Vyšetření v těhotenství. Jak probíhá pravidelná prohlídka u gynekologa?

anonymka123456789
26. črc 2022

Zdravím jsem 24 týden a ráda bych se zeptala jak probíhá pravidelná prohlídka u gynekologa. Mám pochybnosti že péče není dostatečná. Tak jen se chci ujistit že to tak má byt. Dekuji

hani_na
26. črc 2022

@anonymka123456789 Pokud není screening, tak přinesu moč - tu sestřička otestuje na bílkoviny, zvážím se, změří mi tlak a zeptá se na otoky, u doktorky zevní ultrazvuk, koukne se, zda malý odpovídá velikostně, kolik je plodové vody, zeptá se, zda mám mějaké problémy a to je v podstatě vše.

anonymka123456789
autor
26. črc 2022

Mě sestra zkontroluje moč zváží tlak a tím kontrola končí pak jdu k doktorovi kde si jen naťuká něco do počítače a řekne tak zas za měsíc a to se stalo už po 4 ještě jsem na pojišťovně zjistil že si vykázal screening za 20-22 v částce 2700 ale žádný mi neudelal a poslal mě na screening 2 trimestru do nymburka kde sem ho musela platit 1500

vikysek0987
26. črc 2022

@anonymka123456789 Donesu moč, stoupnu na váhu, měření tlaku, kontrola děložního hrdla pohmatem a odcházím.....

shirilka
26. črc 2022

@anonymka123456789 Na každé prohlídce mi sestra dala barevný papírek ať se vyčůrám, změřila tlak, zjistila váhu a otoky. Doktor pokaždé utz přes břicho (obvykle změřil délku stehenní kosti, obvod bříška a hlavy, kde zjistil jestli +- odpovídá stáří), spodem vyšetření až ke konci těhotenství spolu s odběrem na strepkokoka a pak ohledně velikosti čípku. Na velké utz mě posílal také jinam na specializované pracoviště, platila jsem 1900 za oba utz (nechala jsem si pak proplatit pojišťovnou).

guliii
26. črc 2022

2 screening se neplatí, má ho provést gynekolog. Můžeš si ho zaplatit, ale to už je podrobnější( vlastně nadstandard) a ne ten základ. Mě ho dělala gynekoložka, ale nabízela mi i jestli nechci na jiné pracoviště na ten podrobnější, ten placený. Někteří gynekologové to nevysvětlí a rovnou posílají na placený. A sami si vykážou, že screening dělali. Bohužel jsem se s tím několikrát setkala. A pojišťovny na to přispívají z balíčku pro těhotné, ale ty peníze se mohou využít na jiné věci. Zbytečně se pak vyčerpají peníze za které se mohlo pořídit něco pro mimi.
Jinak prohlídka probíhá moč, tlak, váha. Pokud chci vnitřní vyšetření ( není nutné), rychlý utz ( nemusí být pokaždé).

kwk
27. črc 2022

@anonymka123456789
Kontrola moci, tlaku a vahy u sestry.
U gynekologa jsem mozna tak 2 minuty.
Nedela mi ultrazvuk, pouze vnitrni prohlidky.
Byla bych rada za klasicky ultrazvuk.
Ale nastesti uz za chvili rodim a jezdim na kontroly do porodnice kde mi ho delaji pravidelne.

tasimia
27. črc 2022

U sestřičky - kontrola tlaku, moč a váha. Pak se ptala na otoky, bolesti hlavy, měla jsem pozitivní preeklampsii. Zda mám nějaké problémy.
U doktorky to samé, zda jsem cítila už pohyby a takové lidské jak se mám a jak si těhotenství užívám, to se mi líbilo, ze je taková lidská.
Pak jsem zavolala chlapa, ultrazvuk - ten dělala každý měsíc, fotku do průkazky a odešla jsem.

elfka21
27. črc 2022

Mám to stejně jako hani_na v prvním komentáři. Ultrazvuk pokaždé dělat nemusí, ale jsem ráda a uklidňuje mě, že ho dělá.

anonymka123456789
autor
27. črc 2022

Takže asi ten můj semnou vymetá

klpoiu
27. črc 2022

@anonymka123456789 On ti nedělá vůbec žádnou kontrolu??? Ani utz ani kontrola spodkem?? To si chlapec pěkně zahrává. Vždyť pokud by byl nějaký problém, např zkracování čípku, tak to ani nezjistí. Myslím že tenhle doktor je fakt na ránu.
Jinak já to mám podobbe jako holky výše. Moc,tlak,váha, pár otázek jak se cítím. A doktor spodkem nekontroluje, nechce zbytečně zasahovat. Ale každou návštěvu dělá utz přes brisko. Tím vidí vše co potřebuje. Kontrola spodkem bude až teď, 35tt ale to bude brát jen streptokoka.

anonymka123456789
autor
27. črc 2022

@klpoiu Nene nedělá od 8 týdne mi ultrazvuk ani vnitřní vyšetření nedělal naposledy před 4 týdny na screeningu v nemocnici akorát ultrazvuk.

eressiel1020
27. črc 2022

@anonymka123456789 Ideální by bylo změnit gynekologa. Kamarádce taky nedělal žádné prohlídky a málem porodila 25.tt. Začala se otevírat a u jiného se to zjistilo v čas. Na doktora poslala lékařskou komisi.

takyjedna
27. črc 2022

Moč, tlak, otoky, váha a krátký ultrazvuk přes břicho, jestli mimco roste a hybe se... Tak trikrat za cele těhotenství kontrola čípku.

elesse
27. črc 2022

ono to, co je hrazené od pojišťoven, není moc. Po novu se hradí jen 3 ultrazvuky za těhotenství (na zjištění, 20tt, 30tt). Vyšetření by mělo být tlak, moč, manuální vaginální vyšetření a to je vše... Takže vlastně všechno navíc je jaksi "dobrá vůle" nebo placený balíček

anonymka123456789
autor
27. črc 2022

@eressiel1020 myslíte že by mě mohli vzít i bez objednání? Miminko se hýbe jak divé tak pohyby jsou jen mám strach z toho čípku a tak dále

anonymka123456789
autor
27. črc 2022

@elesse to nechápu teda proč jsem ten druhy musela hradit

eressiel1020
27. črc 2022

@anonymka123456789 zkusit zavolat někteří berou i bez objednání a hlavně si zjistit zda bere nové pacientky

anonymka123456789
autor
27. črc 2022

@eressiel1020 dobře díky za radu ráno zkusím nymburk ambulanci

guliii
27. črc 2022

@anonymka123456789 druhý screening jsi platila, protože tě poslal jinam jako nadstandardní a nemusel se s tebou zabývat. Prostě byl vycurany. Ty sis to zaplatila a on si ještě vyúčtoval ten standartní.

anonymka123456789
autor
27. črc 2022

@guliii neměl by náhodou se zeptat zda mám o to zájem? Pardon ale jsem poprvé těhotná.

elesse
27. črc 2022

A jctoval ti skutecne druhy screening? Protoze ja mam v prehledu vydaju placenpu jen peci za I.,II. A III. Trimestr a jinak jsou ukony za 0,-

guliii
27. črc 2022

@anonymka123456789 no právě že měl, ale ne každý gynekolog je fér. Ale je to přitom jeho povinost. Já byla na druhém screeningu asi 3 týdny zpátky. Gynekoložka mi nabídla jak to lepší nadstandardní (superkonziliární) tak klasické u ní, to je zdarma. Já jsem těhotná podruhé a dost se o to zajímám. Správně pokud on nechce provést 2 screening tak ti má vypsat zadanku s kódem 63411a nemáš to hradit. Peníze se mu mají odečíst z jeho balíčku za 2 trimestr. Můžeš se optat i na své pojišťovně. Klasický 2 screening se neplatí.

anonymka123456789
autor
27. črc 2022

@elesse já platila oba screeningy které byly na žádanku a ve vitakarte OZP jsem našla ze si vykázal můj doktor ultrazvuk za 20-22 týden v částce 2700

elesse
28. črc 2022

@anonymka123456789 to jo, prvni je placeny… ja mam totiz v elektronicke karte za 2700 platbu za Ii. Trimestr a screening ve 20.tt za 0,- coz odpovida. Byla jsem i na superkonciliarnim, ktery jsem platila a ktery na pojistovnu vubec vykazany neni, stejne jako ten v prvnim trimestru

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru