Chtěla bych se zeptat když mi vychází termín porodu na pátek tak od kdy jste měly přechod z neschopenky na mateřskou? Na mateřské už budu od patka nebo až od soboty? Děkuji
Ahoj,je to presne tak... na materskou nastupujes nekolik tydnu pred porodem!
Presne jak pise kkaatte 😉 taky me to ted ceka.
To mi je jasné jdu 8 týdnů před porodem ale jestli když datum porodu vychází na pátek tak už budu od patka na mateřské nebo až od soboty 8 týdnů před porodem. Možná jsem to špatně popsala, ale potřebovala bych jet v pátek večer pryč a nevím zda už budu na mateřské nebi ještě na neschopence?
@mlynkova85 nemas to napsane v tehotenske prukazce? Ja to tam mela. A ani jsem si to nemusela hlidat, dr sam vedel kdy mi dat papir na materskou pro zamestnavatele. Ale jinak mne to vychazelo tak, ze termin mam napsany 2.5. ve stredu a na materskou jsem nastupovala 21.4. taky ve stredu. Mozna taky zalezi na dnech v mesici, jestli ma 30 nebo 31. Nevim.
Nemusi to byt presne sest nebo osm tydnu, ukoncit neschopenku muzes klidne ve ctvrtek a na materskou jit od patku, nebo kterykoliv jiny den 😉 jen to ma byt v rozmezi 6-8 tydnu, ale muzes jit treba sedm tydnu a dva dny 😉
@mlynkova85 Musi to byt 8 celych (nebo celych 6) tydnu od terminu porodu, takze od soboty. Ale teoreticky Ti to muze vyplnit mzdovka, kdyz ji reknes, ze nastup 8 tydnu pred 😉
@milisent ne a ani doktor mi nic neřekl, to že nastupuji na mateřskou jsem mu musela říct já asi i datum.
@vercahb já už tomu vůbec nerozumím a doktor se sestrou jsou ochotný jak něco všechno si musím hlídat sama.
Nastup 6 tydnu pred, kdyz nastoupis 8 tydnu pred, tak se zbytecne okrades o 2 tydny nemocenske.
@mlynkova85 tak se domluv s ucetni v praci... ta o tom ma taky prehled...
Děkuji všem počkám s čím přijde v pátek doktor. Já mám totiž i o 4 dny posunutý datum porodu takže bych už teoreticky mohla jít na mateřskou od zítřka, ale hádat se s nima nebudu. Protože když mám termín porodu 4.6 tak to vychází už na dnešek, ale doktor mi počítá týdny těhotenství k 8.6 i když podle MS a ultrazvuku to je toho 4.6. Už jsem z nich na prášky ale už to nějak vydržím.
@alcar to vím, ale jelikož jsem sama s 2 dětma a syn si v sobotu zlomil ruku tak bych potřebovala už dneska být na mateřské abych si pro něj mohla chodit. Už teď přemýšlím jak ty 4 dny vyřeším a stejně budu rodit dřív, protože jdu na císaře tak mě těch pár korun o které přijdu nezabiji, ale děkuji.
Když půjdeš k lékaři v pátek, tak ti lékař k pátku ukončí nemocenskou a mateřská ti začíná až následující den. A termín porodu je snad v těhotenské průkazce, tak tím datem se řiď.
Já byla na neschopence a mohla jsem nastoupit nejdřív 6 týdnů před termínem, tak s tím radši počítej.
@margrethe5656 děkuji to je, ale díky sestře o 4dny později než podle doktora. Ještě se v pátek domluvím s doktorem už mám tolikrát prelepovanou průkazku právě kvůli dohadování mezi doktorem a sestrou. Doktor napíše správně tt a sestra to prelepi o 4 dny min. Ale i podle kalkulacek na netu mi to vychází podle doktora. Asi se tam v pátek dohadam a bude i když jsem povaha která se normálně nehada a je radši ticho. 😂😂😂
Me rekli datum tech osm tydnu pred porodem, ze od toho data muzu jit, ale je to o domluve, v rozmezi tech dvou tydnu si muzes vybrat kterykoliv datum. Driv nez tech osm ti to ale nevypise...
@avital a šla jsi na mateřskou nebo rovnou rodičák? Podle zákona je tohle rozhodnutí na tobě. Spíš doktor nutí jít na mateřskou 8tydnu před porodem když jsi na neschopence. Ale jestli půjdeš 6 nebo 8 týdnů je jen a jen na tobě. Do toho ti správně nesmí kecat ani zaměstnavatel ani lékař.
@vercahb děkuji to mi je jasné. Mě šlo jen o ten pátek, ale pokud to je tak že když vychází termín porodu na pátek a na mateřskou tedy nastupuji až v sobotu tak si budu muset promluvit s doktorem že mám díky sestře špatně napsané datum porodu.
@mlynkova85 Pokud je termín v pátek, tak můžeš na mateřskou nastoupit taky od pátku.
@j.a.n.i děkuji. Já si to už nepamatuji. Uvidím co mi řekne doktor v pátek. Někdo říká už v pátek někdo až v sobotu.
@mlynkova85 V zákoně je uvedeno tohle:
(1) Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má
a) pojištěnka, která porodila dítě; před porodem má v době nejdříve od počátku osmého týdne před očekávaným dnem porodu nárok na peněžitou pomoc v mateřství těhotná pojištěnka,
a tedy pokud máš termín v pátek, tak týden PŘED je týden od předchozího pátku do čtvrtka před porodem, protože den porodu už není před porodem.
@j.a.n.i jee děkuji. Tak to je super zpráva.
termin mi vychazi na pondeli, materska zacinala v pondeli, neschopenku ukoncili k nedeli 🙂
@mlynkova85 šla jsem normálně na mateřskou, ale nijak jsem to nezkoumala, když řekla, že to nejde, mě to bylo celkem jedno...asi mystifikovala abych byla o dva týdny dýl v klidu😀
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Už je to pár let, co jsem byla ve stejné situaci. Ale myslím, že na mateřskou se přechází 6 - 8 týdnů před porodem, jako když jsi v zaměstnání.