Tvrdnutí bříška. Kdy a jak často je normální a kdy už je třeba zpozornět?

anniej
5. led 2020

Ahoj holčiny,

končím 22tt, posledních pár dní (hrubej nástřel tak 5 dní) pociťuju časté tvrdnutí bříška. Jsem poprvé těhotná, takže nevím co a jak. Ze začátku jsem pociťovala jen po sexu, to trvalo jen pár minut.
Jak výše uvádím, posledních pár dní už mi tvrdne po probuzení, když vyjdu schody, když dělám nějaké pohyby, i samo od sebe a po orgasmu mám tvrdé i půl hodiny. Ráda bych podotkla, že dostat chuť na sex je u mě aktuálně dost vzácné, takže žádné časté akce to nejsou 😬Doprovází mě při tom pocit tlaku, sem tam mě píchne několikrát za sebou, ale to spíše přisuzuji roztahování dělohy.
Vím o hořčíku, už jsem ho dnes nasadila, ale stejně bych se vás ráda zeptala a poprosila o případné poučení, rady, zkušenosti. ♥️ Třeba to nic nebude, ale radši vypadat jak debil chvíli, než pak čučet 😬
Doktorce samozřejmě zavolám, ale budu moct volat až uprostřed týdne a já si vždy vážím vašich názorů ☺️
Děkuju za váš čas!

misula.g
5. led 2020

@anniej Já měla u všech těhotenství tvrdnutí asi od 20. tt. Sem tam. Někdy po námaze a někdy i při ležení, jak se miminka hýbala. Měla jsem předepsaný hořčík a v pohodě. U prvního jsem den před porodem měla tvrdnutí při večerní procházce už hodně a to byl mazec, pár kroků jsem šla a musela zastavit a pak zase. U druhého začínal porod pravidelným tvrdnutím po 15 minutách. U třetího si tvrdnutí při porodu nepamatuji, to byly spíš bezbolestné kontrakce.
Každopádně myslím si, že toto tvrdnutí je celkem běžné

amazonkajanik
5. led 2020

@anniej tak přestat sexovat a nechat si to pro případné vyvolání porodu. Pak magnesium se ano,dává když tvrdne břicho, ale nevím, zda si ho můžeš naordinovat sama. Já ho brala na křeče v nohou, ale až po konzultaci s mudr.

leymea
5. led 2020

Řešila bych s doktorem. Někomu tvrdne bricho a nemá to vliv na cipek, jenže někomu se fakt může zkracovat.

gruyerre
5. led 2020

@anniej já měla tvrdnutí od 14.tt, horší to bylo při námaze. Naordinovat magnezium si můžeš sama, v lékárně mají volně prodejný hořčík pro těhotné, nebo doktor ti může předepsat silnější hořčík. Ale doktoru to určitě říct.

jarmarca
5. led 2020

Mne tvrdlo asi od 16tt, tak jako me tahlo dolu, cipek ale drzel krasne, brala jsem jen horcik🙂 zadny klidovy rezim jsem nemela, jen kdyz hodne tvrdlo, tak jsem vic odpocivala, vetsinou kdyz jsem lehla, tak to povolilo...
Porodila jsem ale uz v 35tt...jestli to ale souviselo s tvrdnutim bricha nikdo nevi 🤷‍♀️
V tom 16tt jsem ale k dr bezela, bala jsem se, hned me vzali a nikdo neresil, jestli jsem hystericka...pokud mas obavy, k dr zajdi! ;)

handulkak
5. led 2020

Určitě říct na kontrole. U první mi tvrdlo cca 20x denně a zkracoval se čípek. Teď mi tvrdne taky- až do bolesti tak 15x denně, dostala jsem magnosolv a odpočívat, v pátek uvidíme co čípek.

anniej
autor
5. led 2020

Budu to řešit asi hned zítra a rovnou si zajedu raději na pohotovost, abych nemusela čekat na svoji doktorku. Horčík jsem si vzala dnes, dle mého lepší než nic, beru jen železo kvůli anémii a omega kyseliny, nic víc ☺️
Nicméně děkuju všem ♥️

julielim
6. led 2020

Me tvrdne bricho uz minimalne 3 tydny, ted jsem 18tt. S chlapem jsem kvuli bolestem bricha nespala uz pres mesic, az do vcerejska. No a samozrejme se mi to odplatilo perfektne tvrdym brichem na pul hodiny 🙄 nastesti mam neschopenku, takze muzu lezet skoro porad kdyz potrebuju.

krupka3
6. led 2020

Od 20tt mi tvrdlo bricho bezne v prvnim, ted ve druhem jsem 16tt a uz mi obcas tvrdne bricho taky. Po namaze je to normalni, telo ti dava najevo, ze mas zvolnit, ne to utlumit horcikem a namahat se dal. Deloha trenuje na porod, je to sval.

anniej
autor
7. led 2020

@krupka3 Nevim o tom, že bych do sebe kopla hořčík a makala dál. 😬 Je to tak nepříjemný, že jak začne tvrdnout, tak si buď lehnu, když to jde, nebo sednu. Hořčík beru prostě na zmírnění, nicméně děkuji za poučení 🙂

ivuska1986
15. led 2020

@anniej ahoj, mám druhé těhu, 24 týden, určitě nasad magnesium a uvidíš, že se uleví. Já mám i obrovský křeče v lýtkách, bez magnesia bych snad nepřežila 🤣

kaja2016
15. led 2020

@anniej Ja jsem az ted u druheho tehu pochopila, co to to tvrdnuto bricha vlastne je. Proste bricho do spicky. Mela jsem to dvakrat. Zkus si vsimnout co ti to dela a to proste nedelej. Je to precejenom rizikove tak proc to podporovat.

kaja2016
15. led 2020

@anniej Napisou ti magnosolv. Ten je hodne silny a jen na predpis a me to teda pomohlo. Uz to nemam. Ale ja i hodne zvolnila a proste relaxuju. Od nervu i fyzicky.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru