Ahoj, jaké volně prodejné železo by jste mi doporučili v těhotenství?
@kejcvil pokud bereš nějaké kvalitní komplexní vitamíny pro těhotné a nejsi nějaká chronická anemička (jako třeba já), tak ho nemusíš ani potřebovat, protože je hojně zastoupen v těch vitamínech většina těhotných je mírně anemická, takže většinu ho stačí doplňovat takto...jinak by ti asi nejlíp poradili v lékárně
@vrabcak0007 jsem chronická anemicka, mám málo krvinek už od malička.
Globifer
@kejcvil nechat si předepsat ferofolgamu
@kejcvil bylo mi řečeno, že musím brát železo, protože mám hemoglobin 101(norma je 120-160),nízké erytrocyty a nizky hematokryt,kolik máte vy,když musíte brát také železo?
@kejcvil Pokud jsi anemická, tak jsi pravděpodobně sledovaná i na hematologii, ne? A i kdyby ne, hned na začátku tehotenstvi se odebírají krevní testy a pokud by ti vyšly níž si hodnoty, dr. si sama předepíše, to železo na předpis je mnohem účinnější jak běžné dostupné, je lépe vstrebatelne a ve vyšších hodnotách. U dcery jsem měla Maltofert a Aktiferrin(?), u syna Ferofolgama, jinak úplně že začátku, jeste než mi ho napsala, tak preventivně obyc Super železo, věděla jsem, že mě bude čekat další císař a krevní ztráty
@katherine177 u syna jsem mela 114, v tomto tehotenstvi 115 a pokazdy mi zelezo napsali, ja bych si byt tebou nechala na gynde nebo u obvodaka napsat nejaky na predpis. fakt, zvlast jestli jsi treba unavena, tak doplnit zelezo hodne pomuze.
volne dostupny zelezo z lekarny je k nicemu, telo si z toho vezme kulovy. ale ma to svuj duvod, kdyby se lid ladoval ucinnym zelezem sam dle vlastniho uvazei, tak si muze zpusobit nemaly zdravotni komplikace, proto je na predpis.
Já beru Tardyferon, jsem sledovaná na Hematologii, ono to nezáleží jen na hemoglobinu (mám 113), ale také na hodnotách metabolismu železa (zejména na jeho zásobní formě - ta se snižuje ještě před nástupem anemie).
Ferro folgama má dlouhodobý výpadek. Mně se osvědčil maltofer, nebývá mi po něm zle a nemá taková dietní opatření jako jiné doplňky. Nevýhodou je cena cca 170 Kč za krabičku.
@fatal_error Železo na předpis je na předpis proto, že ho hradí pojišťovny. Ale ne proto, že je nejlepší. Jen pro představu, Tardyferon se předepisuje často, jeho cena je cca 70 Kč, z toho 40 kaček hradí pojišťovna nebo Maltofer také, jeho cena je cca 150 Kč, pojišťovna přispěje cca polovinu, často ho dávají po porodech i v nemocnicích. Takový Globifer stojí přes 500 Kč za krabičku ale žádná pojišťovna ho nehradí ani částečně. Ty první dva jsou registrované v SUKL jako léčiva, ten třetí není, je to pouze doplněk. Akorát dle zkušeností má vynikající vstřebatelnost proto nezpůsobuje ty nežádoucí účinky. Vyzkoušela jsem snad všechno možné, jedině u Globiferu jsem netrpěla jako kůň.
@barchen no me bylo nekolikrat receno do oci, ze ucinny zelezo muze zpusobit zaludecni vredy, ze to proste neni prdel a proto ho bez predpisu nekoupim, to jednak a dale ze zelezo z lekarny mi nepomuze, protoze ho vymocim a v tele zustane nula nula prd. bylo mi to receno na gynde, u obvodaka a i kdysi davno, kdyz jsem na vejsce chodila "darovat" plasmu. z zelezem mam problem asi 10 let, resp. tuto dobu o tom vim.
takze nic proti, ale osobne budu dal verit lekarum.
@fatal_error mně ten Globifer doporučil právě gynekolog kvůli absenci nežádoucích účinků (po 1. těhotenství jsem železo vysadila kvůli zácpě a myslím, že to způsobilo enormní únavu v šestinedělí, tehdy ještě Globifer nebyl). Vyrábí ho firma Gedeon Richter, což je normální farmafirma. Akorát jim ten preparát z nějakého důvodu SÚKL prý nechce zaregistrovat, resp. pojišťovny se odmítají podílet na úhradě. Jinak rozdíl proti jiným preparátům by měl být v tom, že v Globiferu je železo hemové, nikoliv nehemové.
@fatal_error To se ale bavíš o železu pro ty nejzávažnější stavy, ne pro těhotné, takové železo nenapíše těhotné ženě ani obvoďák ani gyndař ale pošle rovno do nemocnice. Jsem anemik od narození a hodnoty v průběhu těhotenstvích jsem měla pokaždé pod 80 a ani to není důvod pro takové dávky železa na předpis o jakých se bavíme.
@fatal_error díky za radu,mám z gynekologie Tardyferon tbl.a s tou únavou a motáním hlavy je to taky pravda
Nevím kolik mám hodnoty ale zjistili mi to na krevních odběrech před několika lety na které musím chodit každé dva měsíce kvůli spatne pracující štítné žláze. Měla jsem od doktora predepsanej aktiferin, když jsem dobrala tak tardyferon ale došel mi a tak jsem 3dny nebrala nic předevčírem jsem byla unavena a bylo mi špatně tak jsem si zatím chtěla koupit něco v lékárně protože můj doktor neordinoval. Ale včera jsem si za ním skočila a napsal mi zas tardyferon.
Na gyn. Mi doktor taky doporučil globifer když jsem mu řekla že po jakémkoliv jiném železe mám zácpu, trpím na ni i když železo neberu. Ale nemám teď tolik peněz abych si mohla koupit železo za 500 a do výplaty se mi čekat nechce tak hold musí postacit tardyferon 😀 přiznám se že i když mám železo brát tak jsem ho nikdy moc nebrala právě kvůli zácpě a zdálo se mi že mi po jakémkoliv bývá zle. Ale dozvěděla jsem se že nedostatek železa může být pro miminko velký problém tak jsem ho zase radši začla brát no 🙅
Dobrý den, jaké doporučujete, já ještě piju bylinné čaje
Mně se na Mírný deficit osvědčil fytomineral, další krevní testy vyšly už vždycky dobře.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Globifer, a to jsem vyzkoušela několik jiných značek, ale je drahý. Ale dle zkušeností i tady z MK nezpůsobuje křeče, zácpu ani jiné problémy s vyprazdňováním.