Velká nadváha v těhotenství. Jak jste na tom Vy?

5. srp 2020

Ahoj. Jsem těhotná ve 4 měsíci a vážím 79 kilo při výšce 164 cm. Od začátku těhotenství mám nahoře 7 kilo. Nevím co mám dělat, abych nepřibrala dal jako blázen. Pohyb mám omezený, mám vysoký tlak, občas krvácím, takže mám klidovy režim. Jim normálně jako před těhotenstvím napůl zdravě napůl co chci.. Tímhle tempem budu koule. Jak jste na tom vy, Jak se stravujete v tehotenstvi vy?

marta_kovar
5. srp 2020

Tak ono záleží co jíš podle chuti a co je podle tebe zdravé. Pro jednu bude zdravější plněné papriky s mletým masem a omáčkou a pro druhou zeleninový salát. 😊 Takže zkus třeba napsat co přesně jíš a kolik od čeho. Potom se dá radit. Já jsem teď v 6 měsíci a nahoře mám asi půl kila. Ale každá tohle máme jinak.

klokanka31
5. srp 2020

Já jedla úplně normálně jako vždy. Do 5.měsíce jsem nepřibrala snad nic, pak pomalu to šlo nahoru, ale tak akorát, vešla jsem se do těch jejich tabulek.

autor
5. srp 2020

@marta_kovar tak pecivo jim minimálně a když už tak celozrnné. Ovoce po malu jen dopoledne, zeleninu přes celý den, saláty zeleninový jim hodně na večeři, na večeři taky vajíčka. Jen obědy to je prostě všechno možný ať už řízek nebo guláš. Právě že jim tak jak před těhotenstvím a před tím jsem nenabirala

autor
5. srp 2020

@marta_kovar a mnostvi tak nějak přiměřeně, abych byla najezena a neměla hlad a jim 4x až 5x za den, někdy i 6x. Menší porce než větší, jsem na to tak už zvyklá. Jeden jogurt /jedna houska/guláš +2 knedlíky atd..

theuska29
5. srp 2020

Já jsem na začátku těhu měla 76 kilo a 165 cm. Rodit jsem šla s 98 kilo 👎
Jedla jsem celkem málo kvůli pálení žáhy, ale stejně to šlo nahoru. Shodila jsem to až půl roku po porodu a to jen kvůli přísné dietě kvůli malému 🙏

marta_kovar
5. srp 2020

Tak si zkus stáhnout kalorické tabulky a zapisuj si třeba týden čeho kolik sníš a uvidíš, jaký máš kalorický příjem. Ono je to hodně i o tom jaké jsi měla spalování před těhotenstvím. 😊 Pokud tě to trápí, tak se zkus svěřit svému gynekologovi a ten by ti mohl něco víc říct. Já jsem před těhotenstvím nijak necvičila, pohybu jsem měla tak akorát a nijak jsem nepřibírala. A drží se mě to i teď. A doufám, že do porodu nepřiberu víc jak 15 kg. Ale tak všechno může být. 😄

barmil
5. srp 2020

Za celé tehotenstvi jsem pribrala 8kg, ted šest týdnů po porodu vazim ještě min než před otehotnenim. Hybala jsem se hodně před i během těhotenství, chodila denně na prochazku, neprasila v jídle a ted se mi to vrací.

aneta15
5. srp 2020

Já byla těhotná 3x a u prvního jsem přibrala 32 kg, u druhého 28 kg. Pokaždé jsem začínala na váze 60 kg a rok po porodu jsem měla postavu lepší než před. Ale makala jsem. Nijak extrémně jsem nejedla a prostě jsem kynula. Před dvěma měsíci jsem porodila třetí. Přibrala jsem jen 12 kilo a už je mám dole. Chodím každý den s kočárem v tempu 12 km. Takže se nestresuj, jde to shodit. Sama nevím z čeho jsem tak nakynula. Potřetí jsem se bála počítala s 30 kily a nic a to byl ještě covid a fakt jsem vyvařovala

aneta15
5. srp 2020

Ještě dodám že první jsem měla ve 25 letech a poslední ve 37 letech, takže člověk by řekl že to bude horší a není 😁

marti89
5. srp 2020

Pokud jsi předtím neměla omezený pohyb a jíš cca stejně jako před otěhotněním, tak se ti nespotřebovaný přebytek ukládá. Další věc je, že nejspíš na ten vysoký tlak bereš nějaké léky, i ty mohou ovlivnit spalování, třeba zadržuješ v těle i vodu. Nicméně přibrat mezi 6 až 30 kg je zcela v normě, každá reagujeme jinak, pak bude záležet, jak to budeš řešit po porodu (dítě cca 3 až 4 kg, něco plodová voda, obaly.. těch 6 až 8 kg zůstane hned v porodnici).

Já třeba první měsíce vše vyzvracela, zhubla jsem 9,5 kg (s prvním 7,5 kg), na svojí váhu jsem se dostala na konci 5. měsíce (tělo si to po hladovění doplní velice rychle) a ve 34. týdnu mám +7 kg (prvního jsem rodila 34+4 se +12 kg).

petrazelhoty
5. srp 2020

Nezatěžuj se váhou, hubnout budeš po porodu. Teď mysli na to, aby mimčo mělo dostatek živin.

dejvitka
5. srp 2020

Mame asi podobnou postavu, merim 165 cm, pred otehotnenim jsem mela cca 68 kilo. Mela jsem take obcasne krvaceni, vyssi tlak, ke konci i otoky a posledni 2 tydny pred porodem uz jsem nezvladala ani kratsi prochazku, takze pohybu na zacatku a ke konci minimum. Nabrala jsem bohuzel 19 kilo a jen 8 nechala v porodnici. Ted jsem se divala kolik jsem mela ve 4 mesici, to bylo plus 5 kilo. Nejvic mi to skakalo na konci, to bylo skoro co tyden 1 kilo. Sestricka me uklidnovala, ze to je jenom voda a s porodem bude pryc. Nebyla, byl to spek. Hubnuti se po porodu nekonalo, az po pul roce kdy mene kojim mi to hezky zacalo jit dolu. 2-3 kila mesicne. Stravu jsem v tehotenstvi mela v poradku, jedla jsem stridme, nemela jsem skoro zadne divoke tehotenske chute. Mlsala jsem uplne vyjimecne. I jsem si prijem kontrolovala v kalorickych tabulkach, jestli treba nahodou nejim moc, ale vubec ne, bylo to akorat. Moje kamaradka jedla opravdu za 2 a nahore mela 10 kilo za cely tehu. Takze krom minimalniho pohybu netusim kde byl zakopanej pes. Tim ti chci jen rict, aby ses tim nestresovala. Hlidej stravu at ti nic nechybi, nemlsej a ver, ze i kdyby to naskakalo, zas to pujde dolu, verim, ze nekdy to ovlivnit nejde, to telo si dela co chce. Stejne tak chapu, ze se bojis komplikaci, pokud se vaha rychle zvysuje, ale nemusi to tak byt. Nekdo proste asi pribira vice, telo funguje uplne jinak. Hlavne at jsi ty i mimi v poradku 😉

sudylichozrout
5. srp 2020

Musis prestat jist, to, co chces. To je zaklad hubnuti. Rovnice je jednoducha, je treba nizsi prijem nez vydej. Nedrz diety, ale nauc se jist zdrave a vyvazene. Po porodu v tom pokracuj.

sudylichozrout
5. srp 2020

@petrazelhoty Dostatek zivin se nerovna praseni a prezirani. Staci jist stridme, ziviny clovek doplni i tak.

fandysek_1
5. srp 2020

Pokud nechceš přibírat podívej se na www.tehotenskacukrovka.cz a je tam vzorový jídelníček a rady, jak se racionálně stravovat. Při prvním a druhém těhotenství jsme přibrala max do 9 kg. A přikláním se spíš k tomu hlídat se i v těhotenství, protože kojeni a péče o malé není záruka hubnutí. Sice jsem přišla z porodnice třeba jen + 3 kg, ale pak jsem nabrala, jak jsem šíleně žrala pri kojení. Teď jsem poučená a i cvičím( to ty nemůžeš, ale i stravou se to dá udržet).

petrazelhoty
6. srp 2020

@sudylichozrout
S tim samozrejme souhlasim, ale dle prispevku zakladateky to nevypada, ze by prasila a prezirala se.

tonicka16
6. srp 2020

Já si teda nemyslím, že lze přibírání v těhotenství nějak extra ovlivnit a že pokud někdo pribere jen pár kg, že je to úplně jeho zásluha. Vůbec se tím netrap, teď je důležité miminko, váhu budeš řešit potom a kdo ví, třeba se to zpomalí a ve výsledku to tak hrozné nebude 🙂 já jsem s první dcerou přibrala asi 6 kg, jedla jsem normálně, pohyb jsem neměla skoro žádný, byla jsem na rizikovém. Teď jsem ve 37.týdnu a už mám nahoře 10 kg, jim pořád stejně, ale pohybu mám asi třikrát tolik, cvičím a věčně lítám za malou, chodíme ven, na procházky, .. A přes to vážím víc, každé těhotenství je prostě jiné🙂

gracinka7
6. srp 2020

V těhotenství váhu moc neovlivníš. Každý to má jinak. Znám holky, co žraly jak dobytek a nabraly 8kg, spoustu jiných, co jí celý život zdravě, chodí do posilovny a tak a nabraly 30 🤷

martiniquest
Autor odpověď smazal
Zobraz
jjasmina
6. srp 2020

Já jsem neprasila av tehu jsem se dostala na 98kg, malé bude 5 měsíců a jsem na 72, jde to pomalu, ale jde, v tom těhotenství to asi moc ovlivnit nejde no

marketanova
9. srp 2020

No, určo je to názor od názoru, ale vybírejte si zdravé potraviny a doplňky zdraví. Já hodně v těhu užívala brusinky a věci na čištění.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru