Fyzická námaha v těhotenství. Může ublížit miminku?

20. srp 2023

Zdravím všechny,
Manžel se do mě dneska opřel s tím, že díky tomu jak jednám se bojí o naše nenarozené dítě... A mě se to celý den honí hlavou. Nebyl moc příjemný 😶.
Jsem v 30tt a máme syna něco přes 3roky. Je hodně akční a zlobivý. Tím jak se chová každý den za ním hodně běhám, stále mi venku utíká. Když se začne vztekat tak je nutné ho odnést protože to jinak nejde (na hřišti, v krámě). Je ale i velký mazel a často se dožaduje zvednutí atd. I když se snažím to snižovat tak je to ...No prostě je to vysilující. Každý den jsem hotová, unavená, nevyspala... Často mě bolí břicho. Nejsem si jistá zda to je tvrdnutí břicha... Spíš mě to bolí v horní části a při nahmatani tam mám nějakou podkožní uzlinou, která mě bolí a i velká část břicha v okolí.
Manžel mi svými slovy vnesl do hlavy abych neporodila předčasně či aby dítě nebylo díky tomu nemocné 😶. Jsem z toho trochu nešťastná. Samozřejmě se snažím být v klidu a v pohodě. Jenže babičky nemáme, manžel pracuje v advokacii a je nonstop pryč. Jsem ani to sama a prostě dělám co můžu. Ano občas pohlídá když má čas ale Jendou za týden na 2h je fakt málo. Mladý nastupuje v září do školky 🙏tak si snad trochu odpočinu na těch pár týdnů ... Ale co myslíte??? Může to neustále běhání a zvedání mít špatný vliv??

eviicka
20. srp 2023

Těžko říct, ale takhle to máme skoro všechny, které máme více dětí s menším rozdílem a že by bylo více problémů u druhorodiček se mi nezdá, spíš naopak. Pokud je nějaký problém určitě se poraď s doktorem, snaž se si ulevit, ale to druhé tu mámu potřebuje taky...

janule0123
20. srp 2023

Když moje druhé tehu nedopadlo dobře, ptali se na námahu nějakou… když jsem říkala tady to litani a zdvíhání malé … říkali ze to je ok, ze jsem na to zvykla …ale tak daleko jsem se nedostala jak ty… teď ve třetím tehu ok, ale neměla jsem žádný problémy ani bolesti …ale třeba přestala jezdit na odrazedle, protože jsme ve městě, jezdí jak trdlo a neslo me za ni behat .. tak proste nebyla se mnou par měsíců na odrazedle …zas byla jina zábava

lenerka1
20. srp 2023

Tělo si bolestí říká o odpočinek, úlevu, podle popisu bych to tipovala na přetížené/namožené břišní svaly či úpony. Pokud nejde zvedání více omezit, zkusila bych pohledat nějakou pomůcku na odlehčení bříška, šátek, podpůrný pás. Možná zajít i k fyzioterapeutovi, aby poradil, jak nejlépe dítě zvednout a na co jiného si dát pozor. Pokud není těhotenství rizikové, takovou tu běžnou zátěž, na kterou bylo zvyklé před těhotenstvím, tělo i miminko zvládne, ale je třeba mu naslouchat a dopřát odpočinek, když si o něj řekne.

cuuza
20. srp 2023

Tohle je tvoje tělo běžný pohyb, je na to zvyklé. A tělo ti dá najevo, kdy už je potřeba zpomalit, jen je ho potřeba poslouchat. Neboj 🍀

autor
21. srp 2023

Děkuju všem za odpovědi 😘

krisstina93
21. srp 2023

Tělo je na to přizpůsobené. Já měla v těhotenství taky 3 leteho syna, v nejhorším období vzdoru, bydlíme ve 3. patre bez výtahu, to sem behala několikrát denně, tahala nákupy a v pulce případu sem do těch schodu nesla i toho syna, když se zasekl a odmítal jít :D jindy sem za nim za třeba behala, když jezdil na kole, každý den sem ho tlačila minimálně 2km do kopce v golfkach a všechno tohle sem delala ještě den před porodem. Nakonec sem rodila o dva týdny dyl, než v předchozím těhotenství, které sem cele prolezela.

lauriak
21. srp 2023

Ja som sa cele druhe tehotenstvo natahovala s trojrocnou dcerou. Prenasala som 2 tyzdne a druha dcera je uplne zdrava.

cherie24
21. srp 2023

Mám děti 2roky a 4 měsíce od sebe a starší dcera zřejmě ADHD. Na zemi mezi lidmi, na chodníku, v obchodě se mi válela běžně, takže taky jsem jí musela odnášet, aby neobtěžovala všechny kolem. Doma jsem se jí ale snažila zvedat minimálně, všude jsem jí učila si vylézt sama, někdy se tomu člověk nevyhne, ale vážně jsem se to snažila hodně omezit, děti jsou celkem šikovné 😉 Důležité taky je, zvedat to dítě když už, tak přes záda, netahat to břichem !!! Mazlit se prostě jen v sedě, nezvedat, nechovat pořád. A já si teda vázala bříško už pomalu od začátku druhého trimestru,zejména kvůli bolestem od zad. S velkou námahou samozřejmě porodit předčasné můžeš. Já takhle skončila ve 22. Týdnu na pohotovosti v noci. Dostali jsme vynadáno, že mám hodně odpočívat a ne celý den lítat za dítětem a pak ještě po nocích uklízet, jestli jsem jako normální. 🤦🏼‍♀️ Partner je taky věčně pryč, po noční návštěvě nemocnice jsem si pořídila paní na úklid, nejlepší věc. Pak i v šestinedělí a s mini mimi to bylo super ulehčení psychicky i fyzicky 👌

drakenn
21. srp 2023

A jakou má manžel představu, jak by ses měla chovat? Jakou pomoc ti nabídl?

orangutan123
21. srp 2023

No já mám 15m mimčo a sem ve 22tt. Chodit pořádně začal teprve před 2 měsíci, ale jsou to stále začátky takže mi furt visí na rukou...na roční prohlídce měl 13kg, kolik má teď netuším 😀 nevím jako co bych s takovým miminem měla dělat, kdyby mi tohle manžel řekl. Jako jasně, taky se to snažím omezovat, ale moc to nejde že

monaluza
21. srp 2023

No tak to je hezké, že o váš manžel má starost, to on se asi víc zapojí do péče o syna, aby vám ulevil, že?

pampelina18
24. srp 2023

Ano mohla, tělo je vyčerpané a ty místo klidu mu ještě nakladas... 3 lety syn už by měl pochopit, že maminka se teď musí šetřit. Mazlit se můžete i v sede...
Omez to, víc odpočívej. Zajdi si k doktorce ať tě uklidní, že je vše ok...

marty154
24. srp 2023

Taky tak mame 2 a pul leteho,je hodne zivy,taky jsem ve 29tt a kdyz jsme sli ven,vzdy jsem ho honila,ten v techto vedrech ho proste dam do kocarku a musi sedet,nebudu ho honit a ted uz bych ho ani nedohonila..takze nakupuji uz vzdy az je muz doma a pohlida vsech 6deti😊a ja jedu v klidu,chce to vic odpocivat i ja to tak delam...a pokud je tehu v poradku miminku by to ublizit nemelo...mam tak 6deti po 2letech a vsechny jsou v poradku

kamimnichov
24. srp 2023

Ano, je to narosto normalni. Jsi na tu zatez zvykla tim, jak mimi postupne rostlo, tak se zvysovala i fyzicka zatez. Je fajn trochu vic odpocivat… ale nekdy to proste nejde. A zeny mely uz miliony let deti rok-dva po sobe a vetsinou vse v pohode.

veronikav31
24. srp 2023

Proč jej ze hřiště odnasite? V klidu sednout a počkat až ho to přejde.obchod je horší,ale dá se to.syn se vztekal,když jsme šli domů,tak jsem mu řekla,že mám času dost,sedla si na lavičku a počkala až ho to přejde.mam mezi dětmi rozdíl 2r a 1m, se synem jsem otěhotněla,když bylo dceři 1,5r,měla jsem rizikové,musela jsem ležet kvůli krvácení a to jsem dceru nezvedal,musel se postarat tatínek,já si s dcerou hrála v leze.po 1.trimestru jsem už s dcerou normálně fungovala,byla už pak těžká,ale zvládali jsme to,musela jsem pak víc odpočívat,ale syn se narodil den před termínem.mam obě děti neřízené střely, které neposedí,jsou spolu každou chvilku venku sami,ale když mě jednou za čas chytne migréna,tak jim vysvětlím,že si potrebuji chvilku odpočinout a proč,tak mě nechají(dceři je 7,5 a synovi 5,5r),mluvím s nimi hodně.

honatko092
24. srp 2023

Měla jsem druhé těhotenství po akutní CS a dělala jsem úplně všechno - každý den byl akční, hrála jsem si a lítala za synem, který měl tehdy 18 měsíců - 2 roky a tři měsíce (to bylo celé mé těhotenství). Navíc jsem všude s sebou tahala velkého psa. V šestém měsíci jsme se stěhovali a až do porodu jsem do třetího patra bez výtahu tahala syna (15 kg). Na doporučení duly jsem pak večer chodila rychlochůzí cca 3 km denně (příprava na přirozený porod, ať jsem co nejvíc fyzicky fit). Pokud máš zdravé a normální těhotenství, fakt bych se toho nebála 🙂 Druhý porod byl nakonec přirozeně, trval 6 hodin, ale nakonec jsme to nestihli do porodnice a rodili jsme s manželem v autě (takže jsem si přivodila akorát zrychlené dítě :D). Poslouchej tělo, když říká, že je unavené, odpočiň si, držím palce!!!

pavulka
24. srp 2023

Měla jsem to stejně jako ty. Těhotenství a doma akční tříleťák. Kočár se už více jak rok nepoužíval, takže syn všude na odrážedle, já vlála za ním 😂. Od září chodil do školky, termín porodu jsem měla v lednu, takže každý den ráno pěšky do školky dva kilometry, syn na odrážedle, zpátky jsem odrážedlo nesla, ve školce se nesmí nechávat a po obědě jsem si to dala znova 😂. Každý den 8km, někdy jsme šli na autobus, občas nás někdo svezl. V sedmém a osmém měsíci jsem se synem absolvovala lázně, byl po těžké operaci břicha a to bylo fakt fyzicky náročné, být non stop nápomocná u všech procedur. Navíc syn po obědě nespí, takže jsme každý den, v době poledního klidu, vyráželi ven, až do večeře. Jediný týden, kdy jsem se fakt šetřila, bylo po odběru z placenty, tam hrozí riziko potratu. I když jsem rodila o měsíc dříve, miminko bylo naprosto v pořádku a dřívější porod byl z jiného důvodu. Bonusem bylo, že jsem rodila se stejnou váhou, se kterou jsem otěhotněla, domů jsem šla lehčí 😂.

maxulekapcule
25. srp 2023

Já myslím, ze je to v klidu, já jsem chodila do 25tt do prace, měsíčně 250hodin, těžká fyzická práce ve družstvě. A bylo to v pohodě. Syn žádné následky nemá, jen porad řve 🤣
Druhého syna jsem zvedala až do konce, tenkrát měl pět let, ale neváží moc. Jediný problém byl, ze jsem měla léky na ředění krve, tak s takovou práci jsem byla jak omalovánky, sama modřina.
S doktorem jsem to tenkrát řešila, a žádný problém a námahou a vstavanim ve dvě ráno neshledal

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru