu.. máte s tímto někdo zkušenost? Může být po zákroku i normální nebo vždy bude mít opožděný vývoj nebo jiné problémy..? Děkuji
@palja děkuji moc za Váš příspěvek🙂
@hydrocefalus Já a bohužel špatnou. Mému dítěti (také to byl kluk) zjistili hydrocefalus ve 33 tt a já se rozhodla těhotenství ukončit. U mě to ale bylo hodně, přes celou hlavičku a dítě, pokud by přežilo, tak by bylo celoživotní ležák. Držím pěsti ať u vás to není tak fatální.
@sebestka to je mo moc lito..😔😔😔😔
@palja
@hydrocefalus Holky, moc děkuji, ale už je to za mnou. A jsem strašně ráda (asi to bude znít hodně blbě), že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Já nevím, jestli bych dokázala žít s tím, že mám někde v ústavu postižené dítě. Navíc, jaký by to dítě mělo život? Znalo by jenom bolest a utrpení.
Ale jak píšu, u nás to bylo hodně fatální. A potom při pitvě se ještě zjistil problém s ledvinami, takže o to víc jsem byla ráda, že jsem se rozhodla pro ukončení. Průser je že se ten hydrocefalus může vytvořit i v pozdním stádiu těhotenství, i když testy před tím vycházely dobře. Tak jsem to měla bohužel já. Příčinu nezjistili. Uzavřeli to jako blbá shoda náhod.
@sebestka
Ja Vas chapu, pokud by rekli ze to bude lezak nebo hodne spatne na tom tak bych take tak jednala.. muselo to byt moc narocne a jste statecna, prave testy predtim nic neodhalili ani v 30 tydnu..az tedka...je to blba nahoda...
@hydrocefalus Držím pěsti a dej vědět 🙂🍀🍀🍀❤
Mám kamarádku, která má dvě děti... Oboje zjištěný hydrocefalus... U jednoho až déle, okolo 34tt - tam ji tenkrát říkali, že je to vážně a že bude mít těžké následky.... Následky měla tak maximálně psychické kamarádka. Klukovi je teď 15 a je úplně normální 🙂 druhému je 13 a tam to zjistili dříve asi ve 32tr a ten je taky v pohodě, akorát měl trošku problémy s logopedii, hodně špatně mluvil ještě v 6 letech, ale teď už mluví úplně normálně 🙂
Navíc medicína je teď mnohem vyspělejší než před těmi 15 lety. Takže bych se nebála a držím palce 🍀
@werik153 To je super, že už to takto jde a jsou děti v pohodě. Nicméně pořád je to problém v mozku a ten mozek je tak nevyzpitatelný neprozkoumaný organ, že tam nemá jistotu nikdo. Tam prostě žádný lékař s jistotou nikdy neřekne, jak to bude. A je uplne jedno, o vo se jedná.A všechno se odvíjí od velikosti nálezu, samozřejmě.
@anet922 To mě moc mrzí. 🙂
U nás to bylo takový složitější. S otcem dítěte jsme se potom rozešli, nějak to šlo potom časem do kopru. Já jsem se asi rok po rozchodu vdala, chtěli jsme s manželem stavět, takže jsme s dětmi čekali, až trošku našetříme. Ale když jsme se pro děti rozhodli, tak obě těhotenství probíhala úplně hladce, stejně tak porody a mám dvě zdravé dcery.
@sebestka Tak to je dobře, že další těhotenství u vás probíhala hladce 🤩 to se bojím, že bych byla celých 9 měsíců ve stresu, jestli je vše v pořádku, po tom, co jsme si prožili.. Každopádně my ještě čekáme na výsledky krve, protože dle výsledků z plodovky je nějaký nález z mé strany.. Ale až z krve poznají, jestli to mělo vliv na mimčo nebo ne.. Tak ještě uvidíme, zda nám je další mimi souzeno 🙏
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@hydrocefalus uvidíte co vám řeknou po podrobnějším vyšetřením. Shunt je hadička zavedena do břicha a odvádí přebytečné množství mozkomisniho moku, někdy se může i ucpat, to je potom problém. Určitě vám řeknou více lékaři.
Úplně vlastní zkušenost nemá, ale měl to známé syn a musel jít nekolikrat na výměnu. V psychomotorice byl trošku opožděný, v řeči taky trochu, zvlášť když se ten Shunt ucpal a neodvadel správně. Chodil normálně do školy, bez plen, myšlení, řeč potom v pořádku. Tam potom záleží proč se to děje, jaký je problém atd, atd.. Ale to vám jistě vysvětlí lékaři.
Držím palce 🍀❤️❤️❤️ určitě bude syn potřebovat trochu jinou péči než zdravé děti.