29+3 a čípek 2,5 cm - je to v pořádku? Proč mi nenařídili klidový režim?

barunkiss
28. říj 2020

Ahoj holky 😊.
Včera jsem byla u lékaře, který mi kontroloval palpačně na lehátku čípek a řekl, že je vše, jak má být. Malá na ultrazvuku byla taky zdravá a hezky povyrostla, nicméně v těhotenské kartičce jsem se doma našla, že mám čípek 2,5 Cm, uzavřeny...docela mě to vyděsilo, protože mi k tomu nic neřekl a jinde jsem se dočetla, že v takovém stavu už nakazují lékaři přísný klidový režim, nebo dokonce nemocnici...
Máte některá podobné zkušenosti ? 😊.
Mockrát děkuji 😊.

anis87
28. říj 2020

0d 20.tydne tehotenstvi 25mm a vice je uplne normalni delka cipku, pokud je cipek uzavreny, je vse v naprostem poradku.
Od 30.tydne tehotenstvi uz mereni cipku cervikometrii ztraci smysl, cipek se prirozene zacina pripravovat na porod, a k hodnoceni cipku se uziva zejm. pohmatove vysetreni cipku pri vaginalnim vysetreni - tzv. cervix score.
Ma svuj tyden mate cipek v naprostem poradku.

barunkiss
autor
28. říj 2020

@anis87 mockrát děkuji za odpověď 😊. Nechci vypadat jako hysterka, ale většina věcí co člověk najde na internetu je akorát děsivá, tak jsem se raději zeptala 😊.

emamir
28. říj 2020

Ahoj 😊. Od 30. týdne se délka čípku neřeší, je to totiž velmi individuální. Problém nastává tehdy,když se čípek zkracuje dříve. Například tomu tak bylo u mě, od 26tt čípek 25mm. Měla jsem nařízený klidový režim + horčík. Aktuálně jsem ve 35.tt a čípek stále 25mm, takže se za celé ty týdny více nezkrátil. 😊 Jinak 25mm je ještě hranice. Každopádně k Vašemu stavu - nemusíte se stresovat, vše je v pořádku!

barunkiss
autor
28. říj 2020

@emamir mockrát děkuji za odpověď !😊. Přeji, ať Vám to takhle hezky vydrží až do porodu ✊🏻.
Lekla jsem se, protože doma neumím jen ležet, musím aspoň něco dělat. tak jsem si nebyla jistá jestli nemám trošku ubrat 😄. Ale jelikož jsem od začátku těhotenství na PN, tak pouklízím, vyperu, uvařím a flákám se na pohovce 😃. Už to přeci jen není tak jednoduché, záda a nohy mě pekelně bolí když dlouho něco dělám 🙄😁.

koko123
29. říj 2020

@barunkiss nebudu vás nijak strašit ani nechci a ani není potřeba. Já v tomhle týdnů ležela v nemocnici, avšak ale kvůli tomu že jsem zvracela nejspíše žlučník. Tam mě vyšetřili a řekli, ze mám podrazdenou dělohu, časté zvrdnuti břicha a cipek 2mm a miminko že se tlačí dolů
Tak jsem zůstala na kapačkách davali mi magnezium a čípky aby se děloha uklidnila a cipek byl v pohodě.
Ležela ksem 5 dní a procitala na netu že cipek v tomhle týdnu je úplně v pohodě a že už by se cipkem doktoři neměli ani zabývat v tomto týdnu že už je to normální.
Jenže jsem před příjezdem do nemocnice byla u mě gynekoložky která mě kontrolovala a nic na cipek neříkala. Tak jsem se ptala doktorky v nemocnici, jak to ze si toho moje doktorka nevšimla a nic neřekla a paní doktorka v nemocnici mi na to řekla že si to v nemocnici hlídají více. Ale je to v pohodě, dokonce si tam někoho zvali při 3mm čípku takže nemějte strach

barunkiss
autor
29. říj 2020

@koko123 děkuji za odpověď 😊. Právě, že mi přijde, že každý lékař to řeší úplně jinak. Já beru 2x denně magnesium, břicho mi sice tvrdne, ale né nijak extrémně 3-5x za den, někdy vůbec jen když si večer lehnu. Ale tak uvidíme co bude, jdu k lékaři až 13.11. Tak snad to bude v pořádku.

koko123
29. říj 2020

@barunkiss já brala 3x denně po 2 prášcích, četla jsem že ženský v tomhle týdnu kdy měly zkrácený cipek přenášely. Takže to opravdu nehraje žádnou roli

astyna88
30. říj 2020

Podívej, já jsem od 24.tt byla prakticky bez čípku. Byl asi jen 15mm. Ale já už rodila potřetí v krátkém časovém rozmezí, tak se to asi bere jinak. Jednou jsem byla na pohotovosti kvůli zvednutí břicha,myslim kol 30.tt,magnezko jaem dostala. Klidový režim nebyl, protože mám doma další dva kluky a školky byly zavřené. A přesto jsem porodila 11dni po termínu 🤣

barunkiss
autor
30. říj 2020

@astyna88 to mě trochu uklidnilo 😃. Mě břicho občas více tvrdne, když něco dělám, například včera po delších nákupech a práci doma mi pak večer několikrát ztvrdlo, ale po magnosolvu už to bylo lepší 😃. Snažím se nijak neplašit a fungovat normálně jinak bych se zblaznila 🙄.

koko123
31. říj 2020

@barunkiss buď úplně v klidu, já jsem si to teda asi udělala sama. Měla jsem bolesti spodku, to že jsem nemohla pomalu chodit a ani zvednout nohy nahoru při oblékání apod. Jenže já v tomhle týdnu chodila na houby byla jsem sama klidně 5 hodin v lese a nazpátek tahala koše které měly přes 5kg. Pak jsem ukončila v nemocnici kvůli zvracení, jak jsem psala výše a tam mi i přišli na ten cipek.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru