Ahoj,
jsem v 8. měsíci a z ničeho nic se mi na krevních testech ukázal vysoký cholesterol (přes 10mmol/l, když je norma 3-5) a také játra nadlimit. Vůbec tomu nerozumím, doteď jsem měla vše v normálu. Cholesterol nebyl nikdy vysoký, zdravě jím i cvičím. V rodině to nemáme. Nechápu příčinu. Doktor mi nebyl schopný nic kloudného říct, jen mě poslal do lipido poradny.
Měla jste některá něco podobného? Narodilo se zdravé miminko?
A jaterní nevím, ty byly asi v pořádku, nikdy nic neříkal.
Cholesterol nevim kolik jsem mela, ale jatra je nejaka norma do 0,5 a ja jsem mela 4,7. Porod mi kvuli tomu vyvolavali v 38 tt. Syn je v poradku, jaterni testy jsem mela 10 dni po porodu v norme.
Stejně s tebou jako s těhotnou nemůžou nic dělat, žádné léky se dávat nesmí, takže ti řeknou, ať přijdeš po šestinedělí a to už to bude ok. Konzultujte to třeba s gynďařem, můj se divil, že mi testy dělali v těhotenství, že je vše jinak v těle. Ten cholesterol miminku určitě neublíží, já bych se zeptala na ty jaterní testy.
Přesně, mám to úplně stejně s tím cholesterolem.. Byla jsem u své obvodní na prohlídce kvůli razítku do těhotenské průkazky minulý týden ve 31. tt. a ona, že jsme nějak vynechali preventivní prohlídku loni nebo kdy, tak mi ještě druhý den na lačno brali krev a když jsem si toto pondělí volala na výsledky tak mi sestřička řekla, že mám zvýšený cholesterol, že hranice je do 5,0 a já, že mám 6,0. Poradila mi abych nejedla moc tučná jídla a že se to snad zlepší. Vyděsilo mě to, protože také nejím nějak nezdravě a tak jsem začala hledat informace na netu a jsem rozhodnutá se zeptat své gynekoložky, ale tam půjdu až za 14 dní. Všude jsem našla, že cholesterol bývá v těhotenství často zvýšený i vysoký a je to právě proto, že ho miminko potřebuje. Byli to odpovědi od lékařů, takže tomu věřím, nikdy dřív jsem s cholesterolem ani ničím jiným neměla problém. Zavolala jsem tedy ještě sestře do ordinace obvodní lékařky a zkusila se jí zeptat, zda třeba nezapomněli přihlížet i k tomu, že jsem těhotná nebo zda to nemůže mít nějaký negativní vliv na miminko a ona mi znovu zopakovala, že se mám snažit jíst zdravěji a že cholesterol je dědičný (nikdo v rodině ho nemá) a že se nemusím bát, že na miminko to vliv nemá. Takže mě utvrdila v tom, že opravdu obvodní lékaři neví o tom, že by měli preventivní prohlídky provádět a vyhodnocovat v "normálním" stavu a ne v těhotenství. Až porodím a přestanu kojit, tak si vynutím znovuodebrání krve na cholesterol a věřím, že tentokrát bude opět v normě jako vždy předtím.
Hezký den, zvýšené lipidy v těhotenství jsou naprosto normální, nemusíte se obávat. Po porodu se to vrátí do normálu. I já měla zvýšený cholesterol a triglyceridy. Je to zbytečné v těhotenství nabírat. Pěkný den všem.
....ještě co se týče jaterních testů, tak záleží jaké hodnoty a o kolik jsou zvýšené. Výsledky ukažte gynekologovi. Co se týče tuků, osobně bych lipidovou poradnu teď nenavštěvovala 😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
V těhotenství jsem měla cholesterol 12, gynďař řekl, že je to v těhotenství normální a nic se s tím nedělá- miminko ho zrovna potřebuje, tak si to zařídí 🙂. Jenom to obvoďáci a diabetologové moc neví. Po porodu v normě, mimo samozřejmě v pořádku. To tě posílá gynekolog?