Doktor nedělá UTZ. Je to normální?

18. únor 2021

Ahoj maminky/těhulky, jdu si sem pro uklidnění.
Můj doktor mi na posledním vyšetření (37+0) vůbec nedělal ultrazvuk. Byla jsem jen na monitorech (naštěstí vše ok).
Dneska (38+0) jsem byla v porodnici na prvním vyšetření. Čekala jsem, že alespoň tam mi ultrazvuk udělají, ale taky ne. Dělali znovu jen monitory.
Na posledním ultrazvuku jsem byla ve 34.týdnu. Od te doby nic.
Je to normální? Doktorum věřím, ale mám trochu strach, aby nic nezanedbali. Dneska jsem se doktorky v porodnici ptala, proč se ultrazvuk nedělá a ona rikala, ze už to není potřeba.
Co ale když třeba miminko málo přibírá? Jak by se to poznalo?
Nechci byt za hysterku, ale je to první těhotenství, tak mám strach 😔
A taky mě štve, ze sem si dneska holila nohy zbytečně 😄

darkwitch
18. únor 2021

Pojišťovna proplaci tři utz, na konci těhotenství se dělají utz jen když je miminko KP a nebo je podezření, ze je něco špatně, pokud je vše v pořádku neni potřeba utz dělat

autor
18. únor 2021

@darkwitch Jak se ale zjisti, zda je něco v nepořádku, když ne na UTZ? 🙈

merope
18. únor 2021

Váhové odhady jsou trošku věštění z křišťálové koule. Pokud ten utz ve 34. týdnu byl v pořádku, tak by stejně nic moc lepšího nevyvěštili, než to, co už ví. Kdyby byl problém, tak by určitě utz dělali. Pokud máš pohyby v pořádku, monitory v pořádku, tak dítě nejspíše i dobře přibývá. Můj drobek blbě přibýval a tam jsem měla problém cítít pohyby, problém ho budit na monitory, všechno.

merope
18. únor 2021

Moc to UTZ přeceňuješ. On opravdu nezjistí moc víc než co už se ví. Dokonce třeba u mě na UTZ nic špatně vidět nebylo - ale krev ukázala fest problémy, monitory všelijaký (a ano, jelo se kolečko kortikoidy -> porod).

autor
18. únor 2021

@merope Aha, moc dekuju za uklidnění 🙏 Vždycky jsem si myslela, ze UTZ je to hlavní a ono asi prd 🙈

darkwitch
18. únor 2021

Utz je to hlavní na začátku kdy řekne dítě je kde ma byt, bije srdicko, pak odhaluje vvv, ale ke konci už toho zase tak moc neřekne, dítě se na utz už cele nevejde a jsou to zase odhady...

maaaadlaaaaa
18. únor 2021

Mně taky naposled 34.tt, pak 37tt. a 38tt. v nemocnici bez ultrazvuku. 38+1 mě nekontrolovala ani spodem. Zřejmě to je normální, já mám taky divný pocit jestli tím něco nezanedbají, ale určitě je to zbytečné. 🙂

luci_ela
18. únor 2021

Mě tedy dělala doktorka utz pravidelně na každé kontrole. Udělali mi ho i na první poradně. Teď v pondělí byla druhá poradna, tam ho nedělali, ale teď na třetí poradně ho zase dělat budou. A mám normální prosperující těhotenství, jsem 39+2

bezinka22
18. únor 2021

Me v porodnici tedy ultrazvuk udelali, ale jen proto ze jsem mela tehotenskou cukrovku a jsem drobna. Tak chteli vedet odhad velikosti plodu. Ale vim, ze standardne v poradne delaji taky jen monitory.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru