Zdravím vás :mavam:
Chtěla bych poprosit o rady či zkušenosti. Jsem prvorodička aktuálně 36+1. Předevčírem jsem byla u gyndařky kde mi zaměřila malou na 2400g, že prý je o dva týdny menší. Poslala mi do nemocnice kde mi včera malou změřili na 2200g. Objednali mě na podělí, že si u nich dva dny poležím aby mi mohly dát kortikoidy :(. V nemocnici sem úplně ztratila řeč a od ty doby co jsem dorazila z nemocnice domů si o tom jen čtu a jsem z toho úplně na prášky. Ve zprávě mám napsáno "doporučená aplikace kortikosteroidu jako matrace plicní zralosti". Moje otázky Teda zní : Jak doktoři poznají že malá ještě nemá vyvinuté plíce? Můžou ty kortikoidy maléj nějak ublížit, nebo může mít pak nějaké následky? Můžu to odmítnout? Na co všechno u plodu ty kortikoidy působí? Předem moc děkuju ;)
Co je to za porodnici? 37.týden maturace je úplně mimo.
Maturaci
@romca2397 syn se narodil s váhou 2,66kg a teď je mu 5 měsíců a má 8kg. Mě pro změnu tvrdili v 36tt, že je akorát, tak jsem počítala s 3,5kg min. Ale ohledně plic, to se mi nezdá. Pokud si pamatuji z biologie, tak dítě narozené v 7měsíci má již plně funkční plíce
@romca2397 ty jo, zrovna klatovy se chválí. Primář rodil mou sefovou a mě dělal poslední screening. To bych se schválně sjela zeptat do jiné nemocnice,než jim kortikoidy odkyvnout.
Děkuju vám asi se fakt zkusím zeptat v jiné nemocnici..
@amazonkajanik na předporodním kurzu nám říkali, že po 36 tt lze rodit v kterékoliv porodnici (bez neonatologicke jip), protože dítě samo dýchá.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
37 tt už podle mě není na kortiodity 🤔od 36 tt by dítě nemělo mít se samostatným dýcháním problém. Rozhodně to nejsou vitamíny bez vedlejších účinků. Chtěla bych znát od doktorů jasné argumenty pro a proti.