Těhotenská cukrovka - jaké je riziko?

katolinka
17. črc 2018

Maminky nebo tehuluky prosím dneska jsem byla na kontrole a vyšla mi tehotenska cukrovka, prosim jak to probíhá a nemůže to ublížit miminko nebo něco

natysnovec
17. črc 2018

@katolinka Ja ji mam...sice jen zvysenou ze m8sto 10mmol mam10.50mmol ale stejne dneska jdu na odber...

katolinka
autor
17. črc 2018

@natysnovec já byla na tom testu ten humus pít, a dneska mi řekla že mám zvýšenou tak snad bude vše v pořádku noo a nebude to tak zlé, ani nevím co jíst a pít než půjdu tam

vita_
17. črc 2018

nezáleží na tom, o kolik máš mmol/l více, než je limit, pokud máš více, máš cukrovku, OGTT nerozlišuje mírnou a těžkou cukrovku, je úplně jedno jestli máš více o 0,1 nebo o 5, nejpravděpodobněji se akorát cukrovka zachytila včas ne že máš lehkou formu, víc info zde: https://www.tehotenskacukrovka.cz/hodnoceni-vys...

werumka
17. črc 2018

@katolinka Neboj se, pokud se o cukrovce ví, riziko nehrozí. Pokud by nezabírala dieta, tak pak se akorát porod vyvolává na termín, aby se předešlo rychlému stárnutí placenty. Nejdůležitější je odhodlání a výdrž 🙂 Nastuduj si www.tehotenskacukrovka.cz/dieta. Najdeš tam i vzorový jídelníček. Na tomhle webu najdeš nejdůležitější informace o stravování, kontrole diabetu a taky o tom, jak by měla probíhat kontrola u diabetologa (měla bys dostat domů glukometr na měření cukru v krvi a máš nárok na proužky od pojišťovny). Hlavu vzhůru, po porodu je pryč 🙂

katolinka
autor
17. črc 2018

@vita_ děkuji ;)

katolinka
autor
17. črc 2018

@werumka děkuji moc

23363
17. črc 2018

Nic nestudujte, budete akorát vynervovaná, a to tomu taky nepomáhá. Do první kontroly vynechte sladkosti, slazené pití, jezte zdravě a hlavně pravidelně. V poradně Vám pak vše vysvětlí a sestaví jídelníček na míru. Není to taková hrůza, jak to zprvu vypadá.

soleilll
17. črc 2018

@katolinka Ničeho se zbytečně neděs, ale taky to neber na lehkou váhu. https://www.cukrovka.cz/tehotenska-cukrovka "Vypít hnus" je to nejmenší, oproti rizikům, které nehlídaná těh. cukrovka může dítěti způsobit. Uvidíš, co řeknou testy a pak diabetologická poradna. Budeš si hlídat jídelníček a váhu, když by to bylo horší, tak i píchat inzulín, ale to je fakt hračka. Po porodu to z 99% samo zmizí.

katolinka
autor
17. črc 2018

@23363 tak děkuji moc , už jsem vše sladké omezila , ale vlastně já celé těhotenství jim jen slané, sladkého jsem měla minimum jinak jsme to omezila nak mi to nejelo, no ale kofolu jsem pila hodně :/ ale nakoupila jsem si zdravou výživu a počkám jak půjdu do poradny no jinak moc děkuji

katolinka
autor
17. črc 2018

@soleilll moc děkuji ;)

lstuchlova
18. črc 2018

Cukrovka je buď dobře kompenzovaná dietou, nebo se píchá inzulin. Asi tě budou strašit, co všechno se může stát, ale to bys na to všechno musela kašlat. Bude to v pořádku 🙂
Mně stačila dieta, malá se narodila spontánně ve 40 tt + 4, měla 3,1 kg a byla naprosto v pořádku 🙂

23363
18. črc 2018

Přesně. Bude to dobré! Moje kamarádka to zvládla jen dietou, dala si svíčkovou s knedlíkem a k tomu malé pivo... šla se projít a bylo vše ok. Rodila po termínu, přirozeně. Já na tom bylo o něco hůř, byla jsem na inzulínu, porod mi vyvolávali, ale malé ani mně nic není.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru