Ahoj holky 😊.
Včera jsem byla u lékaře, který mi kontroloval palpačně na lehátku čípek a řekl, že je vše, jak má být. Malá na ultrazvuku byla taky zdravá a hezky povyrostla, nicméně v těhotenské kartičce jsem se doma našla, že mám čípek 2,5 Cm, uzavřeny...docela mě to vyděsilo, protože mi k tomu nic neřekl a jinde jsem se dočetla, že v takovém stavu už nakazují lékaři přísný klidový režim, nebo dokonce nemocnici...
Máte některá podobné zkušenosti ? 😊.
Mockrát děkuji 😊.
Ahoj 😊. Od 30. týdne se délka čípku neřeší, je to totiž velmi individuální. Problém nastává tehdy,když se čípek zkracuje dříve. Například tomu tak bylo u mě, od 26tt čípek 25mm. Měla jsem nařízený klidový režim + horčík. Aktuálně jsem ve 35.tt a čípek stále 25mm, takže se za celé ty týdny více nezkrátil. 😊 Jinak 25mm je ještě hranice. Každopádně k Vašemu stavu - nemusíte se stresovat, vše je v pořádku!
@emamir mockrát děkuji za odpověď !😊. Přeji, ať Vám to takhle hezky vydrží až do porodu ✊🏻.
Lekla jsem se, protože doma neumím jen ležet, musím aspoň něco dělat. tak jsem si nebyla jistá jestli nemám trošku ubrat 😄. Ale jelikož jsem od začátku těhotenství na PN, tak pouklízím, vyperu, uvařím a flákám se na pohovce 😃. Už to přeci jen není tak jednoduché, záda a nohy mě pekelně bolí když dlouho něco dělám 🙄😁.
@barunkiss nebudu vás nijak strašit ani nechci a ani není potřeba. Já v tomhle týdnů ležela v nemocnici, avšak ale kvůli tomu že jsem zvracela nejspíše žlučník. Tam mě vyšetřili a řekli, ze mám podrazdenou dělohu, časté zvrdnuti břicha a cipek 2mm a miminko že se tlačí dolů
Tak jsem zůstala na kapačkách davali mi magnezium a čípky aby se děloha uklidnila a cipek byl v pohodě.
Ležela ksem 5 dní a procitala na netu že cipek v tomhle týdnu je úplně v pohodě a že už by se cipkem doktoři neměli ani zabývat v tomto týdnu že už je to normální.
Jenže jsem před příjezdem do nemocnice byla u mě gynekoložky která mě kontrolovala a nic na cipek neříkala. Tak jsem se ptala doktorky v nemocnici, jak to ze si toho moje doktorka nevšimla a nic neřekla a paní doktorka v nemocnici mi na to řekla že si to v nemocnici hlídají více. Ale je to v pohodě, dokonce si tam někoho zvali při 3mm čípku takže nemějte strach
@koko123 děkuji za odpověď 😊. Právě, že mi přijde, že každý lékař to řeší úplně jinak. Já beru 2x denně magnesium, břicho mi sice tvrdne, ale né nijak extrémně 3-5x za den, někdy vůbec jen když si večer lehnu. Ale tak uvidíme co bude, jdu k lékaři až 13.11. Tak snad to bude v pořádku.
Podívej, já jsem od 24.tt byla prakticky bez čípku. Byl asi jen 15mm. Ale já už rodila potřetí v krátkém časovém rozmezí, tak se to asi bere jinak. Jednou jsem byla na pohotovosti kvůli zvednutí břicha,myslim kol 30.tt,magnezko jaem dostala. Klidový režim nebyl, protože mám doma další dva kluky a školky byly zavřené. A přesto jsem porodila 11dni po termínu 🤣
@astyna88 to mě trochu uklidnilo 😃. Mě břicho občas více tvrdne, když něco dělám, například včera po delších nákupech a práci doma mi pak večer několikrát ztvrdlo, ale po magnosolvu už to bylo lepší 😃. Snažím se nijak neplašit a fungovat normálně jinak bych se zblaznila 🙄.
@barunkiss buď úplně v klidu, já jsem si to teda asi udělala sama. Měla jsem bolesti spodku, to že jsem nemohla pomalu chodit a ani zvednout nohy nahoru při oblékání apod. Jenže já v tomhle týdnu chodila na houby byla jsem sama klidně 5 hodin v lese a nazpátek tahala koše které měly přes 5kg. Pak jsem ukončila v nemocnici kvůli zvracení, jak jsem psala výše a tam mi i přišli na ten cipek.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
0d 20.tydne tehotenstvi 25mm a vice je uplne normalni delka cipku, pokud je cipek uzavreny, je vse v naprostem poradku.
Od 30.tydne tehotenstvi uz mereni cipku cervikometrii ztraci smysl, cipek se prirozene zacina pripravovat na porod, a k hodnoceni cipku se uziva zejm. pohmatove vysetreni cipku pri vaginalnim vysetreni - tzv. cervix score.
Ma svuj tyden mate cipek v naprostem poradku.