Těhotenská cukrovka. Co mohu jíst?

jana31990
28. bře 2020

Ahoj maminky měla bych dotaz minulý týden mi byla zjištěna těhotenská cukrovka. Tak bych se chtěla zeptat jestli jste ji některá měla a jestli by jste mi poradily co tak mohu bez problémů jíst. Dostala jsem Teda takovou brožuru s potravinami co a jak. Ale problém je že mám doma 2 dítě tak nemohu si extra vařit. A hlavně cokoliv si vezmu k jídlu tak mi cukr hodně vylitne. Takže mám samozřejmě strach abych neskončila na inzulínu. A za další doktorka mi řekla že poslední jídlo mám jist maximálně v 8h večer. Jenže padne 9-10h a já mám šílený hlad. A ještě jeden dotaz bylo pak čase miminko po porodu v pořádku nebo mělo nějaký problémy. Moc děkuji za odpověď

leniczka23
28. bře 2020

@jana31990 Ahoj..ja mela a vynechala jsem bile pecivo, veskere sladkosti a prilohy pak sladke napoje a uplne vynechala cukr. Jedla celozrne, misto priloh zeleninu, dopiledne i ovoce a obcas jsem zhresila Rafaelem😁 ale ja teda mela po kazdym.jidle cukr v.pohide ja mela problem jem rano s lacnou hodnotou. Nicmene to ze ti doktorka rekla ze mas jist naposled v 8 je totalni blbost. U cukrovky je prave dulezite nevyhladovet, takze kolem ty 21-22 si klidne jidlo dej. A jinak proste uvidis podle.hodnot co budes moct a co ne..t9 co mohla jedna nemusi snest druha, ale.to si vychytas. Jinak si nemyslim ze je nutne si varit nejak extra, ja varila normálně jen si proste nedala prilohu atd..

lachtanice86
28. bře 2020
anettkah
28. bře 2020

Neni potreba varit nic specialniho, jen vymenit prilohy. Ja nejedla nejdriv pecivo, sladkosti, sladky vody, dzusy, uzeniny, brambory. Mohla jsem naopak 100g ovoce, 200ml mlika, bile maso, lusteniny a z priloh kuskus, bulgur, basmati ryzi, hnedou ryzi, chleba.. Nejdriv jsem nejedla prilohy a za dva tydny jsem mela 4 kila dole. Dostala jsem sprda, ze at prilohy jim, ze hubnout dietou se nesmi a to pak ani pri kojeni. Jakobych snad chtela hubnout, proste jsem jen mela strach cokoliv jist.. Nakonec to clovek vychyta a zjisti, po cem mu cukr vyskoci. Ja treba nemohla testoviny, to mi litalo hrozne, ale treba obcas jsem zhresila zmrzlinou, jednou dokonce rizkem, a cukr nevyskocil vubec.. A co se tyce porodu, ihned po jsem mohla cokoliv. Miminko zmerili a vsechno bylo bez problemu, tak neni co resit. Na kontrole po pul roce u me zvyseny cukr, ale neresi se nastesti 😉

jana31990
autor
28. bře 2020

@anettkah to já mám to a samy mám taky strach cokoliv sníst jen aby mi cukr nevyletel. Nejhorší je jak mám doma malou dcerku tak ta miluje občas palačinky nebo buchticky se šodo. Jenže jak to mám jen pro ni udělat. Takže nejhorší je to ze ona je teď na tom taky bita

zuzita15
28. bře 2020

@jana31990 no tak to holt bude muset vydrzet. Pokud ti cukr po jidle vyskakuje, tak je to problem, mne vyskocil za celou dobu asi dvakrat, rano jsem mela dokonce hypoglykemii, takze jsem naopak druhou veceri musela vynechavat, jinak je to nejdulezitejsi jidlo cukrovkare. Rizika jsou velka, inzulin je rustovy hormon a protoze ty ho produkujes malo, tak pri prijmu sacharidu ho zacne produkovat plod, aby se branilo, a tim zacne neumerne rust, coz je problem. Po porodu pak muze mit abstak, v porodnici to hlidaj a pripadne nasadi lecbu (lepsi je to samozrejme bez lecby, kdyz se dieta dodrzuje a dite nema abstak). Takze dcera si ted holt bude zvykat na zdravou stravu, ono ji to do budoucna neuskodi. Zkus vynechat zejmena cukr a bilou mouku, ze zacatku je to obtizny zjistit, co muzes a co ne, ale za chvili se to naucis a bude to v pohode.

ewkyns
28. bře 2020

Ahojky​ 🙂 měla jsem poprvé a mam teď znovu. Ani poprvé ani teď obědy neřeším, jíme všichni stejně, akorát já si dám třeba míň (teda, měla bych 😁) Jinak jak píšou holky výše, vynechala jsem úplně sladké, limonády, bílé péčivo, ...no a prostě všechno co je slazené. Já dělám taky pro syna livance, palačinky, ale nedávám cukr, buď nahradím ovocem a nebo dám trošku čekankoveho sirupu...
Ale jak už tady někdo zmínil, každý to má jinak, to co mě s glykémii nehne, tobě může vyskočit...je to hodně individuální.
Že začátku je potřeba častěji měřit, abys sama zjistila, co ti sedí a co ne...
Hodně štěstí 🍀

anettkah
28. bře 2020

Jeste jsem mela rozlozit snidani na pul a snist ji s hodinovym rozestupem, jestli vam to pomuze.. Ja to dodrzovala opravdu poctive tak mesic a pul, pak jsem si vklidu dala i sladky, protoze jsem vedela, ze mam pekny hodnoty. Proste den, kdy se nemerilo jsem si neco malyho dala a druhy den to nebylo vubec znat. Me zlomily hrozny deprese, ktery jsem kvuli cukrovce mela, protoze jsem moc poctiva. Ke konci jsem to uz tolik neresila, protoze bych se jen ubrecela. Kamaradka si pri cukrovce sladky v omezeny mire dopravala. Vzdycky po mereni si dala tycinku, do dalsiho mereni to bylo fuc. Ale zalezi, jak to to telo snasi. Zkuste se merit a vychytat to. Pokud nejsou ty hodnoty tak velike a cukr nelita, vubec bych to uz nehrotila jak ja pred rokem. Hodnoty hranicni, ale strach mi nedovolil a hodne jsem ten zaver protrpela. Vedet, ze mam cukr vysoky, tak ale neni co resit.. A palacinky si vklidu dejte, jen pouzijte spaldovou nebo pohankovou mouku a misto marmelady jogurt. To samy s buchtickama a pudink moc nesladit 😉 take jsem je tak jedla

jana31990
autor
28. bře 2020

@anettkah mě to právě že strašně litá že fakt se už bojím cokoliv sníst. Třeba dneska ke svačině jsem si dala malý bílý jogurt či ne dle tabulek údajně můžu a hned jsem měla cukr 8.1. A hlavně nejhorší je že mám pořád strašný hlad s tím že mi i kruči v břiše jelikož přes den se skoro nezastavím máme statek. Tak už nevim co mám dělat

ewkyns
28. bře 2020

@jana31990 po bílým jogurtu jsi měla 8,1??? No pane jo....tak to je mazec.

anettkah
28. bře 2020

Jogurt zkuste spis dopoledne, odpoledne treba vajicko, syr.. Tak tolik jsem nikdy nemela, mne nikdy nevylezl nad 6, jen po testovinach na 7,2, to bylo max. Hlad naprosto chapu, ale ja si mohla dovolit ho zaspat. Futrujte se proste zeleninou, tvrdymi syry, vajicky a ryby skvele srazi cukr. Tyhle veci mi bylo receno od doktorky, neomezene, kdykoliv

jana31990
autor
28. bře 2020

@ewkyns právě no že mě to přišlo taky extrem

jana31990
autor
28. bře 2020

@anettkah takže alespoň vajíčka můžu v uvozovkách kolik chci? To by pro mě byla alespoň trošku dobrá zpráva

anettkah
28. bře 2020

Ja mohla, zkuste to 😉

jana31990
autor
28. bře 2020

@anettkah já hlavně mám obrovský strach abych neskončila na inzulínu takhle mě stačí že se musím 6x denně bodat do prstu

anettkah
28. bře 2020

To snad ne. Musite to vyzkouset a uvidite, ze najdete, co muzete. Delte si porce, jezte castejc. To pujde 😉

lula86
28. bře 2020

@jana31990 já jsem mohla 250g sacharidu za den a jedla jsem 6x denně poslední 2.večeře v devět večer, chodila jsem potom spát okolo 10hodiny. Měla jsem poslední hodnotu o pár jednotek zvedlou takže jsem mohla občas hresit horkou vysokoprocentni čokoládou nebo jsem si dávala když jsem měla chuť tvaroh s ovocem (dopoledne ovoce) opatrně s přílohy a hodne zeleniny a masa. Sladke jsem nepila vubec. Měla jsem ráda citron s vodou a ledem.

lula86
6. kvě 2020

@jana31990 mně uteklo o pár jednotek cukr a nasadila mi doktorka dietu max. 250g sacharidu za den. Nesměla jsem po ránu mléčné výrobky ale dopoledne ke svačině, jedla jsem menší porce příloh rýže, brambory... A nahrazovala hodně zeleninou. Jinak jsem ale občas mohla zhřešit 70% hořkou čokoládou a tedy ještě jsem hresila vodním melounem. Jinak pití jsem nemusela omezit nic piju hlavně čistou vodu kromě čaje, kávy. Sladké nápoje až na ředěný džus nepiju a ten jsem si v těhotenství odpustila. Jedla jsem 6x denně poslední II.vecere byla před 21hodinou. Miminko bylo zdravé mělo naopak porodní váhu 2780g takže žádný cvalda. Jediný co jsme měli bylo to že po porodu měl sníženy cukr (ale to jsem přikládala tomu že jsem jedla den před porodem a potom už nic a to beru prášky na stihnou zlazu u které se musíš najíst po 30minutach no ale když rodis a máš nepravidelné kontrakce tak se ti jíst prostě nechce) ale vím, že za pár hodin se to synovi srovnalo. Na šestinedělí mě kontrolovali a bylo vše ok. Jinak u nás v rodině máme dispozice.
,

lenicka1986
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
uzivatelkapetra
4. lis 2022

Obnovuji starší diskuzi s dotazem.
Je vhodné používat čekankový sirup? Celkem si ujíždím na krupici a ráda bych si ji ještě užila než se mi po porodu (beztak) vrátí intolerance laktózy.

jana31990
autor
4. lis 2022

@uzivatelkapetra tenkrát mi na DIA bylo řečeno že tohle není vůbec vhodné jako i prý ostatní náhražky cukru v těhotenství. Raději si dat malinko klasického cukru nežli toto

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru