Cholesterol vyskočil z normy nad 10 mmol/l ve 34tt. Jaká jsou rizika pro dítě?

michnovka
20. lis 2017

Ahoj,
jsem v 8. měsíci a z ničeho nic se mi na krevních testech ukázal vysoký cholesterol (přes 10mmol/l, když je norma 3-5) a také játra nadlimit. Vůbec tomu nerozumím, doteď jsem měla vše v normálu. Cholesterol nebyl nikdy vysoký, zdravě jím i cvičím. V rodině to nemáme. Nechápu příčinu. Doktor mi nebyl schopný nic kloudného říct, jen mě poslal do lipido poradny.
Měla jste některá něco podobného? Narodilo se zdravé miminko?

eva118
20. lis 2017

V těhotenství jsem měla cholesterol 12, gynďař řekl, že je to v těhotenství normální a nic se s tím nedělá- miminko ho zrovna potřebuje, tak si to zařídí 🙂. Jenom to obvoďáci a diabetologové moc neví. Po porodu v normě, mimo samozřejmě v pořádku. To tě posílá gynekolog?

eva118
20. lis 2017

A jaterní nevím, ty byly asi v pořádku, nikdy nic neříkal.

michnovka
autor
20. lis 2017

@eva118 posílá mě obvodák...Máš pravdu, že toho moc neví. 🙂

camillaq
21. lis 2017

Cholesterol nevim kolik jsem mela, ale jatra je nejaka norma do 0,5 a ja jsem mela 4,7. Porod mi kvuli tomu vyvolavali v 38 tt. Syn je v poradku, jaterni testy jsem mela 10 dni po porodu v norme.

eva118
21. lis 2017

Stejně s tebou jako s těhotnou nemůžou nic dělat, žádné léky se dávat nesmí, takže ti řeknou, ať přijdeš po šestinedělí a to už to bude ok. Konzultujte to třeba s gynďařem, můj se divil, že mi testy dělali v těhotenství, že je vše jinak v těle. Ten cholesterol miminku určitě neublíží, já bych se zeptala na ty jaterní testy.

carly1990
22. lis 2017

Přesně, mám to úplně stejně s tím cholesterolem.. Byla jsem u své obvodní na prohlídce kvůli razítku do těhotenské průkazky minulý týden ve 31. tt. a ona, že jsme nějak vynechali preventivní prohlídku loni nebo kdy, tak mi ještě druhý den na lačno brali krev a když jsem si toto pondělí volala na výsledky tak mi sestřička řekla, že mám zvýšený cholesterol, že hranice je do 5,0 a já, že mám 6,0. Poradila mi abych nejedla moc tučná jídla a že se to snad zlepší. Vyděsilo mě to, protože také nejím nějak nezdravě a tak jsem začala hledat informace na netu a jsem rozhodnutá se zeptat své gynekoložky, ale tam půjdu až za 14 dní. Všude jsem našla, že cholesterol bývá v těhotenství často zvýšený i vysoký a je to právě proto, že ho miminko potřebuje. Byli to odpovědi od lékařů, takže tomu věřím, nikdy dřív jsem s cholesterolem ani ničím jiným neměla problém. Zavolala jsem tedy ještě sestře do ordinace obvodní lékařky a zkusila se jí zeptat, zda třeba nezapomněli přihlížet i k tomu, že jsem těhotná nebo zda to nemůže mít nějaký negativní vliv na miminko a ona mi znovu zopakovala, že se mám snažit jíst zdravěji a že cholesterol je dědičný (nikdo v rodině ho nemá) a že se nemusím bát, že na miminko to vliv nemá. Takže mě utvrdila v tom, že opravdu obvodní lékaři neví o tom, že by měli preventivní prohlídky provádět a vyhodnocovat v "normálním" stavu a ne v těhotenství. Až porodím a přestanu kojit, tak si vynutím znovuodebrání krve na cholesterol a věřím, že tentokrát bude opět v normě jako vždy předtím.

bara.pibr
22. lis 2017

Hezký den, zvýšené lipidy v těhotenství jsou naprosto normální, nemusíte se obávat. Po porodu se to vrátí do normálu. I já měla zvýšený cholesterol a triglyceridy. Je to zbytečné v těhotenství nabírat. Pěkný den všem.

bara.pibr
22. lis 2017

....ještě co se týče jaterních testů, tak záleží jaké hodnoty a o kolik jsou zvýšené. Výsledky ukažte gynekologovi. Co se týče tuků, osobně bych lipidovou poradnu teď nenavštěvovala 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru