Těhotná po 20 letech. Je pravda, že po tak dlouhé době je to jako "prvorodička"?

junetule
8. črc 2024

Ahoj, chtela jsem se jen zeptat, jestli nekdo nema zkusenost.
Cekam miminko po 20 ti letech po poslednim porodu ( ted 19tt). Je pravda, ze kdyz je to po takove dobe, tak tehotenstvi i porod je, jako bych byla prvorodicka? Nikde jsem se to nedocetla. Jeste ani pohyby necitim, kdybych nemela angelsounds, tak uz jsem dost nervozni (minuly rok 2x ZP). Ma nekdo zkusenost? Diky

eliss232
8. črc 2024

Ne, rozhodně to není stejné. První porod je prostě první porod ai když je to po 20 letech, tělo si pamatuje. Samozřejmě to neznamená, že to bude méně bolestivé. 😀 Každý porod je však jiný.

alianan
8. črc 2024

A já všem říkám, že je to pořád stejné. je jedno jestli rodíš ve dvaceti, třiceti nebo čtyřiceti letech.😅
Rodila jsem čtyřikrát, poprvé ve dvaceti a naposledy ve čtyřiceti a pořád to bylo to samé. Těhotenství jsem ani nevnímala, akorát porod byl čím dál tím rychlejší, u posledního jsem nestihla ani vyplnit dotazník v porodnici.😅

Neboj se, tělo si pravdu pamatuje i po dvaceti letech. Já mám mezi dětmi celkem velké rozestupy, největší osm let (vím, není to dvacet let, ale i tak) a porod byl bezproblémový.

junetule
autor
8. črc 2024

@alianan ahoj, ja mam jedno ditko 25 let, porod trval 8 hodin a bylo to oki, druhy pred 20ti lety to jsem asi jako ty nestihla nic. Prijela jsem v jednu rano a v 1.45 byl mrnous venku 🙂 jen mi nekdo rikal, ze telo si uz prave nepamatuje, ze se dostane zpet i panev, jako bych nikdy nerodila. Ale nikde o tom nic neni, tak vyzvidam tady, protoze je mi jasne, ze nejsem jedina.
Zatim byli porody prirozene, bez leku, oba s nastrihem (to se kdys ani neptali, to delali hned), tak nevim, na co se pripravit 😃

izz76
10. črc 2024

Rodila jsem po 16letech a bylo to hrozny jako poprvé. Byly rozdíly,bylo to v něčem jiné,ale potrapila jsem se v obou případech.

junetule
autor
10. črc 2024

@izz76 ahoj a porod jsi mela v obou pripadech prirozeny? Ja uz ve svem veku premyslim nad epiduralem, zda to nebude co se tyce bolesti lepsi, abych lepe spolupracovala 🙂

izz76
10. črc 2024

@junetule Rodila jsem vaginálně,epidural jsem neměla. První porod byl vyvolány,přenášela jsem 12,trvalo to dlouho,x hodin šílených bolestí.. Druhy naopak spontánně, par dnů před termínem,dramatická byla fáze tlaceni, neslo to, malou mi musely oživovat,zašita jsem byla vyšívání. Nikdy viceee😆

kosi_cek
10. črc 2024

@junetule já třeba během 19ti let rodila 6* a ono je to vlastně pořád tak trochu jako poprvé, člověk po tak dlouhé době a spousta věcí zapomene a je asi paf ze všech těch novinek a nových věcí, já, jak v tom jsem dost kontinuálně, tak si přijdu pomalu jak zamrzlá konzerva 😃, spousta věcí okolo, třeba v rámci zdravotní péče, je jinak, jenže člověk vesměs zapomíná rychle a dost věcí se stihne změnit třeba i během dvou let, tělo však určitě nezapomíná a navíc každé těhotenství i porod je jedinečný, mě tedy pokaždé potkala úplně nová zkušenost, a to jen v rámci fyziologického těhotenství a porodu, za ně např. první porod určitě nemusí být nejtěžší, ani s těmi pohyby to není tak, že bych je třeba dokázala zaznamenat dříve, tam záleží na tolika faktorech, co to může ovlivnit! Opravdu není nic dané 😉

junetule
autor
10. črc 2024

@kosi_cek tak je pravda, ze se muze porod vyvijet jakkoliv a vse se zmenit behem chvilky. Hlavne, at je vse v poradku 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru